Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

ĆUKAVICA - BURHINUS OEDICNEMUS

Zabilježeno gniježđenje nove vrste u dolini Neretve

Ćukavica (Burhinus oedicnemus) – nova vrsta na gniježđenju u dolini Neretve

Objavljeno prije

Iz Ornitološkog društva Brkata sjenica javljaju nam gniježđenju nove vrste u dolini Neretve, Ćukavica (Burhinus oedicnemus).

Sada, već dugi niz godina pokušavam potvrditi gniježđenje ćukavice u dolini Neretve, gdje se do sada bilježila samo na selidbi. Ova je ptica uglavnom aktivna noću, pa sam je do sada vidio svega četiri puta, no samo jednom u vrijeme gniježđenja. Taj jedan put dao mi je nadu i potakao na daljnje istraživanje.

Isprva sam tražio za gniježđenje pogodna staništa, a u Hrvatskoj su to prije svega slabo obrasli kamenjarski i šljunkoviti predjeli. Našao sam površine koje bi joj mogle odgovarati pa sam ih u narednim godinama obilazio, kada bi mi druge obveze dopuštale. Ćukavica je skrovita ptica i na uljeze u svom teritoriju zna reagirati potpuno drugačije od mnogih drugih ptica. Umjesto da odleti, ona se zna primiriti i pognuti na tlu, nadajući se tome kako će možda ostati neprimijećena. Nakon više godina potrage pomalo sam gubio nadu, ali kao što naši stari kažu „upornost se isplati“.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ove nedjelje 16. svibnja nanovo sam obilazio spomenute lokalitete i već na prvom od njih primijetio izlijetanje dviju ptica. Nadao sam se kako je riječ o gnijezdećem paru pa sam odlučio potražiti gnijezdo, no bez uspjeha. One su očito pobjegle dalje od gnijezda i zatim odletjele dalje. Napuštam prvi lokalitet donekle razočaran ishodom jer opet nisam uspio.

Dolaskom na drugu plohu mijenjam način potrage i lagano se krećući promatram okolinu. Ubrzo primjećujem pticu kako vrlo usporenim hodom odlazi od mene, a odmah potom primjećujem da isto radi i druga ptica, odlazeći na drugu stranu u odnosu na prvo opaženu. U tom momentu shvaćam da imam siguran znak gniježđenja, odnosno, da me ptice odvlače od lokacije svog gnijezda.

okušavam iz njihovog ponašanja zaključiti koji je njegov položaj, a prostor s kojeg su se ptice odmicale bio je onaj kojeg sam odlučio pregledati. Ćukavica jaja nese na tlo gdje formira malo udubljenje, a može ili ne mora sadržavati nešto biljnog materijala. Jaja su poput odraslih ptica teško uočljiva na podlozi i neiskusnom oku lako promaknu.

Nakon kratke potrage nalazim gnijezdo u kojem je bio tek izležen mladunac i još jedno jaje iz kojeg samo što se nije izlegao i drugi ptić. Fotografiram ga i brzo odlazim. Navraćam ponovo na lokaciju gdje sam uočio prve dvije ptice i ponovno ih uočavam na istoj poziciji što potvrđuje da je u pitanju par. Ovaj put odmah odlazim jer sam procijenio da sam ih nakon dva sata ponovno uznemirio i da za ponovno traženje gnijezda nema potrebe. Puno truda i želje na kraju je donijelo nagradu, a i opet potvrdilo dolinu Neretve kao raj za ptice.

Ćukavica (Burhinus oedicnemus)

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Nikola Dobroslavić čestitao blagdan Hanuke

Objavljeno prije

Povodom blagdana Hanuke župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku predsjednici Židovske općine u Dubrovniku Sabrini Horović. Čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Horović,
uime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno ime Vama i svim vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Hanuku, židovski blagdan Svjetlosti i Posvećenja. Svjetlost širi vedrinu i nadu, a nada poražava malodušnost, mržnju i zlo.
Želim da unatoč vremenu pandemije koronavirusa podijelite radost zajedništva u miru i solidarnosti sa svojim bližnjima, ali i sa svima potrebitim ljubavi i suosjećanja.

Hag Hanuka Sameah!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

S poštovanjem,

ŽUPAN
Nikola Dobroslavić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije