Ostanimo u kontaktu

ŠVERC PASA LUTALICA POSTAO UNOSAN BIZNIS

Završavaju u laboratorijima ili kao pokretne mete u zapadnoj Europi

Objavljeno prije

Beskrupulozni i brutalni šverc pasa lutalica iz zemalja bivše Jugoslavije u Zapadnu Europu izuzetno je unosan posao na kojem se zarađuju veliki iznosi novca. Glavni putevi šverca pasa lutalica pod maskom lažnog udomljavanja su na društvenim mrežama gdje se “promoviraju“ neregistrirani azili.

Psi lutalice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i u manjoj mjeri Hrvatske, izvoze se u zemlje Zapadne Europe, posebno Njemačku i Austriju, pod izgovorom udomljavanja. Međutim, umjesto u domovima ljubitelja životinja, nesretni psi završavaju u laboratorijima ili kao pokretne mete pri testiranju oružja, otkriva Aleksandra Obradović za “CdM“.

Iako im je zbog funkcioniranja na Internetu teško ući u trag, poznato je da postoje dileri – beskrupulozni šverceri životinja koji koriste tajne e-mail adrese, lažne identitete na društvenim mrežama i neregistrirane azile koje prezentiraju na Internetu.

Psi lutalice uvezeni na ovaj način u zemlje Zapadne Europe se koriste na najbrutalnije moguće načine poput testiranje šampona, oružja i eksploziva. Vjerovali ili ne, testiranje oružja se vrši tako što se pas postavi i onda se u njega puca iz, na primjer, novog pištolja ili puške kako bi se provjerila vatrena moć.

Pored pasa, u posljednje tri godine intenzivno se krijumčare i mačke, a konačno su se i mediji počeli baviti ovim, te se o ovome posljednjih nekoliko mjeseci pisalo u BiH i u Hrvatskoj. Kako su udruženja za zaštitu životinja otkrila bosansko-hercegovačkim medijima, cijena lažno udomljenog psa iznosi od 200 do 300 eura. Pojedini “dileri“ prodaju i oko sto pasa koje lažno spašavaju s ulica i nalaze im domove u Zapadnoj Europi, a zapravo ih šalju u sigurnu smrt.

Kako otkrivaju na forumima posvećenim borbi za prava životinja, više pasa biva smješteno u jedan boks, a zatim se od 20 do 30 boksova vozi i po 1.000 kilometara bez pauze za vodu, hranu i fiziološke potrebe. Nesretni psi na “cilj“ stižu u očajnom stanju, a mnogi i uginu tokom brutalnog transporta. Pojedini psi pokušaju pobjeći, ali vrlo često ginu na autocestama. A kada kamion dođe na cilj, tamo nema obitelji koje će ih usvojiti, već drugi dileri također gladni velike zarade.

Ove nesretne životinje svjedoci su i žrtve brutalnosti ljudskog roda u 21. stoljeću motiviranog isključivo zaradom. Vrijeme je da se i policija i sudstvo svih država bivše Jugoslavije, ali i zapadnoeuropskih zemalja angažiraju na raskrinkavanju lanaca brutalnog šverca životinja.

Izvor: nadlanu.com

PROJEKT VRIJEDAN 300 TISUĆA KUNA

Općini Zažablje odobreno financiranje treće faze projekta ‘Centar aktivnosti mladih u zajednici’

Objavljeno prije

Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU po programu održivog razvoja lokalne zajednice općini Zažablje odobreno financiranje projekta “Centar aktivnosti mladih u zajednici, faza 3” u iznosu 300.000,00 kn.

Realizacijom projekta će se stvoriti dodatni sadržaj i unaprijediti kvaliteta života lokalne zajednice, istaknula je načelnica Maja Vrnoga.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije