Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Zabilježen slučaj Ptičije gripe u našoj široj okolici

Objavljeno prije

Prebosimo vijest Ornitološkog društva Brkata sjenica o slučaju Ptičje gripe u našoj široj okolici.

Poštovani stanovnici doline Neretve, a i šire želimo vas obavijestiti ako niste pratili vijesti, da je pronađena ptica pozitivna na virus ptičje gripe H5N1 patogeni soj u našoj blizini. Naime, odgovorni građanin iz Vida nazvao me je prije nekoliko dana i rekao da ima „ozlijeđenu“ patku(radi se o patki kreketaljki, Anas strepera) koju je našao na hridi-siki kod Podace i pita možemo li joj pomoći jer mu je žao ptice. Upitao sam gdje je ranjena i kako se ponaša? Rekao je da se ptica čudno ponaša, mirno stoji i stalno trza glavom. U prvi trenutak pomislio sam na potres mozga uslijed udara glavom u neki objekt (imao sam prilike vidjeti to i prije), ali sam se sjetio da je u Hrvatskoj ponovno pronađena ptičja gripa, na sedam labudova koji su uginuli u Lonjskom Polju pronađen je virus, a simptomi koje je pokazivala patka mogu biti simptomi virusa. Zovem odmah dr. sc. Luku Jurinovića sa Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu i u dogovoru sa Lukom i doc. dr. sc. Vladimirom Savićem dogovorili smo da pticu treba što prije poslati na institut. Sutra sam predao pticu Vladimiru koji je pticu prebacio u Zagreb na veterinarski institut.

Danas je ministarstvo poljoprivrede objavilo da je ptica pronađena u Podaci u blizini Ploča(ne u Zaostrogu kako su greškom naveli) pozitivna na virus ptičje gripe.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovim putem napominjem da se svi koji imaju perad ponašaju u skladu uputa koje daje ministarstvo poljoprivrede da bismo spriječili širenje ptičje gripe.

Gesta gospodina koji je pronašao pticu i donio je do nas zaslužuje jedno veliko hvala na trudu!!!!

Bariša Ilić
Ornitološko društvo Brkata sjenica Metković

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije