Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST MASLINARIMA

Zaštitite maslinike od maslinine muhe

Objavljeno prije

masline

Obavještavamo maslinare da na opažačkim lokalitetima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježimo let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae), srednjeg do jakog intenziteta.

Na plodovima pogodnim za odlaganje jajašaca (blizina vode, navodnjavanje) moguće su i ostvaruju se infekcije, stoga maslinarima preporučujemo redoviti obilazak maslinika i pregled plodova (100  po masliniku).

Štete koje je uzrokovala prva generacija ovog štetnika su značajne, stoga je potrebno sačuvati preostali urod.

Najavljena promjena vremena s temperaturama nižim i do 10 stupnjeva, uz oborine, pogodovati će daljnjem razvoju štetnika.

Preventivene mjere zaštite preporučujemo kad je napadnuto više od 5% plodova, uporabom mamaka (Success bait, Eco trap, Buminal + Dimetoat ) i ondje gdje su se one redovito provodile.

Navedene pripravke mogu koristiti maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere PRRH,Mjera 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Ukoliko se nakon uzorkovanja utvrdi  10-15 % zaraženih plodova, potrebno je  primijeniti kurativnu metodu tj. izvršiti tretiranje cijele krošnje pripravcima registriranim za ovog štetnika:

  • dimetoat (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfektion)
  • deltametrin (Decis 2,5 EC, Decis100 EC, Deca 25 EC) ili
  • fosmet (Imidan 50 WG)

Očekivani vremenski uvjeti  pogodovati će i razvoju gljivične bolesti  paunovo oko (Spilocaea oleagina), pa je krajem kolovoza ili početkom rujna uputno planirati zaštitu pripravcima na osnovi bakra (Neoram WG, K-15 dana)

Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresihttp://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Skupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja će se obaviti 29.08.2018 u Opuzenu, Poljoljekarna Poljopromet d.o.o.,Jasenska bb,od 14:00-16:00.

Piše: Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Metković NEWS, Reklama projekti i natječaji, banner 960x200px

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije