Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Zimsko prebrojavanje ptica na svojim zimovalištima, IWC – 2022. godina

Objavljeno prije

Ovo je period kad su ptice na svojim zimovalištima, a to znači da je vrijeme da se i mi potrudimo pronaći ih, prebrojiti ih u njihovim staništima, a sve kako bismo saznali imamo li kakvih novosti u ptičjem svijetu. Prikupljene podatke od strane ornitološkog društva Brkata sjenica šaljemo koordinatoru za Republiku Hrvatsku, a koji ih objedinjene (od svih opažača u Hrvatskoj) prosljeđuje Europskom koordinatoru. Na ovakav način se pratiti stanje na terenu i po potrebi poduzimaju mjere zaštite ptičjeg svijeta bilo na regionalnoj ili globalnoj razini.

Tako je već uigrana trojka Ana, Bariša i Nikola u petak 7. siječnja 2022. godine započela akciju prebrojavanja ptica na našem području. Prebrojavanje se radi sa cesta, povišenih kota na uzvisinama i brdima odakle su ptice uočavane i prebrojavane dalekozorom delta i durbinom swarovski 30-75 x 95 povećanja. Prva dva dana obišli smo Malostonski kanal i solanu Ston i dio Neretve, a zatim je na red došao najzanimljiviji dio šire područje ušća Neretve. Vrijem nas je poslužilo nije bilo padalina (malo rosulje), a nije bilo ni jakog vjetra. Prilikom prebrojavanja uočene su brojne zanimljivosti po pitanju ptičjih vrsta, tako smo uočili šest vrsta pataka, tri vrste gnjuraca, dvije vrste plijenora, v.pozvizdač, žalar cirikavac, vivak, zlatar pijukavac, mali ronac, liska, dugokljuna čigra, veliki i mali kormoran, čaplje, prutke i još dosta vrsta. Dodatnu zanimljivost priredila nam je jedna roda koja je još tu, nju zima još nije natjerala prema jugu, uz nju imali smo prilike uočiti i tri labuda.

Što se brojnosti tiče kao i uvijek najbrojniji su galebovi, zatim patka zviždara, a onda liska koju smo našli u velikom broju (nismo trebali ronit da je uočimo) zatim divlja patka, veliki kormoran i tako dalje. Posebno nas veseli što smo ove godine na zimovanju imali iznimno visok broj eje močvarice, a i ostale grabljivice su zastupljene u solidnom broju. Temeljem slobodne procjene mislimo da smo otprilike na istom broju kao u prošlim godinama, što znači između osam i deset tisuća ptica zimovalica zimuje u Neretvi, no kada se podatci obrade znati ćemo točan broj, o čemu ćemo vas izvijestiti kao uvijek i do sada.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U foto galeriji možete vidjeti nadamo se i uživati u događanjima sa terena u ova tri dana istraživanja.

Bariša Ilić
Brkata sjenica

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
  • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
  • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
  • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
  • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
  • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
  • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
  • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije