Iz zzjzdnž

Započelo praćenje koncentracije peludi u zraku

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije započeo je s praćenjem koncentracije peludi u zraku na području Metkovića.

Objavljeno 24. svibnja 2013. u kategorijama: Metković, News.

peludAparat za praćenje koncentracije peludi u zraku je postavljen na zgradu Doma zdravlja u Metkoviću.

Dubrovačko-neretvanska županija na svom području ima čak dva takva aparata. Prvi aparat Zavod je postavio na krov Opće bolnice u Dubrovniku 2005. Program praćenja sufinancira Grad Dubrovnik. Kako je na području doline Neretve nešto drukčija klima, ali i flora (biljke), Zavod se odlučio nabaviti još jedan uzorkivača peludi za to područje. Nabavu aparata, smještenog na Dom zdravlja Metković, i provođenje praćenja koncentracije peludi u potpunosti financira Zavod.

Svrha projekta je upoznati ljude koji pate od alergijskih oboljenja s trenutnim stanjem peludi u zraku (tzv. peludna prognoza) i dati im određene preporuke, čime bi lakše mogli kontrolirati svoju bolest.

Rezultati mjerenja na kraju godine omogućit će i izradu peludnog kalendara za područje Metkovića i okolice koji pokazuje kada i u kojoj količini se pojavljuje određena pelud tijekom godine. Aparat će skupljati uzorke peludi u promjeru od 30 kilometara koji će se u Zavod slati jednom tjedno. Nakon obrade doći će se do rezultata izraženog u brojevima, tj. broja peludnih zrnaca po kubnome metru zraka.

Peludnu prognozu građani Metkovića već sada, u obliku semafora i uz savjete za osobe alergične na pelud, mogu pronaći na web stranici Zavoda.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari