Ostanimo u kontaktu

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Zašto je pčela važnija od čovjeka

Objavljeno prije

Zašto je pčela važnija od čovjeka 05

U Prirodoslovnom muzeju Metković sinoć je otvorena gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković Ivana Baće prigodnim govorom je pozdravila posjetelje, viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu dr. sc. Iva Mihoci predstavila je izložbu nakon čega ju je zamjenik gradonačelnika Damir Raić i otvorio, a mag. exp. biol. Petar Crnčan, također iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, posjetitelje je uz predavanje proveo kroz postav izložbe.

Izložba Zašto je pčela važnija od čovjeka? nastala je u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a autori su dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag. exp. biol.

Iva Mihoci rekla je da je izložba podjeljena u nekoliko segmenata koje prikazuju život i značaj pčele za čovjeka i cijelu prirodu.

– Prvi  segment odnosi se na život pčele u košnici, na morfologiju pčele,  na sve strukture koje su važne u proizvodnji meda, peludi i voska i na jednu strogu hijerarhiju, zadružni život pčela gdje se pčela promatra kao superorganizam i u sjajnoj sinkronizaciji između matice, radilice i truta. S druge strane, možemo vidjeti izbor pletara i kako su evoluirale kroz vrijeme. To je jedna sjajna zbirka koja je dio kulturne baštine gospodina Predraga Mangera. Možemo vidjeti i kako pčela koristi medonosno bilje, a zatim one osnovne ugroze koji danas prate pčele, saznati zašto su pčele ugrožene, koliko su one osjetljive na pesticide, na promjenu koja se događa na staništu, bolesti od virusa do bakterija, plijesni i ostalih nametnika i zaista odgovoriti na pitanje zašto je pčela važnija od čovjeka, što je vezano uz pčelu kao najvažnijeg, a danas najugroženijeg oprašivača, nezaobilaznu kariku u prozvodnji hrane, a i brojnih drugih proizvoda koje pčele proizvode –rekla je Mihoci.

Petar Crnčan objasnio je da je značaj pčele velik zbog toga što o njoj ovise mnogi prehrambeni lanci u prirodi od kojih se neki odnose i na čovjeka.

– Pčela je važnija od čovjeka zbog toga što akočovjek danas nestane, posljedice na prirodu ne bi bile značajne, ali da nestane pčela, poremetili bi se prehrambeni lanci u prirodi. Prije svega, nestale bi određene biljke, nakon toga i vrste životinja vezane uz te biljke i tako bi se lančano došlo prestanka mnogih hranidbenih mreža u prirodi. Tu je značajan i utjecaj na čovjeka i na cjelokupno ljudsko društvo. Pojedine vrste poljoprivrednih kultura u odsutnosti pčela imale bi i do 75 posto manji prinos, a mnoge od tih vrsta koje čovjek eksploatira za hranu ili za proizvodnju ljekova i druge svrhe kroz nekoliko godina bi u potpunosti nestale – rekao je Crnčan te smatra da pčele neće nestati budući da se podigla svijest o njihovoj važosti zbog čega se sve više radi na njihovom očivanju.

Izložba će u Metkoviću biti otvorena do 1. srpnja 2018.

Marija Jeramaz

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije