Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

LISAKA SVE MANJE, TKO JE KRIV?

Zašto je manje liski u dolini Neretve?

Objavljeno prije

O liskama, patkama i ostaloj močvarnoj i inoj ptičjoj divljači koja stoljećima stanuje u neretvanskim močvarama i na otvorenim vodenim površinama napisane su tisuće kartica tekstova i objavljene tisuće fotografija. U nekim razdobljima i suci za prekršaje imali su posla s (krivo)lovcima.

Ubijanjem lisaka bivala je obogaćivana neretvanska gastronomska stvarnost, lovci  su namicali sredstva za život i školovanje djece, a u međuvremenu je lisaka bivalo sve manje.

Koliko znamo, liske se danas na legalan način ne mogu ni kupovati.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pozivajući se na članke o izlovu lisaka (liski) u Neretvi i navodeći njihov „nenormalno“ velik broj u prošlosti koji je danas smanjen zbog lova i krivolova, ne navodeći autore članaka (izvore), Nikola Menalo student „Lovstva i zaštite prirode“ (ne znamo u sklopu kojeg fakulteta), u svom tekstu kojega je objavio jedan gradski portal, pita se je li razlog smanjenju broja lisaka u Neretvi krivolov ili zarastanje močvare ?

Dalje navodi da je crna liska bila hraniteljica te da je besmislena izjava (čija ?) da ljudi u Neretvi svojim aktivnostima smetaju liski u močvarama .

Prema mišljenju gospodina Menala krivolova ima ali ne u mjeri u kojoj se predstavlja nedovoljno informiranoj javnosti !!!

Mlađahni autor teksta na spomenutom portalu kaže da je je liska prisutna na svim otvorenim vodenim površinama , da je danas broj ptica  vodarica općenito manji, ali (gledajte sad) to se ne objavljuje kao ni podatak da je danas prisutno više ptica i po raznolikosti i po brojnosti nego prije 20 ili 30 godina ?

Autor ne zna od kuda ljudima podatak o 50 tisuća odstrijeljenih lisaka (na godinu, valjda), a ne zna ni koji je krajnji cilj ovog blaćenja Neretve i njezinih stanovnika ,te da“ ovo dalje nema logike “ i poentira :“niti jedna ptičja vrsta u Neretvi nije nestala zbog krivolova niti će nestati“.

U svakom slučaju treba pohvaliti napore mladog studenta Menala u istraživanju lovno-gospodarske osnove u močvarama i uzroka raznim pojavnostima, ali bi mladi autor trebao znati da će mu čitatelji ili javnost povjerovati jedino u slučaju prezentacije egzaktnih podataka o stanju u neretvanskim močvarama i staništima brojnih ptičjih vrsta.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Dio Ulice Stjepana Radića u četvrtak ujutro bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se korisnici el. energije da će uslijed redovnog održavanja mreže niskog napona u TS 10(20)/0,4 METKOVIĆ 33 isporuka električne energije biti obustavljena u četvrtak, 20.01.2022.godine u vremenu od 09,00 do 11,00 sati.

Bez električne energije bit će korisnici:

– Ulice Stjepana Radića od kućnog broja 42. do 61.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

NAPOMENA :
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije