Ostanimo u kontaktu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ŽO SDP DNŽ: Imamo pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb u svojoj državi

Objavljeno prije

U proteklih nekoliko dana potpisan je Sporazum za Hitnu helikoptersku medicinsku službu s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva za razdoblje od 15. lipnja do 17. rujna, i to za Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovaj sporazum nastavak je suradnje, točnije projekta koji traje već nekoliko godina. Jednako tako, ministri zdravstva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su  i Sporazum o zbrinjavanju hitnih pacijenata kojim će se pacijenti s neretvanskog i vrgorskog područja zbrinjavati u Sveučilišnoj bolnici Mostar.

Za ovo potonje treba jasno istaknuti kako su u više navrata stanovnici doline Neretve poručili da im ne odgovara jer oni zdravstveno osiguranje plaćaju u Hrvatskoj i u Hrvatskoj se žele liječiti.

Primjena ovog Sporazuma otvara mnoga pitanja. Na koji način će se u ljetnim mjesecima izbjegavati gužva na graničnim prijelazima? Na koji način će se riješiti prelazak hitnih slučajeva koji nemaju važeće dokumente? Posebno mislimo na djecu. U slučaju smrtnog ishoda za pacijenta u mostarskoj bolnici, tko će snositi troškove prijevoza preminulog pacijenta i koliko će se vremenski čekati na isto?

Ministar Kujundžić rekao je kako su građani doline Neretve i Vrgorca ovim sporazumom dovedeni u ravnopravan položaj s drugim građanima Hrvatske, iako on onemogućuje hitnim slučajevima sa područja Vrgorca da stignu u bolnicu u tzv. zlatnom satu.

Zna li itko u Ministarstvu koliko treba Hitnoj od Vrgorca do Mostara?  Istoj je potrebno 45 minuta iz Vrgorca do Splita.

Dok se hitni slučajevi iz Mostara i ostatka Hercegovine često upućuju u bolnice u Splitu i Zagrebu, pacijenti sa područja Doline Neretve i Vrgorca će se upućivati u Mostar.

Stvarno nam ostatak Hrvatske treba zavidjeti!

Smatramo kako je za poboljšanje zdravstvene skrbi građana na prostoru Neretve potrebna uspostava stalne helikopterske medicinske službe te izgradnja dnevne bolnice u što kraćem roku. Dio iznosa novca, koji je do sada doniran bolnicama izvan Hrvatske, potrebno je uložiti u medicinski kadar i saniranje dugova Opće bolnice Dubrovnik, kako stanje ne bi postalo još problematičnije, jer već je blizu tome da bude neodrživo.

Županija jasne odgovore na molbe stanovnika neretvanskog područja nije dala pa čak ni na tematskoj sjednici o zdravstvu. Resorno ministarstvo gluho je na upite, kako medija, tako i političkih aktera.

Imamo pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb u svojoj državi.

ŽO SDP Dubrovačko-neretvanske županije

ŽUPANIJA SPREMNA POMOĆI U PROMOCIJI NAŠIH VINA U SAD-u

Župan Dobroslavić primio predstavnike američke tvrtke CPWI i vinske udruge Komarna 7

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnikom UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem i direktoricom tvrtke Dubrovnik partner sastao se danas s predstavnicom američke tvrtke ”Croatian Premium Wine Imports” (CPWI), podrijetlom Metkovkom, Mirenom Bagur te predstavnikom vinske udruge Komarna 7, Mihovilom Štimcem.

Bangur je ovom prilikom prezentirala svoje poslovne planove za uvoz vina i promociju Dubrovačko-neretvanske županije u SAD-u, te istaknula kako njezina tvrtka vrši uvoz i distribuciju vina iz vinogorja Komarna na predjelu Bostona u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Kazala je i kako interes za našim vinima na američkom tržištu premašuje očekivanja, stoga planira osim uvoza vina iz vinogorja Komarna, uvoz vina iz drugih dijelova županije, ali i proširiti tržiušte na ostale dijelove SAD-a.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako jug Hrvatske ima najbolja vina u državi, te napomenuo kako se po proizvodnji osim Komarne mora spomenuti i Pelješac, Korčula i Konavle.

Ustvrdio je kako je Županija spremna pomoći u okviru svojih mogućnosti te dodao da je svaka promocija naših vina uvijek dobrodošla. Napomenuo je i kako Županija već šest godina organizira DubrovnikFestiwine na kojem promovira vina i vinare s juga Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije