Ostanimo u kontaktu

SLUČAJ SMRTI DJEČAKA GABRIJELA DOBIO NEOČEKIVANI EPILOG

Vještačenje okolnosti smrti vjerojatno će biti obavljeno u nekoj od zemalja EU-a

Objavljeno prije

Splitski odvjetnik Jakša Cvitković, koji zastupa roditelje preminulog Gabrijela Bebića, kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako bi se moglo dogoditi da vještačenje okolnosti smrti metkovskog mališana bude obavljeno u nekoj od zemalja EU-a, najvjerojatnije u Sloveniji, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prema odvjetnikovim riječima, u Hrvatskoj su, zbog manjka sudskih vještaka ili drugih razloga, svi medicinski fakulteti zasad odbili vještačenje.

Mali je Gabrijel prošlog prosinca iz Metkovića u KBC Split na liječenje doveden prekasno, kada je njegovo zdravstveno stanje bilo životno ugrožavajuće i kada ga ni krajnji napori splitskih liječnika nisu uspjeli ostaviti na životu.

Zaista ne znam tko će raditi vještačenje cijelog slučaja. Neugodno sam iznenađen “odbijenicom” Medicinskog fakulteta u Splitu, kojemu je DORH posljednjem poslao medicinsku dokumentaciju slučaja Bebić, nakon što su medicinski fakulteti u Zagrebu, Rijeci i Osijeku odbili obaviti vještačenje.

Prvo je spis poslan na zagrebački Medicinski fakultet, gdje je članica Povjerenstva za vještačenja bila vještak i u Metkoviću, kada je Ministarstvo zdravstva poslalo svoje vještake da obave inspekciju. Zbog toga se Medicinski fakultet Zagreb izuzeo. Zar nije bilo jednostavnije da se iz cijelog postupka izuzme ta gospođa, ako je to sporno – pita se odvjetnik Cvitković.

Nakon Zagreba DORH je spis poslao u Rijeku.

– I oni su se izuzeli pod izgovorom kako nemaju dovoljan broj stručnih sudskih vještaka. Nakon toga DORH spis šalje u Osijek, gdje je on stajao mjesec i pol dana. Na kraju su oni iz Osijeka rekli kako ne mogu obaviti vještačenje jer ni oni nemaju dovoljan broj vještaka specijalista da udovolje traženju – kaže odvjetnik Cvitković.

Na kraju je spis upućen na Medicinski fakultet u Splitu.

– I oni su odbili vještačenje uz obrazloženje da se mali Gabrijel liječio u Splitu i kako oni nemaju sudskog vještaka specijalista pedijatra. Sad će, prema mojim informacijama, predmet ponovno biti poslan Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sa zahtjevom da oni oforme jedan tim i provedu vještačenje. Očigledno se radi o nepoželjnom slučaju za vještačenje pa ga se nitko u Hrvatskoj i ne usuđuje vještačiti.

U DORH-u zaista čine sve što je u njihovoj moći da se vještačenje što prije provede i ja se nadam da će i uspjeti u tome. Roditelji preminulog Gabrijela Bebića su jako razočarani i frustrirani jer ovo pokazuje da je sustav zakazao i da u Hrvatskoj nema tko obaviti vještačenje ovog slučaja – zaključuje odvjetnik Jakša Cvitković, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Jutarnji list / Autor: Ivica Marković

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

32 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u posljednja 24 sata, četiri iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom (14 je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 20 osoba iz Dubrovnika, po četiri iz Konavala i Metkovića te po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Orebića, Ploča i Župe dubrovačke.

Među spomenutim slučajevima su i dva korisnika Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia.

Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 20 osoba ženskog spola, a za njih 19 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1927.)

Izliječeno je 26 osoba: 13 iz Dubrovnika, četiri iz Ploča, po tri iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Blata te jedna iz Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađeno je 258 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37 637 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirano je 25 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 621 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (sva tri na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 260 slučajeva kršenja samoizolacije (132 na graničnim prijelazima).
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije