Ostanimo u kontaktu

OPĆA BOLNICA DUBROVNIK

Završen projekt uređenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

Objavljeno prije

Završnom konferencijom projekta i konferencijom za novinare te obilaskom novouređenih prostora  Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Dubrovnik danas je obilježen završetak projekta „Objedinjeni hitni bolnički prijem“.

Projekt je sa 20 milijuna kuna sufinanciran sredstvima fondova EU, dok je ostatak sufinancirala Dubrovačko-neretvanska županija, a trajao je tri godine.

„Projekt je usmjeren na povećanje dostupnosti, učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvene usluge, čime se postiže pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenta. Završetkom ovog projekta uvjeti rada su iznimno bolji, a vrijeme reakcije u akutnim stanjima smanjeno je za 20 posto. Osim poboljšanja zdravstvene zaštite, na taj se način postiže i racionalizacija troškova OB Dubrovnik“, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić. Dodao je kako je dodatni značaj što je ovo prvi dosada ovako veliki projekt  Opće bolnice financiran sredstvima fondova EU, u čemu je nesebično pomogla i Županija te RR Dunea, a posebno je zahvalio županu Nikoli Dobroslaviću zbog potpore i razumijevanja ove problematike. „ Postigli smo korist za pacijente, a za liječnike ovo je prilika za stjecanje novih znanja i vještina, imat ćemo na jednom mjestu objedinjene sve struke, a sve u svrhu sve veće učinkovitosti i unapređivanja postojećih kapaciteta za pravovremeno zbrinjavanje svih žitelja naše Županije, ali i naših turista.“, rekao je ravnatelj dubrovačke bolnice.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević izrazila je zadovoljstvo završetkom ovog iznimno važnog projekta, zahvalivši svima onima koji su projekt podržavali od samog začetka. „Nismo uvijek nailazili na otvorena vrata, a jedini čovjek koji je uvijek pružio ruku u ovoj županiji je vaš župan i ja mu i ovom prilikom zahvaljujem na tom.“, rekla je Grba Bujević te nastavila: „Hitni prijem je jako važan jer je to mjesto na kojem ćemo svi dati sve od sebe da zbrinemo pacijenta čiji je život ugrožen. No, oprema nije sve. Mi moramo presložiti cijelu djelatnost i promijeniti pristup, jer ovo će biti hitni prijem koji će sadržavati i timove izvanbolničke hitne medicinske službe, a to je ona funkcionalna integracija o kojoj često govorimo. Hitni prijem je ogledalo jedne bolnice i izuzetno je važno, jer pokazuje kakvi se uvjeti u jednoj ustanovi nude, a ovaj je Hitni prijem doista reprezentativan.“, kazala je Grba Bujević.

U ime ministra regionalnog razvoja i fondova EU nazočnima se obratila državna tajnica Nikolina Klaić koja je kazala. „Ovaj projekt ima dvostruku ulogu; jedna je povećanje sigurnosti i skrbi za pacijente, a druga je poboljšanje uvjeta rada za liječnike, medicinske sestre, djelatnike. Sada imamo Hitni prijem na europskoj razini i doista mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji možemo biti zadovoljni kako trošimo europska sredstva, krenuvši od Pelješkog mosta, pa projekta Zračne luke, projekata koje je pokrenuo Grad Dubrovnik. Čestitam vam na ovom uspješnom završenom projektu“, kazala je državna tajnica Klaić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu regionalog razvoja i fondova EU, DUNEI i svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta. „Ovo je najbolja potvrda i pokazatelj kolike mogućnosti otvara korištenje EU fondova. Mislim da smo mi u Županiji dokazali da ih znamo koristiti, a ovim projektom i vi u Općoj bolnici dokazujete isto“, rekao je župan te dodao kako je Županija u financiranju ovog projekta sudjelovala s nešto manje od četiri milijuna kuna, a čime su većim dijelom opremljene dvije manje operacijske dvorane.

„Dubrovačko-neretvanska županija će i dalje podupirati napore OB Dubrovnik za poboljšanje zdravstvene skrbi i sudjelovat ćemo u vašim projektima. Sada nam slijedi projekt Dnevne bolnice, a zajednički radimo na unapređenju zdravstva i u drugim segmentima pa tako već četvrtu godinu zaredom tijekom ljeta imamo hitnu helikoptersku službu, imamo dva nova dežurstva, sporazum s OB u Mostaru… Idemo u pravom smjeru, a ovaj projekt još je jedan korak ka ostvarenju kvalitetnije zdravstvene zaštite“, istakno je župan.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je veliki značaj ovog projekta, jer on označava veliki iskorak u medicinskom, ali i organizacijskom smislu, posebice zbog integracije sa županijskom hitnom službom. Takvom organizacijom rada, u ovakvim uvjetima, istaknuo je ministar, bit će omogućeno kvalitetnije pružanje usluga.

„Mnogi mogu pričati, a rijetki znaju i mogu napraviti, a vi ste pokazali da to znate“, rekao je ministar te nastavio:  „Kako ste napravili ovaj projekt, uvjeren sam da ćete napraviti i projekt koji slijedi, puno veći projekt Dnevne bolnice i u Dubrovniku i u Metkoviću, a koji je pred samim odobrenjem. S vjerom da će moj i vaš Dubrovnik, hrvatski Dubrovnik, pružati još bolju zdravstvenu uslugu svim žiteljima županije, ali i svim turistima, ja vam upućujem srdačne čestitke.“, rekao je ministar Kujundžić.

METKOVSKO LJETO 2020.

Otkrijte što vas očekuje u sklopu ovogodišnjeg ‘Uličnog skrivenog filma’

Objavljeno prije

U sklopu Metkovskog ljeta 2020. održat će se dvije projekcije ‘uličnog skrivenog filma’, riječ je o crtiću ‘Pazi se čarobnjaka‘ koji će se održati na platou ispred crkve sv. Nikole i oskarovcu ‘Parazit‘ u Skalama II, te klavirskom recitalu Lovre Marušića u Galeriji GKS-a.

Organizator je Ustanova za kulturu i sport grada Metkovića, donosimo više detalja o samim događajima

7.7. (utorak) Crtani film „Pazi se čarobnjaka“ – 20:45 – ispred crkve sv. Nikole
Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…

8.7. (srijeda) Ulični skriveni film – Parazit – 21:00 – Skale II
NAJBOLJI FILM 2019.! DOBITNIK 4 NAGRADE OSCAR:
–  Najbolji film
–  Najbolji redatelj
–  Najbolji originalni scenarij
–  Najbolji međunarodni film
Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena, pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda.

9.7. (četvrtak) Lovre Marušić – klavirski recital – 21:00 – Galerija GKS-a
O Lovri Marušiću već se govori kao o jednom od najvećih hrvatskih pijanista novog naraštaja. Mladi Omišanin, diplomand zagrebačke Muzičke akademije, poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru. Za iznimne rezultate tijekom studija dobio je Rektorovu i Dekanovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnik je i brojnih nagrada na uglednim europskim pijanističkim natjecanjima. Lovre Marušić svoje je profesore osvajao predanošću, talentom i upornošću u radu, a sada kao samostalni umjetnik publiku osvaja hrabrim i zrelim interpretacijama te senzibilnošću koja izvire iz svakog njegova tona. Ne boji se uhvatiti ukoštac s najkompleksnijim djelima pijanističke literature i zato je pred njim blistava glazbena budućnost!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije