Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Zimsko prebrojavanje ptica na svojim zimovalištima, IWC – 2022. godina

Objavljeno prije

Ovo je period kad su ptice na svojim zimovalištima, a to znači da je vrijeme da se i mi potrudimo pronaći ih, prebrojiti ih u njihovim staništima, a sve kako bismo saznali imamo li kakvih novosti u ptičjem svijetu. Prikupljene podatke od strane ornitološkog društva Brkata sjenica šaljemo koordinatoru za Republiku Hrvatsku, a koji ih objedinjene (od svih opažača u Hrvatskoj) prosljeđuje Europskom koordinatoru. Na ovakav način se pratiti stanje na terenu i po potrebi poduzimaju mjere zaštite ptičjeg svijeta bilo na regionalnoj ili globalnoj razini.

Tako je već uigrana trojka Ana, Bariša i Nikola u petak 7. siječnja 2022. godine započela akciju prebrojavanja ptica na našem području. Prebrojavanje se radi sa cesta, povišenih kota na uzvisinama i brdima odakle su ptice uočavane i prebrojavane dalekozorom delta i durbinom swarovski 30-75 x 95 povećanja. Prva dva dana obišli smo Malostonski kanal i solanu Ston i dio Neretve, a zatim je na red došao najzanimljiviji dio šire područje ušća Neretve. Vrijem nas je poslužilo nije bilo padalina (malo rosulje), a nije bilo ni jakog vjetra. Prilikom prebrojavanja uočene su brojne zanimljivosti po pitanju ptičjih vrsta, tako smo uočili šest vrsta pataka, tri vrste gnjuraca, dvije vrste plijenora, v.pozvizdač, žalar cirikavac, vivak, zlatar pijukavac, mali ronac, liska, dugokljuna čigra, veliki i mali kormoran, čaplje, prutke i još dosta vrsta. Dodatnu zanimljivost priredila nam je jedna roda koja je još tu, nju zima još nije natjerala prema jugu, uz nju imali smo prilike uočiti i tri labuda.

Što se brojnosti tiče kao i uvijek najbrojniji su galebovi, zatim patka zviždara, a onda liska koju smo našli u velikom broju (nismo trebali ronit da je uočimo) zatim divlja patka, veliki kormoran i tako dalje. Posebno nas veseli što smo ove godine na zimovanju imali iznimno visok broj eje močvarice, a i ostale grabljivice su zastupljene u solidnom broju. Temeljem slobodne procjene mislimo da smo otprilike na istom broju kao u prošlim godinama, što znači između osam i deset tisuća ptica zimovalica zimuje u Neretvi, no kada se podatci obrade znati ćemo točan broj, o čemu ćemo vas izvijestiti kao uvijek i do sada.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U foto galeriji možete vidjeti nadamo se i uživati u događanjima sa terena u ova tri dana istraživanja.

Bariša Ilić
Brkata sjenica

OBAVIJEST IZ HEP-a

Dio Ulice Stjepana Radića u četvrtak ujutro bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se korisnici el. energije da će uslijed redovnog održavanja mreže niskog napona u TS 10(20)/0,4 METKOVIĆ 33 isporuka električne energije biti obustavljena u četvrtak, 20.01.2022.godine u vremenu od 09,00 do 11,00 sati.

Bez električne energije bit će korisnici:

– Ulice Stjepana Radića od kućnog broja 42. do 61.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

NAPOMENA :
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije