Ostanimo u kontaktu

PROSLAVE

Zbog koronavirusa ništa više neće biti isto

Objavljeno prije

Ni Uskrs ni drugi blagdani, pa ni Međunarodni praznik rada ove godine nisu slavljeni ni obilježavani na tradicionalan način zbog epidemije koronavirusa koji odnosi ljudske živote. Za misnih slavlja u crkvama nije bilo naroda, a na praznik rada nisu se čuli članovi Gradske glazbe Metković, ni vidjeli pojedinci koji su u malom džepu nosili karanfile. Sindikalni vođe putem elektronskih medija poručili su radništvu i javnosti što očekuju od Vlade RH i poslodavaca, i kojim bi smjerom valjalo ići.

Ministar financija razbija glavu kako osigurati izvanproračunska sredstva i plasirati ih poduzećima, obrtnicima, OPG-eovima i ostalima kako ne bi otpuštali radnike i kako bi se gospodarski tijekovi počeli vraćati .

Brojne udruge prikupljaju sredstva za bolnice i pomažu zdravstvenim radnicima u teškom i odgovornom poslu u borbi sa sićušnim ali opakim neprijeteljem, virusom ili virusima.

Radno vrijeme trgovina vraćeno je na staro , isključen je rad nedjeljom, bolnice prelaze na nove-stare oblike rada kako bi se pacijentima omogućio nastavak liječenja ,pregleda i zahvata i kako bi se smanjile liste čekanja.

Zbog zdravstevene krize  samo je u SAD bez posla ostalo 30 milijuna ljudi, u Hrvatskoj deseci tisuća uz napomenu da će pad BDP-a biti manji za više od devet posto.

Prema procjenama danas je u svijetu svaki šesti ili sedmi stanovnik siromašan ili gladan, veliki industrijski giganti poklekli su pred naletom bolesti i njome izazvane krize, cijene nafte bile su dosegnule povijesno dno.

O turističkoj sezoni u Hrvatskoj, ali i u svijetu, nitko ništa pametno ne zna reći. Jedni misle da treba imati optimizma, a drugi da će turisti početi dolaziti tek sljedeće godine. To su , a posebno u zemljama u kojima turizam sudjeluje s većim postocima u BDP-eu, ozbiljne teškoće zbog kojih će oporavak trajati godinama, možda i desetljećima.

Mnogi ugostitelji najavljuju da svoje restorane ili konobe neće ni otvarati jer nemaju sredstava za opremanje prema novim pravilima, a ne bude li sve u redu, izloženi su kaznama. Osim toga, pitaju se, ima li smisla otvarati takve objekte ako nema gostiju. Vlasnici autobusa i drugih prometala ističu da im se ne isplati obavljati svoju djelatnost s obzirom na mogućnost prijevoza manjeg broja putnika i na sve mjere koje moraju poduzimati.

No, Vlada RH i stožeri civilne zaštite moraju donositi pravila igre kako bi se zaustavilo širenje ili povratak virusa ili njegovih podvrsta o kojima se malo zna.

Sreća je znati da se na području Dubrovačko-neretvanske županije ne povećava broj oboljelih, a danima nije niti bilo novoboljelih. O zaslugama za to bit će vremena govoriti, ali treba pozdraviti novu odluku Grada Metkovića o izdvajanju 150 tisuća kuna za Hitnu zdravstvenu službu, uz 500 tisuća ranije izdvojenih kuna.

U Metkoviću su nastavljeni radovi na rekonstrukciji Sportske dvorane i poboljšanju energetske učinkovitosti, vrijedni 9,5 milijuna kuna. Sportaši jedva čekaju kad će istrčati na parket, i kad će moći nesmetano vježbati usred ljeta ili usred zime.

A kad je o sportu riječ, još jednom prisjećamo se povijesnog i neponovljivog uspjeha RK Metković Jambo 2000.godine u finalu Kupa EHF-a kad su metkovski rukometaši bili bolji od slavnog njemačkog Flensburga. Sljedeće sezone opet su bili u finalu, ali je pobjednik bio Magdeburg.

Danas zbig epidemije svjetskih razmjera sportaši u Metkoviću miruju. I nogometaši, i rukometaši, i veslači i boćari, i nogometašice i rukometašice.

Uostalom, tako je u gotovo cijelom svijetu. U nekim zemljama pojedini savezi donijeli su odluke o prekidu prvenstva, ili o mogućem nastavku budu li prilike dopuštale, negdje su proglašeni prvaci, a negdje nisu… Čuveni i dobro plaćeni sportaši izdvajaju valstiti novac za spas klubova u kojima su igrali ili još igraju.

Još se ne zna što će biti s 3.HNL Jug i hoće li NK Neretva nastaviti natjecanje ili će se prvenstvo prekinuti, s tim da nitko ne ispada. HRS je već prekinuo sezonu.

Možda je baš sada vrijeme da svi sportski dionici u Metkoviću sjednu i razgovaraju o budućnosti metkovskog sporta i načinima samoodržanja. Ako već nisu.

—–

UKLJUČILI SMO KOMENTIRANJE!
Od sada svoj fb komentar možete ostaviti i na stranici Metković NEWS.

TRAŽITE POSAO

Grey&Padrino Club traži hostesu / domaćicu

Objavljeno prije

Grey&Padrino Club traži hostesu / domaćicu za rezervacije i doček gostiju.

Ako ste mlada, atraktivna i komunikativna osoba ovo je idealan posao za vas. Radi se samo vikendom, a više informacija možete dobiti na broj 095 504 8748.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije