Ostanimo u kontaktu

DO KRAJA GODINE S CRNOG PUTA DO ŠKOLE NOVOUREĐENOM ULICOM

Započela rekonstrukcija Jadranske ulice prema Put Narone, projekt vrijedan preko 2,3 milijuna kuna

Objavljeno prije

Nakon više desetljeća planova i realne potrebe za spojem Jadranske ulice na Ulicu Put Narone, ovih dana započeli su radovi na projektu nastavka građenja Jadranske ulice sa spojem na Ulicu Put Narone u dužini 200 metara.

Jadranska ulica u Metkoviću proteže se od križanja sa Ulicom Alojzija Stepinca pored nogometnog igrališta ONK Metković i završava na udaljenosti cca 470 metara, te je trenutno slijepa ulica. Od kraja ulice do Ulice Put Narone tijekom zadnjih više desetljeća veliki je promet pješaka preko poljoprivrednih površina, naročito za vrijeme trajanja školske godine, a najveći problemi su u vrijeme hladnoće i kišnog vremena.

Tijekom proteklog razdoblja, Grad Metković pristupio je izradi idejnog projekta, ishodio je lokacijsku dozvolu, riješio imovinsko pravne odnose na način da je otkupio zemljište na trasi, izradio glavni projekt, ishodio građevinsku dozvolu i proveo javnu nabavu za izvođača radova.

Projektom je predviđena izrada kanalizacije, oborinske odvodnje, izgradnja nogostupa s obje strane u širini 2,5 metara, izgradnja sustava javne rasvjete i izgradnja ceste širine 6 metara u dužini 200 metara.

Ukupna vrijednost radova nakon provedenog postupka javne nabave je 2.317.340,00 kuna s PDV-om, a završetak radova očekuje se do kraja godine.

KATOLIČKA MISIJA U TANZANIJI

Pomozite misiju don Velimira Tomića i izgradnju crkve u Tanzaniji

Objavljeno prije

Don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko – Duvanjske biskupije, 32 godine kao misionar djeluje u Tanzaniji, zemlji na istoku Afrike uz obalu Indijskog oceana. Tamo je sada jedan od rijetkih preostalih misionara iz Europe. Djeluje u nadbiskupiji Arusha, u misiji Svetog Križa u Kisongu gdje je do prije dvije godine s njim bio i don Bernard Marjanović. Sada mu u misiji povremeno pomaže domaći svećenik služeći jednu misu nedjeljom.

Po svom dolasku u tu misiju don Velimir je zatekao stotinjak kršćana. Prije njega, na područje Miseki koje je sada filijala Kisonga dolazili su indijski svećenici. U misiji Kisongo osnovanoj prije pet godina, sada je 3500 vjernika. U Tanzaniji je prvih deset godina djelovao s don Nikolom Sarićem u Mdabulo. Tu je bio izložen pogibelji u pokušaju pljačke, te u napadu bombe iz mržnje prema katoličkoj vjeri. Nakon tih iskustava otišao je te samostalno 12 godina radio u biskupiji Mbulu. Tu je djelovao do završetka misije, jer je domaći biskup vidio da bi biskupija mogla preuzeti misiju, nakon sagrađene kuće za svećenika, velike ambulante, crkve i nekih pratećih objekata, pa i učvršćene zajednice. Odatle je uslijedio dolazak u biskupiju Arusha, u kojoj i danas djeluje.

” Biskupija Arusha je jedna od mlađih, iza nje je 50 godina postojanja. Značajna je za taj dio Tanzanije. U blizini je najviši vrh Afrike – Kilimanjaro, zatim Mount Meru. Kroz Arushu prolazi veliki broj turista, jer kroz nju vode putovi za nacionalne parkove. Ona je raznolika, ima nizinskih i brežuljkastih područja. Misija Kisongo je jedno veliko selo s 35 000 ljudi.

Imao sam sreću biti u misiji Kisongo u 2012. i uvjeriti se u veličinu misionara Velimira Tomića i nesebičnu predanost kojom radi preko 30 godina. Vječna borba u oskudnim uvjetima i nevjerojatna duhovna dimenzija koju posjeduje dovela ga je do vrhunca stvaranja gdje mu je potrebna i VAŠA pomoć.
Naime nova crkva u blizini Arushe je gotova ali je potrebno da se radovi završe da bi bila funkcionalna.”

Cilj ove kampanje je prikupljanje za radove na izgrađenoj crkvi:
Otvori, prozori i ulazna vrata,
Keramika, ljepilo i sanitarije

Krečenje i dekoriranje unutarnjih i vanjskih zidova,
Zvonik
Inventar crkve

Ukupan potreban iznos je minimalno 50.000 EUR
Kampanja je postavljena na 10.000 EUR i po potrebi će se povećati ako bude većeg interesa i donacija.

Iz Misije zahvaljuju se od srca na svakoj donaciji.
Za sve upite možete ga slobodno osobno kontaktirati na GoGetFunding profil https://gogetfunding.com/church-in-tanzania/ ili facebook https://www.facebook.com/tomic.slobo

Uplate možete vršiti i na račun:
Papinska misijska djela, Ksaverska cesta 12a, Zagreb
IBAN: HR8323600001500109114
Poziv na broj: 303062
S naznakom: don Velimir Tomić-Tanzanija

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije