Ostanimo u kontaktu

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić i načelnik Stožera CZ Cebalo podnijeli izvještaj o stanju u županiji vezano uz sprječavanje širenja koronavirusa

Objavljeno prije

Na početku sjednice Županijske skupštine župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo podnijeli su izvještaj o stanju u županiji po pitanju sprječavanja širenja koronavirusa.

Župan Dobroslavić na početku je rekao kako je pripremljenost na razini kako na državnoj tako i na županijskoj razini te da se djeluje kako bi ugroza koronavirusa prošla sa što manje posljedica.

”Naš nacionalni stožer i županijski su do sada odlično odradili svoj posao. To možemo reći i za naše ustanove koje su u to maksimalno uključene poput Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice, Policije, Zračne luke Dubrovnik itd. u našoj županiji imamo još uvijek stabilnu situaciju budući da se radi o zarazi koja se može širiti, a očekujemo da će se u dogledno vrijeme i smanjivati. Kontroliramo situaciju, poduzeli smo sve preporučene mjere, među njima i uspostavu karantene. Srećom nemamo zaraženih građana na našem području, a određeni je broj u izolaciji”, rekao je župan Dobroslavić dodavši kako smo počeli i poduzimati inicijativu kako bi se sanirala šteta po gospodarstvo.

”Posljedice će ovisiti o tome koliko će pandemija trajati. Europska komisija najavila je 25 milijardi eura za sanaciju štete, a dio će koristiti Hrvatska. Svi moramo poštivati upute stožera. Ova će pošast možda čak i rasti, ali ćemo je prevladati kao i sve druge izazove. Nema potrebe za bilo kakvom uznemirenošću. Poslovi i sve druge funckije obavljat će se u mjeri u kojoj je to dopušteno propisima i preporukama Stožera. Skupovi iznad 100 sudionika nisu preporučljivi, mi ih također ne podržavamo. Nema potrebe za nikakvim zalihama, prošli smo teške dane prije 30 godina. Kako smo se znali tada ponašati, znamo i danas. Pobijedit ćemo sve izazove kao i dosada”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako smo mi prvi u Hrvatskoj morali osposobiti karantenu koja sada funkcionira normalno te su osigurani svi uvjeti.

”Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije od početka je aktivno uključen u provođenje mjera zaštite od eventualnog širenja koronavirusa.  Do 13.ožujaka 2020. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je pristiglo 343 rješenja graničnih sanitarnih inspektora o nadzoru ukupno 390 osoba. Od tih osoba za njih 137 je završen zdravstveni nadzor i nijedna osoba nije imala simptoma na koronavirusnu infekciju.Trenutno se provodi i zdravstveni nadzor nad 23 osobe koje su kućnoj samoizolaciji i dvije osobe koje su u karanteni.

Nacionalni Stožer CZ svakodnevno daje nove informacije vezane uz koronavirus, a naš županijski Stožer radi sve sukladno tim naputcima. Važno je napomenuti kako se situacija mijenja iz dana u dan, a sukladno tome se i mi prilagođavamo”, rekao je načelnik Cebalo.

”U Dubrovačko-neretvanskoj županiji osposobljena je karantena, a na dnevnoj razini poduzimamo mjere da ona ostane sigurna, ali i koliko je moguće manje neugodna za život onih koji su tamo smješteni. Zasada je tamo smješteno dvoje stranih državljana. Iz OB Dubrovnik dosada smo slali šest uzoraka na analizu, svi su bili negativni. U tijeku je testiranje za još dva uzorka, rezultate očekujemo do sutra.

U Zračnoj luci Dubrovnik i Lučkim uprava zasada nema linija iz zemalja u kojima su žarišta koronavirusa, a sve međunarodne letove obrađujemo prema smjernicama HZJZ. S obzirom da smo prvenstveno aviodestinacija u ZL Dubrovnik je sanitarni inspektor 24/7.

Uzimajući u obzir otežani prijevoz uzoraka iz Opće bolnice Dubrovnik na analizu u Zagreb tijekom vikenda (od petka do nedjelje) dogovoreno je kako će u žurnim situacijama, uzorke na analizu u Zagreb odvoziti vatrogasci te da će dežurni infektolog ili epidemiolog u tom slučaju izravno kontaktirati zapovjednika VZ DNŽ-e.”, istaknuo je on.

”Prema naputcima Nacionalnog stožera u Istarskoj županiji još ranije je na prijedlog epidemiološke struke obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji, a prema izjavi premijera Plenkovića od ponedjeljka 16. ožujka nema nastave u cijeloj Hrvatskoj u razdoblju od dva tjedna u osnovnim i srednjim školama te fakultetima.
Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.  Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja. Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa propisanih od strane HZJZ, a koje se mogu pronaći na njihovim stranicama, stranicama DNŽ kao i Ravnateljstva civilne zaštite RH i Ministarstva zdravstva. Molim građane da u ovom trenutku slijede upute s vjerodostojnih izvora. Nema razloga za paniku, ali ima za odgovorno ponašanje.

Načelnik Cebalo je zahvalio svim institucijama koje su uključene u rješavanje ove krize i rade praktički 24 sata dnevno kao i medijima na korektnom izvještavanju u ovoj situaciji.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Devet novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih je 59, tj. 9 potvrđenih slučajeva više u odnosu na posljednju objavu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Hospitalizirano je 15 pozitivnih pacijenata. Tijekom dana očekuje se transport 2 pozitivna pacijenta u respiratorni centar KBC-a Split te u Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Riječ je o pacijentici kojoj se tijekom noći pogoršalo stanje te je intubirana i stavljena na respirator, a sukladno unaprijed zadanom protokolu bit će transportirana u Split.

Što se tiče drugog pacijenta, njegovo opće stanje je dobro, ali je riječ o pacijentu koji je ranije bio na operaciji transplatacije bubrega te će stoga iz predostrožnosti biti prebačen u Zagreb.

Tri pacijenta su još ranije prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su dvije osobe.

Ukupno je poslano 466 uzorka na analizu. Tijekom jučerašnjeg dana na analizu je poslano 65 uzoraka, trenutno se čekaju rezultati za 1 uzorak. Na kućnom liječenju u izolaciji je 39 osoba pozitivnih na COVID-19.

U posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je utvrđeno 17 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima.

U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

Nastavno na upite medija, Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije obaviještava javnost kako je jednom od djelatnika iz Doma za starije osobe Domus Christi utvrđen kontakt sa zaraženom osobom kojoj je 1. travnja potvrđena COVID-19 infekcija. Djelatnik se trenutno nalazi u samoizolaciji, a zadnji radni dan bio mu je 28.3. Djelatnik Doma je 29.3. bio slobodan, a nije radio ni 30. i 31. 3. Od 1.4. je u samoizolaciji po uputama epidemiologa i nema simptome. Ravnateljica Doma je o situaciji obaviještena s njegove strane i sa strane epidemiologa.

Sve mjere predostrožnosti su poduzete, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka radila je dezinfekciju Doma za starije osobe već 3 puta. Temperatura korisnika i djelatnika mjeri se tri puta dnevno. Svo osoblje, sukladno uputama, već duže vrijeme radi s maskom i rukavicama.

Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika.

S današnjim danom Studentski dom spreman je za prijem pacijenata i funkcionira kao izdvojeni stacionar OB Dubrovnik.

U karanteni su i dalje dvije osobe.

Podsjećamo kako su Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo osigurali telefonsku liniju za sve kojima u ovoj situaciji treba psihološka pomoć. Kontakt telefon za našu županiju je 091 544 44 33.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije