Ostanimo u kontaktu

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitamo Kurban – Bajram

Objavljeno prije

Bajram

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas slave najznačajniji islamski blagdan, Kurban – Bajram.

Dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli obitelji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer milioni hodočasnika odlaze na hadž u Mekku, a hadž je šerijatski propis i jedan od pet temelja vjere.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva je žrtvovanje kurbana kojim se muslimani približavaju dragom Bogu ali i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Bajram se obično čestita s Bajram šerif mubarek olsun, što u prijevodu znači Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen, a odgovara se s Allah razi olsun, što znači Neka je Allah zadovoljan. (izvor: rtvslon.ba)

Redakcija portala Metkovic NEWS svima koji slave ovaj blagdan želi da ga provedu u krugu najmilijih, u zdravlju i radosti! Bajram Šerif Mubarek Olsun!

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije