Ostanimo u kontaktu

VINSKA PRIĆA NAŠEG METKOVCA

Ivan Govorko ne govori, on radi i Dusinu svojim pristupom vinogradu okreće naopačke

Objavljeno prije

Petar Govorko se bio nemalo iznenadio kad mu se jedno jutro prije 5-6 godina, ispred kuće u metkovskoj Ulici kneza Branimira, parkirao golemi šleper. Iz kamiona je istrčao vozač, pritisnuo zvonce na ulaznim vratima, a kad se Petar sjurio niz stepenice vidjeti što se događa, imao je vremena samo uputiti vozača gdje istovariti teret. Pritom je odmah telefonski nazvao sina Ivana, tada studenta završne godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu, pitajući ga što se događa.

– Ćaća, samo sve unesite u prostor gdje je bila Pivčeva mesnica i ništa ne brini!, odgovorio mu je sin Ivan, a iznad Petra je ostalo lebdjeti bezbroj upitnika.

– Ha, ha, bila je to situacija u kojoj smo oca doveli pred svršen čin, nije imao vremena reagirati, morao je unijeti sve što smo braća i ja poslali iz Zagreba. Eto, tako je sve počelo, prisjeća se Ivan Govorko „diverzije“ kojom je, zapravo, Vinarija Govorko izašla iz ilegale i prodaje isključivo rinfuznih vina u petolitarskim bidonima i prerasla u respektabilnu malu obiteljsku vinariju koja je „okrenula Dusinu naopačke.

Iz kamiona je tada istovareno 10 Trustovih drvenih bačava prethodno rabljenih u poznatoj mađarskoj vinariji Vylyan iz Kisharsányja nedaleko od granice s Hrvatskom.

– Bio sam pri kraju s fakultetom i naletio sam na te bačve po vrlo povoljnim uvjetima i one su me, praktički, usmjerile prema ovome što danas radimo. Braća Branko i Jure su ih platili, a sve poslije toga je – povijest!

Kasnije je Ivan nabavio rabljene bačve iz Stine, Grgića, kao i iz Saints Hillsa, vinarije s kojom je duboko prijateljski povezan, još iz vremena kad su njegov otac Petar i Slobodan Tolj, otac Ernesta Tolja, vlasnika Saints Hillsa, podrijetlom iz Velikog Prologa, svojedobno skupa u Metkoviću „popravljali televizore“ i servisirali kućanske aparate po okolnim selima vozeći se u svojim „Renaultima 4“.

– Kad je Slobodan odselio u Zagreb, moj ćaća je jedno vrijeme živio kod njega. Stoga je bilo najlogičnije, kad sam morao odlučiti gdje ću odraditi obaveznu praksu, nazvati Ernesta i zapitati ga mogu li to obaviti kod njega u vinariji u Dicmu. Tamo sam proveo dvije berbe.

Šok kojeg je Ivan izazvao kod oca unoseći mu deset bačava u kuću postao je konstanta njegove vinske priče. Barem kad su u pitanju mještani sela Dusina u vinogorju Jezero i njihove reakcije na Ivanove intervencije u vinogradu koje su dotad bile neviđene u kraju gdje se sve svodilo na prodaju preobilnog roda grožđa po tržnicama u Splitu ili u Vrgorku u Vrgorac.

Više možete pročitati na portalu Vinske priče Željka Garmaza.

POPUŠTAJU COVID MJERE U SUSJEDSTVU

Ukinut policijski sat u Županiji Zapadnohercegovačkoj (BiH)

Objavljeno prije

Ukinut je policijski sat na području Županije Zapadnohercegovačke, potvrđeno je za portal Jabuka.tv.

– Stožer civilne zaštite ŽZH odlučio je ukinuti zabranu kretanja od 23:00 do 5:00 sati. Ostale mjere Zavod za javno zdravstvo će redefinirati. Prije svega tu mislim na ograničen broj ljudi na okupljanjima kao i mjere vezane za održavanje nastave u srednjim školama, – izjavila je za portal Jabuka.tv ravnateljica ZJZ ŽZH Andrea Jurić.

Odluka je stupila na snagu već danas te građani ŽZH se mogu slobodno kretati već od ponedjeljka navečer.

Epidemiološka situacija u toj bh županiji značajno se popravila u posljednje vrijeme. Broj novih slučajeva koronavirusa je u padu, a oporavlja se sve više ljudi.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, trenutačno je na području ove županije 97 aktivnih slučajeva Covida-19, a u posljednja 24 sata registrirano je pet novozaraženih osoba dok ih se 14 oporavilo.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije