Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNA SURADNJA

Zamjenica župana primila veleposlanicu Kraljevine Norveške

Objavljeno prije

Žalina Marević, Zamjenica župana primila veleposlanicu Kraljevine Norveške

Zamjenica župana Žaklina Marević i savjetnik za međunarodnu suradnju Luka Vidak primili su danas veleposlanicu Kraljevine Norveške NJ. E. Astrid Versto, u čijoj su pratnji bili počasni konzul Kraljevine Norveške u Dubrovniku Tonći Peović, predsjednik Hrvatsko-norveškog društva Petar Baničević, predsjednik Podružnice Društva u Dubrovniku kapt. Lenko Garbin i predsjednik Mjesnog odbora Dubravica Pero Stjepović.

Zamjenica župana je upoznala veleposlanicu s gospodarskim značajkama Dubrovačko-neretvanske županije s naglaskom na potrebi prometne povezanosti kao pretpostavke budućeg razvoja. Kao najvažniju gospodarsku granu zamjenica župana je istaknula turizam, zatim poljoprivedu, ali i potencijal razvoja zdravstvenog turizma i poduzetništva.

– Mogućnost suradnje Hrvatske i Kraljevine Norveške moguća je na puno područja, ali posebno bih izdvojila školjkarstvo, koje ima velik razvojni potencijal, a projekt Centra za marikulturu prijavljen je kroz iskaz interesa za program Norveških financijskih mehanizama, rekla je zamjenica Marević.

Veleposlanica Versto kazala je kako su Hrvatska i Norveška po mnogočemu slične, zbog čega je uvjerena kako će se u budućnosti suradnja dviju zemalja pojačati. Kao najbolju priliku za suradnju veleposlanica Versto također je istaknula Norveške financijske mehanizme (tzv. grantove), od kojih je do 2021. godine Hrvatskoj na raspolaganju 46,6 milijuna eura.

Tijekom susreta bilo je riječi o područjima i konkretnim projektima na kojima bi se mogla razviti suradnja, a koristeći Norveške financijske mehanizme, koji su fondovima EU po svojim ciljevima komplementarni.

Kako je pojasnila veleposlanica, radi se o sredstvima koja su rezultat sporazuma o Financijskim mehanizmima Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Financijskim mehanizmima Kraljevine Norveške za razdoblje 2014.-2021. Sporazume su Norveška, Island i Lihtenštajn potpisali s EU 2016. godine, a potpore su podjeljene u dva sustava – jedan koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška (EGP mehanizmi) i drugi koji financira samo Norveška (Norveški mehanizmi). Tijekom navedenog razdoblja 15 zemalja Središnje i Južne Europe te Baltika imaju na raspolaganju 2,8 milijardi eura (1,5 milijardi kroz EGP i 1,3 milijardi kroz Norveške mehanizme). Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 103,4 mil. eura, od čega 56,8 mil. eura iz EGP financijskih mehanizama i 46,6 mil. eura iz Norveških financijskih mehanizama.

Osnovni cilj zbog kojeg je uspostavljen ovaj financijski mehanizam je smanjivanje društvene i ekonomske nejednakosti te jačanje bilateralnih odnosa sa zemljama u koja se sredstva ulažu.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije