NE NASJEDAJTE

Virus opet napada i traži uplatu 500 kuna

U upozorenju se navodi da će blokada biti uklonjena nakon što primatelj upozorenja putem PaySafe servisa uplati 500 kuna.

Objavljeno 12. siječnja 2014. u kategorijama: Hi-tech, News.

web-virus-trojan

Ne nasjedajte na novi virus koji dolazi u obliku policijske blokade računala. U upozorenju se navodi da će blokada biti uklonjena nakon što primatelj upozorenja putem kartice PaySafe uplati 500 kuna.

Ukoliko ste krenuli pogledati neki online film ili možda skinuti neku mp3-icu moguće je da ćete naletiti na ovaj virus. Virus se pojavljuje u obliku web stranice na kojoj stoji upozorenje iz MUP-a da ste obavljali ilegalne radnje, a da bi nastavili koristiti računalo morate u roku 12 sati platiti kaznu od 500 kuna putem PaySafe servisa.

Donosimo vam par savjeta kako prepoznati ovakav i sličan virus!

Prva i najbitnija stvar je internet domena, odnosno web adresa sa koje dolazi upozorenje. U slučaju s kojim smo se mi susreli adresa je bila u obliku ovog primjera:

http://policija.hr.jkdflghwerio587trhrtjkfgn.ss9649.com/flow_id=23112/ili-nesto-slicno…

Dakle, da bi se radilo o stvarnoj domeni MUP-a, izraz policija.hr mora biti u posljednja dva izraza koja su odvojena točkom, odnosno prva dva izraza počevši s desne strane od prve kose crte, dok se sve ostalo prema lijevo naziva pod-domenom i ono može biti proizvoljno po želji kreatora.

Znači, kako bi vas zavarali kreatori su taj izraz stavili na početak, tako da onaj tko ne poznaje kako ide slijed adrese pomisli da se radi o stvarnom upozorenju iz MUP-a. Točna domena ovog virusa označena je crvenom bojom, što svakako nije domena MUP-a.

Nadalje, jedna logična stvar koju svi odmah možemo primjetiti je ta da se kazne Policiji ne plaćaju putem online servisa, u ovom slučaju PaySafe-a.

Preko ove dvije stavke uvijek možete prepoznati virus, radilo se o novčanoj kazni ili možda dobitku na nekom inozemnom lotu, stoga oprez, jer oni su tu kako bi vas oštetili!

Ovakvi virusi obično blokiraju web preglednik da ga ne možete ugasiti, pa za to koristite Task Manager. Task Manager pokrećete istovremenim pritiskom tri tipke Ctrl+Alt+Delete. Na listi otvorenih programa, pod karticom Aplikacije, označite Internet preglednik te ga ugasite klikom na gumb End Task. I to je to! Nadamo se da će biti od koristi.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari