Ostanimo u kontaktu

ULTRA HD

YouTube ide u izoštravanje slike do 4K

Objavljeno prije

youtube-4K

YouTube je hrabro zakoračio u novo izoštravanje slike, tako će ova tvrtka u vlasništvu Googlea sljedećeg tjedna na sajmu CES predstaviti video sliku Ultra HD kvalitete u novom formatu VP9.

No postoji kvaka, hardver mora podržavati format prije nego se pusti u upotrebu. Google navodno radi na tome, pa će demo stream 4K sadržaja biti produciran na LG, Panasonic i Sony TV-ima, dok se nekoliko drugih partnera, uključujući Samsung, ARM i Intel prijavilo za izgradnju hardvera koji podržava VP9 format.

Novi format bi trebao osigurati bolju sliku korisnicima Google Hangouts.

ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA CIJELU ŽUPANIJU

U Opuzenu potpisan Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Neretve

Objavljeno prije

_DSC8658

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Opuzena župan Nikola Dobroslavić s gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve potpisao Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa na području Neretve kojim će se pružiti brzi internet svim domaćinstvima, gospodarskim objektima i institucijama na području Neretve.

Vrijednost cijelog projekta je 30 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna kuna.

Projekt je podijeljen u tri dijela. Prvi je Dubrovnik sa okolicom, od Konavala do Dubrovačkog primorja, drugi je  otoci i poluotok Pelješac, a treće je područje doline Neretve.

Još 2014., nakon Sporazuma o razvoju funkcionalne regije Dubrovačko-neretvanske županije, izrađena je prva ICT strategija u RH u županiji i iz nje dvije mjere projekta, Pametna regija Dubrovačko-neretvanska županijeRazvoj širokopojasne infrastrukture na području DNŽ. S jedinicama lokalne samouprave sporazum je potpisan 28. listopada 2014. Ugovorena je suradnja županije sa slovenskom tvrtkom Prohoturus za izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture i izrađen je za svaku lokalnu jedinicu. Nakon javne rasprave plan je objedinjen na razini županije.

Kako bi se povukla sredstva iz EU, sva tri područja zasebno će se prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a nakon današnjeg potpisa sporazuma nositelj plana i prijavitelj projekta za dolinu Neretve grad Opuzen. DUNEA i županija ostaju koordnatori projekta za sva tri područja.

Župan Dobroslavić rekao je da je županija među prvima u Hrvatskoj išla u razradu ovog projekta, ali je zbog procedure izgubla prednost te će se natječaj na državnoj razini raspisati nakon ljeta.

– U utakmicu ćemo, vjerojatno, ići s mnogima. No, mi ćemo, naravno, tu tražiti svoje šanse – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić rekla je da je projekt za dolinu Neretve vrijedan 8 milijuna i 655 tisuća eura.

– Računamo da će natječaj do kraja godine biti otvoren i da ćemo prijaviti projekt Neretva na sam natječaj koji će raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, financirat će se iz kohezijskoh fonda, iz fonda za regionalni razvoj RH. Tu je dosta projekata na nivou cijele Hrvatske, projekt pokriva bijela područja, a to su ona područja gdje ne postoji komercijalni interes za privatni sektor. Dolina Neretve je cijelo područje koje će pokriti ovaj projekt. Vrijednost za dolinu Neretve je 8 milijuna i 655 tisuća eura. To je procjenjena vrijednost, a točnu vrijednost znat ćemo nakon izrade glavnog projetka – rekla je Milić.

Početkom sljedeće godine trebala bi se provesti evaluacija projekta, a procjenjeno je da će cijeli projekt biti oko 30 milijuna eura.

Župan Dobroslavić smatra da će projekt biti od velike koristi za županiju.

– On će donijeti veliki benefit svim našim područjima ako uspijemo u toj prijavi jer će brzi internet biti u svakom domaćinstvu i na svakoj adresi bilo gospodarskog subjekta, bilo neke institucije, a znamo koliko je važno danas imati brzi internet i čak je dokazano da širokojasni pristup brzim internetom da izravno utječe na povećanje bruto domaćeg proizvoda – rekao je župan.

Ispod možete pogledati izjave župana Dobroslavića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića o potpisivanju sporazuma koje smo uživo prenosili putem naše Facebook stranice.

Tekst/Foto: Metković NEWS

Nastavi čitati

3D MODEL ANTIČKE NARONE

Pogledajte svakodnevnicu na terasi antičke Narone, a uskoro i šetnja uz VR 360° naočale

Objavljeno prije

1.REND

Izrada 3D modela antičke Narone u Vidu uspješno napreduje te nam je jedan od autora, Stipan Ujdur iz Opuzena, poslao 12 snimaka trenutnog izleda prve terase modela.

Uz njega, na modelu i rendiranju rade i Ivan Popić, također iz Opuzena, te stručni suradnik za rad na novim programima, Martin van der Meijde iz Arnhema iz Nizozemske.

Ujdur kaže da su na snimkama prikazani detalji svakodnevice u antičkom gradu, a neke njih će poslužiti i za izradu VR 360° PAN formata koji bi naknadnom doradom u stereoskopiji bilo moguće vidjeti u mobilnoj aplikaciji za VR 360 naočale. Paralelno s radom na 3D  modelu vode se i razgovori s raznim autorim za VR  aplikacije.

U fotogaleriji možete vidjeti sljedeće slike:

 1. Galije, luka za utovar i istovar robe i ljudi
 2. Galija na odlasku, nakon istovara
 3. Istovar robe iz galije i ukrcavanje u zaprežna kola i spremanje u skldišta
 4. Odlazak nakrcanih zaprežnih kola s konjima i magarcima, prijenos punih amfora
 5. Sjeverna vrata na trasi  Narona – Bigeste (Ljubuški) – Salona.
 6. Centar, trgovine, raskrsnica puteva prema forumu, prema obali  i južnim  vratima
 7. Forum, scena tipična za antiku, nosiljka u kojoj su bili imućniji patriciji ili senartori
 8. Restoran uz forum
 9. Fontane, lijeva između foruma i kazališta, a druga u parku prema obali
 10. Fontana između rimskih termi i stepenica za drugu terasu
 11. Južna vrata,  scena privođenja pobjeglog roba
 12. Centar četvrti za plebejce pranje robe je bilo na ulici, a svaki kvart je imao svoj bazen za pranje i uzimanje vode.

Nastavi čitati

Najčitanije