Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PRIJETI LI METKOVIĆU EKOLOŠKA BOMBA?

Željeznički pragovi prijetnja zdravlju ljudi

Objavljeno prije

Novinar Slobodne Dalmacije Stanislav Soldo (i kolega) analitički je i stručno pristupio analizi događaja vezanih za kancerogene drvene željezničke pragove, koje je nakon rashodovanja tvrtka HŽ Infrastruktura odlagala, među ostalim, i u Metkoviću te ih je za 20 kuna po komadu prodavala zainteresiranim kupcima.

Ti su pragovi ”nosili” tračnice na lokalnim i drugim prugama i pri tomu su bili premazivani raznim zaštitnim sredstvima (kreozat), koji kao i druga sredstva predstavlja veliku opasnost za okoliš i zdravlje ljudi.

I što je učinila HŽ Infrastruktura proteklih godina? Unatoč činjenici da su pragovi u vrijeme uporabe premazivani zaštitnim ali kancerogenim sredstvima, tvrtka ih je skladištila, među ostalim i na površinama HŽ uz Neretvu u Metkoviću i prodavala zainteresiranim kupcima koji su za 20 kuna po komadu kupovali i do 1000 pragova.

Nekima su ti pragovi trebali za zaštitne ograde na izletištima ili na privatnim posjedima, neki su pravili vanjske stolove i stolice, koristili su pragove za prijelaze preko ”jendeka” i kanala, za privezišta trupa i za druge svrhe.

HŽ su kupcima samo preporučile da pragove ne koriste kao ogrjev niti za oblaganje interijera, a drugih naputaka nije bilo.

Da su postojali drugi, upozoravajući naputci, pitanje da li bi danas na tisuće takvih pragova bilo na raznim lokacijama u dolini Neretve jer bi kupci razmislili o svim mogućim posljedicama.

Posebno je opasno ukoliko su pragovi ugrađeni ili postavljeni u blizini kuća ili dječjih igrališta, ako su skladišteni uz vodotoke i uz slične prostore, jer izravno djeluju na okoliš i na zdravlje ljudi.

Čini se da su se za cijeli taj slučaj zainteresirale i inspekcije, od kojih se očekuju ne samo podatci o broju i mjestima gdje su pragovi ugrađeni, već i rješenja o uklanjanju ako za to postoje osnovani razlozi.

Kupci i vlasnici pragova s pravom su zabrinuti za budućnost svojih investicija, ali su odlučni ugrađene pragove ukoliko inspekcije utvrde njihovo štetno djelovanje na okoliš i zdravlje ljudi, ipak ukloniti.

Da su HŽ na vrijeme upoznale sve kupce s opasnim svojstvima pragova vjerujemo da bi bilo puno manje problema za sve sudionike u rečenom procesu.

EKO RUJAN

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predstavili projekt Cascade u Metkoviću

Objavljeno prije

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan te u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (Split) održano je predstavljanje projekta Cascade u Metkoviću. Glavna tema sastanka su bile projektne aktivnosti na pilot području ušća Neretve. Nakon uvodnog predstavljanja pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miha Baće, predstavnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo su predstavili projektne aktivnosti na ušću Neretve.

Poslije predavanja u sklopu promotivnih aktivnosti projekta dijelile su se sadnice medonosnog bilja u Gradskom parku u Metkoviću. Aktivnosti su se pridružili te iskazali potporu gradonačelnik Dalibor Milan i načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Sudionici događaja su posjetili pilot područje na kojem su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode održali predavanje o bioraznolikosti ušća. Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA daje tehničku pomoć pri provedbi projektnih aktivnosti.

CASCADE je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve, a jedne od primarnih aktivnosti DNŽ je opremanje županijskog broda u svrhu sprječavanja rizika od onečišćenja na moru.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Ukupni budžet projekta CASCADE je 5.817.547,00 eura, a udio Dubrovačko-neretvanske županije je 248.000,00 eura.

Službena stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/cascade

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije