Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

POTROŠAČKA KOŠARICA

Zbog jeftinog goriva, mesa i cigareta sve više Hrvata šoping obavlja u BiH

Objavljeno prije

Oktan, Doljani

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču psihološkoj granici od deset kuna po litri, sve više hrvatskih građana, posebice onih koji žive na pograničnim područjima, spremnike svojeg automobila puni u susjednoj BiH. Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redoviti posjetitelji benzinskih crpki s druge strane granice. Osim goriva preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete.

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj. Zbog toga neka vozila imaju probleme, ali niža cijena ruši sve barijere, pa se tako, primjerice, na punom spremniku goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune, što nije malen iznos u vremenu sveopće besparice kada se svaka kuna važe.

Kod dizela manja razlika

Naime, najtraženiji eurosuper 95 s druge strane granice stoji 2,01 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,04 kune, dok je u Hrvatskoj 9,70 kuna. Dakle, cijena je u Hercegovini niža oko 1,66 kuna po litri benzina. Eurosuper plus 98 u Hercegovini je 2,05 KM (8,20 kuna) dok je kod nas 9,98 kuna. Međutim, nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini zapada 1,96 KM (7,84 kn) dok je njegova cijena na Ininim benzinskim crpkama u Hrvatskoj 8,90 kuna. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da se sve više vozača iz Dalmacije spremnik automobila puni s druge strane granice.

Iako na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice nema gužvi, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijega goriva u BiH, ponovno je počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu. Osim goriva, kupuju se i sir, meso, suhomesnati proizvodi te roba široke potrošnje, jer kupovina preko granice se i te kako isplati poglavito kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici.

Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupjele u hercegovačkim dućanima za prosječno jednu kunu po kutiji, a kako najavljuju iz Federalnog ministarstva trgovine, uskoro slijedi i povećanje cijene goriva. Bez obzira na to što će gorivo poskupjeti, cijena će opet biti niža nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci spremnik svojeg automobila pune preko granice.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije