Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

TROVRO

Vjetro orgulje – kratka reportaža Bariše Ilića i susret sa Kunom bjelicom u šetnji!

Objavljeno prije

Dan prekrasan vedro, burin dušu dalo za poć u prirodu, – javlja nam Bariša Ilić ispred ornitološkog društva Brkata sjenica te dodaje…

Rano ujutro krećem na davno odabranu lokaciju Trovro, čekala se bura (jugo i maestral već poslušao orgulje) temperatura u polasku 13 stupnjeva (na povratku 24) dugi rukav u početku. Ulazim na novo napravljenu stazu u hlad kostila, lovora, konopljike, smrdljike, masline i velikog starca kojeg u našem kraju zovemo dub koji dominira na samom ulazu. Prolazeći stazom popločanom kamenom sa tog područja ulazim u malu šumu čempresa i nekoliko borova sinonima lipe nam Dalmacije. Pjesma kosa zaustavlja me na nekoliko trenutaka iako sam tek krenuo. Kosa nadopunjuje slavuj, javlja se i vuga više jedinki, čujem i pupavca, javlja se i golub grivnjaš prava rapsodija ptičjeg pjeva. Nastavljam naprijed kroz čemprese i stara stabla česmine jednog od simbola našeg kraja, i još jedan stari dub u kojem sam zapazio gnijezdo vuge, te lovorike koje će me pratiti gotovo cijelim putem do križa. Cijelim putem u čovjeku je prisutna duhovna dimenzija i sveprisutni mir budući se putem do križa nalaze križne postaje. Prolazim kroz više manje poznato podneblje makije gdje dominira smrič, smrdljika, zelenika, pokoji šipak, rašeljka, lovorika, jasen i nekoliko zapuštenih maslina. Negdje u gornjem dijelu puta prema meni bez bojazni začudo ide kuna bjelica(vidljivo u videu umirio sam se) i dok sam mirovao nije se bojala a po mom zakašljavanju nestaje u makiji čudan događaj u po bila dana rekli bi u nas.

Dolaskom na vrh kod Križa sjednem i slušam orgulje i moram priznati da slušam nešto izvanredno nije prejaka pjesma orgulja (bura možda 50 km na sat puše) više me se dojmila glazba orgulja sada nego kod juga i maestrala vjerojatno na to utječe i snaga vjetra( ovo za pjesmu orgulja je znamo individualno nismo svi isti) i uživao sam više od pola sata. Popnem se do križa i promatram dolinu Neretve oko sebe, Neretvanski kanal prelijepi prizori koji ostaju u sjećanju. Jedino što bih spomenuo a ne pripada tu su pajaseni invazivna vrsta na južnom pogledu prema Pelješcu (plavim krugovima obilježeni) koje bi službe za održavanje trebale ukloniti. Krećem polako nazad pun pozitivne energije uz pjev bjelobrke i crnoglave grmuše koje pjevaju pri vrhu brda, idem do automobila u samom mjestu. Na izlazu na kraju staze ispred svoje kuće sjedio je gospodin Ante Šunjić-Tarzo živa enciklopedija i voditelj pučkih pivača u Rogotinu i tu smo na moje veliko zadovoljstvo „podijelili“ nekoliko ugodnih „besida“ i nakon desetak minuta zahvalio na piću i obostranog pozdrava „svako vam dobro“ pošao sam dalje. Za mene jedan vrlo lijep doživljaj i preporučio bih svakome tko može odvojiti par sati da posjeti Trovro i uživa u prirodi i jednom od najljepših pogleda na ovaj dio prelijepe Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije