Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

PRIRODA I DRUŠTVO

Volonteri udruge Brkata sjenica u posjetu kod BH kolega

Objavljeno prije

Buna, Mostar BiH

Volonteri udruge Brkata sjenica prošli tjedan posjetili su kolege iz Bosne i Hercegovine i obišli nekoliko zanimljivih lokacija u BiH te nam donose jednu zanimljivu fotografiju sa terena.

Fotografija je slikana na području Bune kod Mostara, a radi se o jednom dijelu kolonije bregunica – Riparia riparia koja ukupno broji nešto više od 3.500 gnijezda. Kao što je vidljivo na slici bregunice u okomitim iskopima zemlje kopaju rupe dubine oko šezdeset centimetara gdje se na kraju nalazi gnijezdo u kojima su ptići sigurni od predatora, a društvo u jednom dijelu kolonije čine im pčelarice – Merops apiaster koje gnijezda rade kao i bregunice a kolonija broji oko 300 gnijezda.

Naši stariji sugrađani mogli bi se sjećati kolonije bregunica (manje od ove na Buni oko 500 do 600 gnijezda) koja se nalazila u odronu obale Neretve na Jerkovcu gdje se sad nalazi igralište uz rijeku.

VOZAČI PRIPAZITE NA PAPUČICU

Policija najavljuje pojačan nadzor brzine kretanja u prometu, u srijedu tijekom 24 sata

Objavljeno prije

Kako je već najavljeno, u srijedu 21. travnja od 00,00 do 24 sata provoditi će se 24-satni nadzor brzine kretanja vozila. Akcija će se provoditi u isto vrijeme u svim zemljama Europske unije, pa tako i na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, temeljem plana ROADPOL-a, mreže prometnih policija.

Ovom akcijom želi se podići razina svijesti kod vozača u odnosu na brzinu, ali i poštovanje ostalih prometnih propisa kako sudionici u prometu ne bi ugrozili svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Policija će u akciju uključiti maksimalan broj policijskih službenika te svu raspoloživu tehniku kako bi se nadzor odvijao kontinuirano 24 sata na što većem broju lokacija.

Želimo zahvaliti svim građanima koji su nam dostavili svoje prijedloge lokacija za nadzor brzine, koje ćemo uvažiti na svim onim mjestima gdje za to postoje sigurnosni i zakonski uvjeti.

Još jednom naglašavamo da je nepropisna i neprilagođena brzina jedan od glavnih uzroka stradavanja u prometnim nesrećama, a poglavito onim s najtežim posljedicama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije