Ostanimo u kontaktu

ZAKLJUČENA TRIOLOGIJA O BISKUPIMA

Dr. don Mile Vidović predstavio svoju treću knjigu ‘Mons. Ćiril Banić – Biskup Šibenski 1951-1961, u raljama UDBE’

Objavljeno prije

Sinoć je u galeriji GKS-a u Metkoviću, u organizaciji ogranaka Matice Hrvatske u Metkoviću predstavljanja knjiga Mons. Ćiril Banić- Biskup Šibenski 1951-1961, u raljama UDBE autora dr. don Mile Vidovića.

Inače bilo je ovo premijerno predstavljanje knjige koju su zajednički izdali metkovski ogranak Matice Hrvatske i teološki časopis Crkva u svijetu. O samoj knjizi, organizator ovog skupa, predsjednik ogranka u Metkoviću, Božidar Lovrić je rekao kako je predstavljanje ovakvih djela zapravo nastavak aktivnog djelovanja Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću koji nastoji njegovati djela vezana uz lokalnu baštinu, ali isto tako i za Hrvatsku i hrvatsku povijest te nadodao:

– Djela don. Mila Vidovića su osobito važna za našu baštinu. Vrhunac tih djela je bila knjiga Crkva u Hrvata, a onda i posljednja dijela koja se bave biskupima neposredno prije i nakon Drugog svjetskog rata, a nakon dubrovačkog i splitskog biskupa došao je na red i šibenski čime je završena jedna trilogija biskupa koji su djelovali u iznimno teškim okolnostima za tadašnju katoličku Crkvu. Vjerujem da ćemo nastaviti na tom tragu iako djelujemo, u duhu vremena, u otežanim financijskim uvjetima u kojima nam pomažu Grad, županija i najviše sponzori, – rekao je profesor Lovrić.

Sam autor, don. Mile Vidović knjigu nam je predstavio ovim riječima:

– Knjiga ima realan naziv jer sam istraživanjem došao do brojke od 25 ‘UDBAša’ koji su radili, pratili i istraživali Biskupa Banića gdje je god bio i pratili su ga u stopu. Kada je išao u Zagreb oni su ga i fotografirali kako bi pokazali kako vjerno vrše svoju službu. To je zapravo knjiga o UDBI, njezinim zločinima i lažima, podmetanjima kojima se služila da bi Biskupa oklevetala i pred narodom ga prikazala kao neprijatelja naroda i režima što je neistina kako i knjiga pokazuje. Ova knjiga koju je , možemo reći, UDBA sama napisala najbolja optužba samoga režima, same UDBE, jer se očito vidi što je ona pokušala činiti da njega okleveće i dokrajči, ali istina je izašla na vidjelo i laži su otkrivene i ja bi rekao dotučene – zaključio je don Vidović.

Mi Vas samo možemo savjetovati da svakakvo svi, a osobito oni kojima su bliske teme povijesti i političke, totalitarne tematike, zločinačkog komunističkog režima i djelovanja njegovih tajnih službi, što prije nabavite ovu sjajnu knjigu koja će, sudeći po ispunjenoj galeriji GKS-a, svakako imati svoje čitateljstvo.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije