Ostanimo u kontaktu

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Zdravstveno osoblje moli građane da ne paničare, čuvajmo sebe i druge!

Objavljeno prije

Iz Doma zdravlja Metković, COVID-19 ordinacije savjetujemo, preporučamo, apeliramo javnost da ne paničare kod pojave simptoma te ukoliko dođe da ovih dana imate akutnu upalu dišnih puteva, kako da se ponašate..

Kliničke slike prehlade, gripe i Covid-19 mogu se preklapati, biti netipične i zbunjivati nas.

Za početak ćete učiniti ono što ste činili ili trebali činiti i prije Covida 19:

mirovat ćete i liječiti se simptomatski kod kuće. Preporučeno je snižavanje povišene temperature sredstvima sa paracetamolom, uzimanje dovoljno tekućine te vitamina.

Prije svega – nastojat ćete svoju infekciju ne širiti na druge, bila ona obična prehlada ili Covid 19.

Kako ćete to učiniti? 

Nošenje maske u ovoj je situaciji poželjno i korisno jer time druge štitite od sebe (za razliku od onih koji sami sjednu u auto i stave si masku pa se tako voze zg  potpuno beskorisnom). Kašljat ćete i kihati u maramicu.

Prat ćete ruke i općenito pojačati mjere osobne higijene.

Dezinficirati površine u svojoj okolini.

Koristiti jednokratne maramice koje ćete bacati u otpad.

Odvojit ćete se od ukućana, nećete izlaziti iz kuće. (Nećete, kao dosad, trčati liječniku “jer vam je od jutros temperatura 37”.)

Prehlada, gripa i Covid nemaju uzročnoga lijeka.

Ili ih liječimo sami kod kuće ili u teškim slučajevima trebamo potpornu pomoć bolničkog liječenja. No zapamtimo – takvi su slučajevi u manjem broju. To ne znači da možemo biti nonšalantni, već da moramo biti razumni.

Stoga ne širimo paniku i ne širimo infekciju; pridržavajmo se epidemioloških mjera jer tako štitimo one rizične koji bi mogli postati taj – nesretni postotak.

Epidemiološkim mjerama i odgovornim ponašanjem, kolikogod nam se činilo teškim ili još gore – glupim, pružit ćemo svakom teško oboljelom mogućnost adekvatnog liječenja.

U ovom trenutku svi mladi i zdravi su tu da štite stare i bolesne, zajedno s liječnicima i medicinskim sestrama.

Ukoliko vaši simptomi postanu ozbiljniji i počne se javljati osjećaj pomanjkanja zraka, povišena temperatura i kašalj koji se pogoršavaju – pozvat ćete telefonom svog liječnika, COVID-19 ordinaciju ili 113 i dobiti upute za zajedničko daljnje postupanje. Ukoliko nemate jakih i ugrožavajućih simptoma nemojte se upućivati prema Domu zdravlja. A ukoliko se pak uputite tu smo za vas IZVAN DOMA ZDRAVLJA!!!

Čovječastvo će se nakon ovoga sigurno promijeniti.

Svi zajedno možemo doprinijeti da to bude – promjena na bolje.

Čuvajte sebe i druge!!

Zdravstveno osoblje Metković

RUSKI GIGANT DOLAZI U SUSJEDSTVO

Gazprom preuzima četiri benzinske pumpe OKTAN

Objavljeno prije

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je zaprimilo prijavu koncentracije podnesenu od strane privrednog subjekta ‘G-Petrol d.o.o.’ Sarajevo (GAZPROM), koja se odnosi na preuzimanje četiri benzinske pumpe.

Riječ je o OKTAN benzinskim pumpama u Doljanima i Gabela Polju u čapljinskoj općini te Veljaci u općini Ljubuški i pumpi Grude u istoimenoj općini.

Predmetna koncentracija, prema podacima iz prijave, će imati učinak na relevantnom tržištu trgovine na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

‘G-Petrol’ je dio ruskog giganta Gazprom koji po vrijednosti među 10 firmi u svijetu a kao energetska kompanija je prva.

Najveci je proizvođač zemnog plina u svijetu, a većinski vlasnik je Ruska federacija.

.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije