ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Vino, delicije, glazba i antički spomenici obilježili dvanaestu Noć muzeja u Naroni

Objavljeno 28. siječnja 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Kultura, Metković, News.

Noć muzeja 2017 - Arheološki muzej Narona

Galerija

U Noći Muzeja 2017. godine Arheološki muzej Narona posjetiteljima je pripremio glazbeno putovanje kroz prošlost, od antike do naših dana, uz specijalizirana stručna vodstva, predstavljanje gastronomske ponude neretvanskog kraja i kušnju vina obiteljskih vinarija s poluotoka Pelješca.

Program je započeo izvedbom najstarijeg cjelovitog glazbenog zapisa, glasovitog ‘Seikilosova epitafa‘, u izvedbi Glazbene škole Metković, a o cjelovečernjem programu nešto više nam je rekao sam autor programa, povjesničar umjetnosti iz Dubrovnika Goran Vuković.

– Da, to je najstariji cjeloviti notni zapis pronađen do danas. Pronađen je u okolici nekad grčkog grada Efeza, danas je to u Turskoj, a ispisao ga je, po svemu sudeći, u sjećanje na svoju pokojnu suprugu, Seikilos, po kojemu se i zove Seikilosov epitaf – otkrio nam je Vuković.

Program je nastavljen uz duhovnu glazbenu baštinu kršćanstva koju je predstavio Ženski sastav župe sv. Nikole, a na koncu glazbenog programa čuli smo i klapske izvedbe Dalmacije i doline Neretve.

– Šalili smo se u Muzeju ovih dana da je ove godine program ‘vino i gitare’ i tako je na sreću i ispalo. Tema je ‘Glazba i glazbeni velikani’, a mi smo se odlučili za jedno glazbeno putovanje kroz prošlost. Počeli smo s kompozicijom iz Antičkih vremena, nastavili smo sa duhovnom glazbenom baštinom kršćanske šansone. Pored toga pjesme ovoga kraja, klapske izvedbe Klape Kaše, pobjednika 48. Omiškoga festivala dalmatinskih klapi – kazao je Vuković.

Prvi put u Arheloškom muzeju Narona gastronomija i vina, posjetitelji su mogli kušat delicije neretvanskog podneblja i vrhunska vina pelješkoga kraja:

– Drago mi je da su se ugostitelji neretvanske doline odazvali bezinimno i da nas časte sa delicijama svoga kraja, a kako te stvari nikada ne idu bez dobroga vina pozvali smo dvije obiteljske male vinarije sa poluotoka Pelješca, a to su Kangjera i Šaić, i oni su predstavili svoja najbolja vina.

Vino, delicije, glazba i antički spomenici, kakva je to simbioza, kako se to uklapa?

– To je prirodna simbioza. Rimljani su, to je barem svakome poznato, bili veliki gurmani, mogli bi reći i bonkulovići, ljubitelji pravoga i lijepoga života, i onda što bolje nego na taj način oživjeti prošlost – kazao je autor programa Goran Vuković.

Svemu tome još samo možemo dodati da je tijekom Noći muzeja 2017. u spomenutom programu uživalo nešto više od 700 posjetitelja, javili su nam iz AM Narona.

Piše: Dalibor Čutura

Komentari