Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Zamjenica župana Žaklina Marević sudjelovala na otvaranju Europske konferencije o cestama

Objavljeno prije

erc-conference-marevic-4

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je jučer otvaranju Europske konferencije o cestama na temu Koridori za zajednički napredak i održivu mobilnost. Konferenciju je službeno otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je ovom prilikom istaknuo kako se nijedna država ne razvija sama za sebe, odnosno kako svima treba dobra suradnja sa susjednim zemljama.

– Prometni koridori su prometne žile kucavice koji spajaju i opskrbljuju i kroz koje teče roba, usluge, teče život. Upravo je strategija Hrvatske kvalitetnije usuglašavanje upravljanja prometom sa susjednim zemljama. Ovakav položaj naše zemlje nosi razvojne potencijale, važna su brojna ulaganja osobito u kontekstu željezničke infrastrukture koja je desetljećima zanemarivana. Hrvatska je zadnjih godina najviše ulagala u autoceste, i sada teče proces restrukturiranja čitavog cestarskog sektora. Provodi se refinanciranje i dug će biti otplaćen do 2033. godine, a autoceste će ostati u rukama države i građana. Moramo još dodati kako su naše autoceste proglašene 13. po kvaliteti u svijetu, – rekao je ministar Butković te dodao kako Hrvaskoj preostaje završiti izgradnju dionica autoceste na istoku zemlje prema granici s Mađarskom, dio Vc koridora koji će Luku Ploče preko BiH spojiti s Mađarskom te dionica Jadransko – jonskog koridora od Ploča prema Dubrovniku koji će hrvatsku autocestovnu mrežu spajati od Italije, preko Crne Gore do Grčke. Naglasio je i važnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je ovom prilikom kako će se na skupu raspravljati o različitim aspektima prometnog odnosno cestovnog povezivanja. Dodao je kako je Dubrovnik izabran za održavanje ove konferencije jer se ovdje grade veliki infrastrukturni projekti koji se moraju zajednički koncipirati i usuglasiti sa susjednim zemljama.

– Važni su koridori zajedničkog napretka i održive mobilnosti. Upravo zato smo odabrali Dubrovnik za održavanje konferencije i pozvali predstavnike susjednih zemalja, da zajedno planiramo i koncipiramo mrežu prometa, – rekao je uvodno Škorić na konferenciji na kojoj sudjeluju i predstavnici susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na skupu je među ostalima bio i ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, a putem video linka prisutne je pozdravila i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica. Sudionike konferencije pozdravio je i izvršni dopredsjednik Međunarodnog cestovnog udruženja (IRF) Michael Dreznes kao i dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskih cesta, Hrvatskog društva za ceste – Via Vita, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Međunarodne cestovne organizacije (International Road Federation) i Europskog cestovnog udruženja (European Union Road Federation).

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije