Ostanimo u kontaktu

PROSLAVE

Zbog koronavirusa ništa više neće biti isto

Objavljeno prije

Ni Uskrs ni drugi blagdani, pa ni Međunarodni praznik rada ove godine nisu slavljeni ni obilježavani na tradicionalan način zbog epidemije koronavirusa koji odnosi ljudske živote. Za misnih slavlja u crkvama nije bilo naroda, a na praznik rada nisu se čuli članovi Gradske glazbe Metković, ni vidjeli pojedinci koji su u malom džepu nosili karanfile. Sindikalni vođe putem elektronskih medija poručili su radništvu i javnosti što očekuju od Vlade RH i poslodavaca, i kojim bi smjerom valjalo ići.

Ministar financija razbija glavu kako osigurati izvanproračunska sredstva i plasirati ih poduzećima, obrtnicima, OPG-eovima i ostalima kako ne bi otpuštali radnike i kako bi se gospodarski tijekovi počeli vraćati .

Brojne udruge prikupljaju sredstva za bolnice i pomažu zdravstvenim radnicima u teškom i odgovornom poslu u borbi sa sićušnim ali opakim neprijeteljem, virusom ili virusima.

Radno vrijeme trgovina vraćeno je na staro , isključen je rad nedjeljom, bolnice prelaze na nove-stare oblike rada kako bi se pacijentima omogućio nastavak liječenja ,pregleda i zahvata i kako bi se smanjile liste čekanja.

Zbog zdravstevene krize  samo je u SAD bez posla ostalo 30 milijuna ljudi, u Hrvatskoj deseci tisuća uz napomenu da će pad BDP-a biti manji za više od devet posto.

Prema procjenama danas je u svijetu svaki šesti ili sedmi stanovnik siromašan ili gladan, veliki industrijski giganti poklekli su pred naletom bolesti i njome izazvane krize, cijene nafte bile su dosegnule povijesno dno.

O turističkoj sezoni u Hrvatskoj, ali i u svijetu, nitko ništa pametno ne zna reći. Jedni misle da treba imati optimizma, a drugi da će turisti početi dolaziti tek sljedeće godine. To su , a posebno u zemljama u kojima turizam sudjeluje s većim postocima u BDP-eu, ozbiljne teškoće zbog kojih će oporavak trajati godinama, možda i desetljećima.

Mnogi ugostitelji najavljuju da svoje restorane ili konobe neće ni otvarati jer nemaju sredstava za opremanje prema novim pravilima, a ne bude li sve u redu, izloženi su kaznama. Osim toga, pitaju se, ima li smisla otvarati takve objekte ako nema gostiju. Vlasnici autobusa i drugih prometala ističu da im se ne isplati obavljati svoju djelatnost s obzirom na mogućnost prijevoza manjeg broja putnika i na sve mjere koje moraju poduzimati.

No, Vlada RH i stožeri civilne zaštite moraju donositi pravila igre kako bi se zaustavilo širenje ili povratak virusa ili njegovih podvrsta o kojima se malo zna.

Sreća je znati da se na području Dubrovačko-neretvanske županije ne povećava broj oboljelih, a danima nije niti bilo novoboljelih. O zaslugama za to bit će vremena govoriti, ali treba pozdraviti novu odluku Grada Metkovića o izdvajanju 150 tisuća kuna za Hitnu zdravstvenu službu, uz 500 tisuća ranije izdvojenih kuna.

U Metkoviću su nastavljeni radovi na rekonstrukciji Sportske dvorane i poboljšanju energetske učinkovitosti, vrijedni 9,5 milijuna kuna. Sportaši jedva čekaju kad će istrčati na parket, i kad će moći nesmetano vježbati usred ljeta ili usred zime.

A kad je o sportu riječ, još jednom prisjećamo se povijesnog i neponovljivog uspjeha RK Metković Jambo 2000.godine u finalu Kupa EHF-a kad su metkovski rukometaši bili bolji od slavnog njemačkog Flensburga. Sljedeće sezone opet su bili u finalu, ali je pobjednik bio Magdeburg.

Danas zbig epidemije svjetskih razmjera sportaši u Metkoviću miruju. I nogometaši, i rukometaši, i veslači i boćari, i nogometašice i rukometašice.

Uostalom, tako je u gotovo cijelom svijetu. U nekim zemljama pojedini savezi donijeli su odluke o prekidu prvenstva, ili o mogućem nastavku budu li prilike dopuštale, negdje su proglašeni prvaci, a negdje nisu… Čuveni i dobro plaćeni sportaši izdvajaju valstiti novac za spas klubova u kojima su igrali ili još igraju.

Još se ne zna što će biti s 3.HNL Jug i hoće li NK Neretva nastaviti natjecanje ili će se prvenstvo prekinuti, s tim da nitko ne ispada. HRS je već prekinuo sezonu.

Možda je baš sada vrijeme da svi sportski dionici u Metkoviću sjednu i razgovaraju o budućnosti metkovskog sporta i načinima samoodržanja. Ako već nisu.

—–

UKLJUČILI SMO KOMENTIRANJE!
Od sada svoj fb komentar možete ostaviti i na stranici Metković NEWS.

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

Objavljene najave poziva za jedinice lokalne i područne samouprave ukupne vrijednosti 749 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je najavu za pet poziva koji će se financirati u 2021. godini. Vrijednost pet poziva iznosi 749 milijuna kuna i to je do sada najveći iznos koji je osiguran za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i prihvatljive korisnike sredstava EU fondova.

Najave poziva uključuju sljedeće programe: Program razvoja otoka u 2021. godini koji se odnosi na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Program je namijenjen jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac.

Program održivog razvoja lokalne zajednice ima za cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima, te je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju i razvoju društvene, javne, komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture.

Program podrške brdsko-planinskim područjima ima za cilj pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje. Program je namijenjen za projekte s područja jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja.

Program podrške regionalnom razvoju za cilj ima jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Programom se potiče razvoj lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata društvene, javne, socijalne, komunalne, gospodarske i okolišne infrastrukture na lokalnoj razini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavljuje i raspisivanje Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema istoimenom Prgoramu. Sredstava Programa su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020 i projekata financiranih u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te Financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške.

Za korištenje sredstava Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini mogu se prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pozivi će biti otvoreni od 15. prosinca 2020. godine te će od tog datuma, prihvatljivi podnositelji zahtjeva moći dostavljati zahtjev za financiranje svojih projektnih prijedloga.

U pripremi su i pozivi za Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica i Program poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve prihvatljive podnositelje da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli pravovremeno dostaviti zahtjeve za financiranje svojih projektnih prijedloga.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije