Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DELTA NERETVE

Započela izgradnja promatračnica za ptice u Vidu i ornitološkom rezervatu Pod Gredom

Objavljeno prije

Promatračnica za ptice u dolini Neretve

Uspostava promatračnica za ptice na području delte rijeke Neretve, projekt Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije trenutno je u svojoj završnoj fazi. Započela je izgradnja dviju promatračnica, nakon čega slijedi njihovo opremanje panoramskim teleskopom, video nadzorom i interpretativnim pločama.

Glavnina projektnih aktivnosti financirana je zajmom Svjetske banke kroz Sporazum o suradnji vezano uz aktivnosti financirane sredstvima zajma Svjetske banke za projekt integracije u EU Natura 2000, u iznosu od 1.150.000,00 kn između Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Dubrovačko-neretvanske županije i  Javne ustanove. Izradu projektne dokumentacije u iznosu od 43.750,00 kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Promatračnice se postavljaju na dvije lokacije u području ekološke mreže Delta Neretve. Riječ je o brežuljku Galičak na ušću Neretve i posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom, kod mjesta Vid. Završetak gradnje planiran je tijekom jeseni ove godine. Osim što će ih u svojim redovnim aktivnostima koristiti djelatnici Javne ustanove, iste su namijenjene lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog kraja.

Glavni cilj projekta je poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara te time očuvanje povoljnog stanja prirodnih staništa i ciljnih vrsta ptica u području ekološke mreže Delta Neretve. Navedeno područje predstavlja jedinstven ekološki i krajobrazni predjel u Republici Hrvatskoj. Uz brojne specifičnosti odlikuje ga iznimno atraktivan ptičji svijet s više od 300 zabilježenih vrsta. Mogućnost razvoja i u našim krajevima sve popularnijeg turizma promatranja ptica (birdwatching) je neizmjerna, a vrlo ju je lako uklopiti u već postojeću turističku ponudu neretvanskog kraja. Izgradnja infrastrukture samo doprinosi kvalitetnijem iskorištavanju prirodnih resursa i njihovoj boljoj promociji na ovom turističkom tržištu koje, populariziranim destinacijama, godišnje donose milijunske novčane iznose.

Piše/foto: Zrinka Raguž/dnz.hr

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije