Ostanimo u kontaktu

TKO ZAPRAVO POBJEĐUJE

Zamjenica Marević otvorila stručni skup i edukaciju namijenjenu prevenciji ovisnosti o kockanju kod mladih

Objavljeno prije

kockanje-edukacija-080318 (4)

Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je jučer u prostorijama Ekonomske i trgovačke škole trodnevnu edukaciju za implementaciju Programa prevencije kockanja mladih Tko zapravo pobjeđuje.

Riječ je o programu kojeg prva i jedina u potpunosti primjenjuje upravo Dubrovačko-neretvanska županija, a edukacija je namijenjena stručnim suradnicima i nastavnicima u 15 županijskih srednjih škola te drugim stručnjacima koji rade s djecom i mladima, a koji imaju mogućnost provedbe preventivnog programa u srednjim školama.

Zamjenica Marević naglasila je kako je kroz posljednjih nekoliko godina porastao broj ovisnika o igrama na sreću te kako je upravo zbog toga prevencija ključna.

– Mladi su to nažalost prihvatili kao pod normalno. Trebamo ih osvijestiti koliko je ovisnost teška te koliko narušava njih, ali i njihove obitelji. Vjerujem kako će nastavnici nakon ove edukacije učenicima na najbolji način prenijeti i dočarati koliko ovisnost utječe na njih same – rekla je zamjenica Marević.

Neven Ricijaš, izvanredni profesor na Odsjeku na za poremećaj u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako se program razvio u okviru osmogodišnjeg projekta povezanim za kockanje mladih u Hrvatskoj.

– Stručni suradnici u školama i nastavnici dobit će kompetencije te znanja i vještine u provođenju programa svojim učenicima. Posebno vrijedno je istaknuti ulaganje Županije u pozitivan razvoj mladih i prevenciju rizičnih ponašanja. Kockanje mladih je ozbiljan problem Hrvatskoj. U odnosu na druge europske zemlje mi smo zaista pri vrhu ovog rizičnog ponašanja – rekao je Ricijaš.

Inače, program je utemeljen na znanstvenim činjenicama i rezultatima inozemnih i domaćih istraživanja, a razvijen je u okviru znanstveno-stručnog projekta Kockanje mladih u Hrvatskoj koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije