Ostanimo u kontaktu

ODLUKU O KOMUNALNOM REDU TREBA POŠTIVATI

Vlasnici i korisnici poljoprivrednih površina, građevinskih i drugih zemljišta, iste moraju i održavati

Objavljeno prije

Grad Metković je u više navrata građanima Metkovića uz potpise voditelja odsjeka i komunalnih redara upućivao obavijesti vlasnicima zapuštenih i neurednih poljoprivrednih površina, građevinskih i drugih zemljišta, kako bi ih podsjetio na obveze iz Odluke o komunalnom redu Grada Metkovića.

U tim obavijestima (i člancima Odluke) naglašava se da su vlasnici odnosno korisnici zelenih površina uz poslovne i stambene objekte, livade, korisnici građevinskih zemljišta i sličnih površina koje su u kontaktu s javnom površinom, dužni održavati te površine na način da trava ne bude viša od 20 centimetara. Osim toga dužni su redovito rezati živicu, uklanjati šikaru i smeće, sanirati građevinski otpad, plijeviti grmlje i rezati suhe grane te uklanjati stabla koja ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine na javnim površinama.

Uz to, a prema člancima Odluke, piše da će u slučaju ako se zelena površina i posude s ukrasnim biljem ne održavaju, komunalni redar narediti (baš tako piše) njihovom vlasniku ili korisniku da se uklone uočeni nedostaci.

Nastavno na to, kaže se da će se, ukoliko spomenuti ne postupe prema Odluci u ostavljenom roku ti nedostatci ukloniti preko treće osobe a na trošak vlasnika odnosno korisnika.

U mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina su održavanje živica i međa, poljskih putova i kanala, sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica te sadnja i održavanje vjetrobranskih pojasa.

U jednoj od obavijesti Grada navodi se i mišljenje komunalnih redara da su uredne površine u interesu svih građana jer se tako smanjuju populacije štetočina i kocentracija štetnih alergena.

Obavijesti komunalnih redara čitali smo i tijekom 2018. godine, kada su učinjeni odgovarajući pomaci. Međutim, i danas postoje nogostupi, ulice, i javne površine kojima zbog raslinja s privatnih posjeda pješacima nije moguće sigurno hodati. Zbog sigurnosti građana i razvoja niza turističkih aktivnosti mislimo da je vrijeme za konkretniju aktivnost uklanjanja raslinja bez obzira na to jesu li poznati vlasnici ili korisnici.

Metković, naime, nije više mali provincijski gradić u kojemu se spomenute pojave mogu tolerirati.

Nastavi čitati

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka.

U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije