Ostanimo u kontaktu

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Zabavno predavanje, kviz, i projekcija filma o zaštićenoj vrsti ptice, Eji močvarici

Objavljeno prije

Eja močvarica

Iz Prirodoslovnog muzeja Metković pozivaju male i velike na zabavno predavanje i kviz (a nagrade će vas razveseliti) koje će vam održati Dubravko Dender djelatnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

EJA MOČVRICA ili  ZAŠTO JE VAŽNO NE PALITI TRŠČAKE

U subotu 24. listopada u  11 sati.

Eja močvarica Circus aeruginosus je u Hrvatskoj ugrožena vrsta sa samo dva gnjezdilišta u priobalju: Vransko jezero i donji tok Neretve. Stoga je ta populacija važna bez obzira na malobrojnost.

Hrane se kukcima, gušterima, žabama, miševima. Gnijezde se na tlu, a za gniježđenja pljačkaju gnijezda manjih ptica.

Uzroci ugroženosti: Nestajanjem močvarnih područja zbog regulacija rijeka i melioracija, propadanjem šaranskih ribnjaka i intenziviranje poljodjelstva smanjuje se površina i kvaliteta staništa eje močvarice. Krivolovom se povećava smrtnost i uznemiravanje ptica.

U Neretvi je poseban problem paljenje trske čime se uništava stanište.

Nastavi čitati

METKOVSKO LJETO 2020.

Najmlađi sugrađani uživali u edukativno-znanstvenoj predstavi ‘Dan u laboratoriju malog znanstvenika’

Objavljeno prije

Najmlađi sugrađani sinoć su uživali u edukativno-znanstvenoj predstavi ‘Dan u laboratoriju malog znanstvenika‘, koja je u sklopu programa Metkovskog ljeta 2020. održana u prekrasnom ambijentu gradskog parka.

Mladi glumac Miro Čabraja je na djeci zanimljiv i uzrastu prilagođen način odgovorio na pitanja o tome kako nastaje vulkan, bijeli dim, kakve je boje voda, kako se izrađuju čarobne frulice, kako se lansira raketa u svemir, a za kraj im je otkrio tajnu o velikim balonima.

Djeca su aktivno sudjelovala, a količina smijeha i izraza ushićenja izazvanih događanjima u laboratoriju, dokaz su koliko su bila oduševljena predstavom.

Donosimo nekoliko fotografija…

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije