Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ZLATNA NARANČA

Župan Dobroslavić dodijelio nagrade ovogodišnjim pobjednicima izbora za najbolje primjere ruralnog turizma

Objavljeno prije

zlatna-naranca-1

Župan Nikola Dobroslavić dodijelio je danas u sklopu natječaja Zlatna naranča nagrade najboljima u ruralnom turizmu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon obilaska finalista ovogodišnjeg izbora stručno povjerenstvo bodovalo je kandidate, a najveći broj bodova dobila je konoba Seoska kuća obitelji Novaković iz Čilipa. Drugo mjesto s jednakim brojem bodova dijele Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo dok je restoran Lopoč zauzeo treće mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Seoska kuća, domaćinstvo obitelji Novaković, smještena u srcu Čilipa. Briga o baštini i prezentacija život na selu, kako u prošlosti tako i danas osnovni je lajtmotiv obiteljskog posla. Sama kuća je u svom najstarijem dijelu stara nekoliko stotina godina, te je kroz stoljeća nadograđivana do današnjeg izgleda. Cijela građevina je stradala u Domovinskom ratu 1991. te je obnovljena, a od 2000. godine otvorena za grupe. Prilikom posjete Seoskoj kući moguće je razgledati vrt s dijelom poljoprivrednih dobara i sa stajom za domaće životinje, mali etno muzej koji se sastoji od tri manja volta i predstavlja dobar dio povijesti konavoskog kraja te konobu s vinskim podrumom i izložbeno prodajnim prostorom. Većinu proizvoda koji se mogu kušati prilikom posjete, Novakovići proizvode sami.

Pola sata vožnje od Dubrovnika, u selu Ljubač, obitelj Musladin u seoskom domaćinstvu organizira ručkove, večere i bogati program koji uključuje prezentaciju lokalnog folklora te degustaciju domaćih proizvoda. Musladini su se posvetili organskoj proizvodnji sezonskog povrća i već drugu godinu su nositelji prijelaznog eko certifikata, a proizvode i domaće rakije i likere od mrče, rogača, oraha, višnje, loze, trava, ekstra djevičansko maslinovo ulje, vino, pršut, kobasice, kruh uz nezaobilazna jela s roštilja i ispod peke. Osim degustacije domaćih proizvoda, u ponudi su obilazak kovačnice i demonstraciju rada u kovačnici, obilazak mlinice i degustacija ulja. Vrata seoskog domaćinstva Musladini nastoje otvoriti i za grupe i individualne goste.

U selu Gromača u obnovljenoj kamenoj kući tipičnoj za Dubrovačko primorje, obitelj Laptalo ugošćuje domaće i strane turiste, predstavlja im obiteljsko bogatstvo, ali i kulturnu baštinu kraja. Oko kuće izrađena od ručno klesanog kamenja iz doba Dubrovačke Republike, obnovljena je i stara konoba, pojate i gumno. Obitelj se bavi poljoprivrednom, izradom gastro i etno suvenira, penganjem jaja. U sastavu OPG-a je i smještaj u apartmanu s četiri zvjezdice. Gosti apartmana mogu uživati i uz okrugli bazen inspiriran oblikom gumna.

U samom srcu doline Neretve, sedam kilometara od Metkovića, na staroj Napoleonovoj cesti prema Vrgorcu, u mjestu Momići, smjestio se LOPOČ, restoran simbolična imena (neretvanski močvarni cvijet). U tom živopisnom kutku, sresti se može izvorna neretvanska obiteljska ponuda i sudjelovati u bogatim programima dana mandarina i jagoda, party izleta, robinzonskih izleta u vidu noćenja u šatorima na izletištu restorana i još mnogo toga.

– Zlatna naranča, izbor najboljih primjera ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nikad nije bio teži. Svi prijavljeni, primjer su izvrsnosti u svom poslu, uvode novosti, prate svjetske trendove, a istovremeno su predani prenošenju slike o tradiciji i baštini Županije svojim gostima. Svima njima treba zahvaliti što gosti odlaze oduševljeni, ali i što nam se iznova vraćaju. No, tri nagrade nisu dovoljne jer postoje oni koji ne nude klasične ugostiteljske usluge, ali neupitno doprinose stvaranju autohtonog turističkog doživljaja ruralnog područja. Iz tog razloga, podijelili smo i dvije nagrade za atrakciju ruralnog turizma i nagradu za najbolji tradicijski proizvod kao dodanu vrijednost nagrade Zlatna naranča – istaknuo je župan Dobroslavić.

U ime nagrađenih svima se obratio dobitnik ovogodišnje Zlatne naranče Niko Novaković koji je istaknuo kako je ova nagrada znak da rade u pravom smjeru te kako ga veseli vidjeti da ruralni turizam zauzima svoje zasluženo mjesto na jugu Hrvatske.

Nagradu za atrakciju ruralnog turizma dobila je Konavoska kuća Bokarica, pionir privatnog smještaja u Konavlima koja unutar obiteljske kuće ima bogatu etnografsku zbirku čiji vlasnici nesebično dijele svoje znanje o životu i običajima Konavala s gostima te Ethno Art Village Podčempres i Paddle Surf Baćina sa svojim kompleksom tradicionalnih kuća za odmor u kojem se održavaju umjetničke kolonije, a u ponudi imaju i veslanje na dasci Baćinskim jezerima. Izdvojeno je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule kao primjer kako od tradicionalnog proizvoda stvoriti i turistički posebice u svjetlu održivog razvoja turizma i zaštite okoliša. Proizvodi od meda mediteranskih vrsta idealni su za degustaciju, ali i kao podsjetnik na mirise i okuse Županije u obliku gastro suvenira.

Županija je uspostavila nagradu Zlatna naranča kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najboljima. Pobjednici, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni su s dvije do pet tisuća kuna za unapređenje poslovanja.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije