Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

PRAVDA ZADOVOLJENA

Zahvaljujući borbi Dajane Čotić omogućeno da njegovatelji budu bračni i izvanbračni partneri osoba s teškim invaliditetom

Objavljeno prije

Dajana-Tonci-Cotic

Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

Dajana Čotić (43) iz Metkovića izborila se za pravo da bude njegovateljica svom suprugu Tončiju (43) lani, no taj status u budućnosti će biti puno lakše dobiti jer se konačno mijenja zakon.

Ministrica Nada Murganić odlučila je omogućiti da njegovatelji budu bračni i izvanbračni partneri osoba s teškim invaliditetom, kao i druge osobe u kućanstvu koje se brinu o njima. Do sada su taj status mogli dobiti jedino roditelji djece s najtežim invaliditetom.

Dajana je na neki način otvorila put da se taj zakon konačno izmijeni. Ona je svoju borbu s birokracijom, administracijom i zakonima počela još 2013. Sa suprugom je 24 sata na dan. Pomaže mu da se odjene, kupa ga, hrani… Tonči je ovisan o njezinoj pomoći nakon što mu je zbog teške bolesti odstranjena gotovo polovica mozga.

Ljubav za cijeli život

Samo da preživi: Kad je Tonči završio u bolnici u komi, Dajana je zvala doslovno svakih pola sata sa samo jednim pitanjem: Je li živ?

Jednom za da, dva puta za ne

– U prvom srednje Tonči je pobijedio tumor na mozgu, a na tome mjestu okrhnuo se komadić kosti veličine zrna riže. Prije deset godina, 2007., Tonči se počešao po čelu, zagrebavši tu krhotinu. Iz rane je počeo curiti gnoj koji je smrdio. Tako je sve počelo – prisjeća se Dajana.

Tonči Čotić prošao je pravi pakao

Tončiju se oduzeo glas i desna strana tijela. U Splitu je imao dvije operacije na glavi, a Dajana je tad inzististirala da ih prebace u Zagreb. U Klinici “Fran Mihaljević” počela je priprema za treću operaciju. No tad je Tonči pao u komu.

Tri mjeseca imao je temperaturu 39-40. Gorio je. Kad bih došla, pričala bih mu gdje sam bila, što sam vidjela i kad sam mu rekla da su mi na autu otkazale kočnice, reagirao je. Rekla sam mu da mi stisne ruku jednom za ‘da’, dva puta za ‘ne’.

I tako je počeo oporavak. Onda smo išli u Krapinske toplice na tri mjeseca, a potom u bolnicu Dubrava, gdje je operiran još nekoliko puta. Presađivali su mu mišić iz noge na glavu, kožu s podlaktice. Ubrzo smo opet išli u toplice, pa opet u bolnicu. Liječnici su davali sve od sebe – priča Dajana.

Tužba Ustavnom sudu

Tri godine nakon što su došli kući, odlučila je izboriti se za pravo da mu bude njegovateljica.

– Ni sama više ne znam koliko puta su me odbili. Nisam se predavala. I onda sam na savjet odvjetnice predala tužbu Ustavnom sudu u Splitu. Odlučila sam sve iznijeti u medije. I tu se priča počela odmotavati u našu korist.

Snažna kao bacačica kladiva

Dobila sam status i 2500 kuna za njegu supruga. Mi smo obitelj i sve normalno funkcionira, samo ja, eto, moram trenirati da imam snage dizati ga i nositi. Skoro da sam snažna kao bacačica kladiva – smije se Dajana.

Kasnije je čula da je još jednoj ženi iz Rijeke također uspjelo dobiti staus njegovateljice i izuzetno je sretna što će sve žene i drugi članovi obitelji dobiti status koji zaslužuju. (24sata.hr)

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije