Ostanimo u kontaktu
CLUB DIVINE 1200px

NISU KLIME GLAVNI PROBLEM

Zašto maturanti padaju u nesvijest?

Objavljeno prije

U Hrvatskoj su za maturalnih ispita dvije učenice kolabirale te su završile na hitnom prijemu, sve zbog nedostatka rashladnih uređaja, bolje rečeno klima uređaja.

Nakon svih tegoba zbog korona virusa i nastave na daljinu, one i njihove kolegice i kolege, morali su više sati u prigodnim prostorima koji nisu hlađeni odgovarati na pitanja kako bi ostvarili svoje nove snove i želje upisima na fakultete.

U tim događajima priča se već nekoliko dana. Javnost proziva župane, gradonačelnike i ravnatelje škola za nečinjenje i za sve ostale pojavnosti.

Najvažnija je spoznaja da se u tim prepucavanjima ne čuje glas učenika, roditelja i ravnatelja , ali i ostalih dionika u životu lokalne zajednice.

Ima i onih koji kažu da učenici prije odlaska na maturalne ispite popiju kavu, pa kasnije kolabiraju .

Većina smatra da svaka školska ustanova mora osigurati uvjete za boravak učenika na ispitima, posebno onih maturalnih.

Uostalom, to je svrha postojanja osnivača i zakonskih odredbi, svrha postojanja školskih odbora i ravnatelja, raznih vijeća i srodnih institucija .

Pročitao sam negdje, da prije 20 godina niti jedna škola nije imala klima-uređaj, ali mislim da to nije točno.

Ministar Radovan Fuchs na pitanje što misli o nesvjestici učenika zbog nedostatka rashladnih uređaja u učionicama , rekao je da nije riječ o masovnoj pojavi jer se radi o dva slučaja na 32 tisuće maturanata.

Međutim, treba znati da u školama borave i ostali učenici, ali i djelatnici od ravnatelja do spremačica te da u dane abnormalnih temperatura i njima treba kakvo-takvo osvježenje.

Ministar je još dodao:-Mislim da su škole i osnivači trebali osigurati i razmišljati da, dok su velike vrućine naprave ili veći propuh ili da se testovi pišu u razredima koji imaju klimu.-

Dodao je rekao da je i ranije bilo padanja u nesvijest, te da je tu i uzbuđenje , možda nespavanje prije ispita, ali da ni to nije neko opravdanje za škole .Naglasio je da ravnatelji moraju voditi računa o situacijama u pojedinim školama.

Ministar je dobro rekao da puno toga ovisi o ravnateljima, ali bi bilo dobro da je rekao nešto više i o ulozi osnivača škola i resornog ministarstva, odnosno o ljudima koji su izabrani u županijske skupštine ili gradska vijeća.

Nisam zaboravio napore u dva svoja ravnateljska mandata u OŠ don Mihovila Pavlinovića u smislu poboljšanja uvjeta za rad i boravak učenika i nastavnika.

U osam godina, a zahvaljujući prije svega Županiji , županu Nikoli Dobroslaviću, pročelnicima u Županiji i nekadašnjem gradonačelniku, županijskom vijećniku i saborskom zastupniku Stipi Gabriću Jambi, sve što su školski odbor i ravnatelj zatražili bilo je prihvaćeno i realizirano, a u osam godina u tu je školu uloženo 4 milijuna kuna.

Radilo se o saniranju ravne deke (ploče) , video-nadzorima, o 23 klima-uređaja, 20 TV uređaja, 30 računala, brušenju parketa, novim klupama i stolicama, liftu za invalidne osobe,  o zamjeni 140 prozora i vrata (PVC), rekonstrukciji sanitarnih  uređaja (300 tisuća kuna), i nizu drugih projekata.

Isto je bilo i u OŠ Stjepana Radića, Srednjoj školi i Gimnaziji Metković, upravo zahvaljujući sposobnosti i naporima  ravnatelja te  odlukama Županije kao osnivača.

Stoga začuđuju izjave o „kolapsima“ zbog nedostatka klima-uređaja, iako je dobro znano da su u cijeloj Hrvatskoj klima uređaji potrebni već od svibnja.

Nedostatak rashladnih sustava nije opravdanje za „uzbuđenja“ ili nespavanje prije maturalnih ispita. Prava je istina da se radi o nebrizi nekih ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, ali i o nerazumijevanju osnivača za materijalne potrebe školskih ustanova.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dolina Neretve bez novozaraženih

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o pet osoba muškog spola i sedam osoba ženskog spola; po tri iz Dubrovnika i Korčule, dvije iz Župe dubrovačke te po jedna osoba iz Konavala, Lumbarde, Smokvice i Vele Luke.

Izliječeno je sedam osoba: četiri iz Dubrovnika te po jedna osoba iz Opuzena, Konavala i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađena su 623 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 95 506 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 13 osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji je 318 osoba, a u posljednja 24 nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 899 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije