Ostanimo u kontaktu

MAKEOVER IZ SNOVA

‘Villa Danica’ obitelji Musulin – samoodrživa ekološka kuća na Dragoviji

Villa Danica je preuređenjem iz stare obiteljske kuće postala primjer kvalitetnog promišljanja održive gradnje

Objavljeno prije

foto: Marin Veraja

U nekim hrvatskim ruralnim područjima još uvijek ne postoji osnovna infrastruktura kao što su struja, voda, kanalizacija i slično. Iako u vrijeme današnjeg tehnološkog napretka to zvuči pomalo nevjerojatno za članicu EU, nažalost to je istina od koje ne možemo pobjeći.

Ipak, nije nužno da takva činjenica bude ograničavajuća za razvoj u tim područjima. Rješenje za kojim se sve više poseže u posljednje vrijeme jest gradnja eko kuća. Inače, eko kuća je pojam koji podrazumijeva kuću sagrađenu uz minimalni utjecaj na prirodni okoliš, koristeći prirodne i obnovljive materijale u cilju uštede energije i zdravijeg življenja. Ovaj tip gradnje ima višestruku korisnost i praktičnost jer, osim povećanja energetske efikasnosti, štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada nastalog pri gradnji.

IZGRADNJA

U ruralnom mjestu Dragovija, u neposrednoj blizini povijesnog mjesta Vid, obitelj Musulin odlučila je sagraditi tipičnu dalmatinsku, ali eko kuću i tako iskoristiti ‘nedostatke’ područja i okrenuti ih u svoju korist i u korist prirode. Vlasnici su mudro posegnuli za ekološkim izvorima energije kao što su solarni paneli za izvor struje i iskorištavanje kišnice za vodu. Ovu kuću službenog naziva Villa Danica također odlikuju i reduktori protoka vode, ekološki proizvodi za čišćenje, reciklaža više od 80% otpada te svjetla koja štede energiju – tim postupcima vlasnici su stvorili samoodrživu eko kuću.

– Za uređenje stare obiteljske kuće zaslužna je naša obitelj Musulin, a ujedno smo i vlasnici vile. Mi smo ti koji su najviše pridonijeli idejama i detaljima kako bismo stvorili kuću koja ima svoju priču i dušu. Željeli smo dočarati turistima vremena iz davnina kada se mnogobrojna obitelj okupljala uz ognjište za velikim obiteljskim stolom te stvarala sretne zajedničke trenutke – ističu nam vlasnici na samom početku.

Preuređenjem nekadašnje zapuštene kuće, koja se sastojala od samo jedne prostorije u kojoj je obitavalo šest osoba, obitelj Musulin je uspjela stvoriti ambijent prošlih vremena sa suvremenim izričajem. Vlasnici nam objašnjavaju da je u obnovu kuće uloženo mnogo truda i napora, prvotno u sanaciji kamenih zidova i krova, a naknadno u uređenju kompletnog interijera i eksterijera. Dodali su da se prilikom uređenja želio postići dojam starog dalmatinskog stila uređenja sela brdovitog područja Donjeg Poneretavlja. – Interijer je prožet detaljima i materijalima starih vremena koji su spojeni sa suvremenim kako bi se osigurali udobnost i komfor, pazeći da se zadrži mediteranski ugođaj.

Vlasnici su kuću vremenom nadograđivali prirodnim materijalima, pa Villu Danicu danas čine prizemlje i kat. Prizemlje se sastoji od samo jedne prostorije i kupaonice. U prostranoj prostoriji na samom ulazu u kuću smještena je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Masivni drveni strop, kameni zidovi i kamin od opeke doista ostavljaju dojam tradicionalne dalmatinske kuće. Cijelu ideju starinskog dalmatinskog štiha potvrđuje i veliki stol za blagovaonicu koji je inače centralni dio dalmatinskih kuća oko kojeg se odvija život.

– Kuhinja i kamin spoj su drva, stare cigle i kamena. Blagovaonski stol i stolice izrađeni su od stoljetnog hrasta, kao i stubište koje vodi na kat na kojem se nalaze spavaće sobe – opisuju nam vlasnici.

Na katu, koji je naknadno nadograđen, nalaze se dvije spavaće sobe, soba s radnim stolom i hodnik koji ih spaja. Uočljiva je razlika u uređenju između prizemlja i kata. Dok prizemlje odiše određenom težinom prirodnih materijala kamena i drva, čisti bijeli zidovi na katu čine prozračnu zonu kuće koja kao da se otvara prema eksterijeru.

Eksterijer se odlikuje izgledom tipične tradicionalne dalmatinske kuće.

IZGLED

Kamena fasada, crvene kupe i drvene zelene škure. Ulaz u kuću natkriven je drvenom nadstrešnicom s kupama i betonskim stupovima u nenametljivoj boji pijeska, tako da se uklope u kompletan izgled kuće. Na samu kuću se naslanja i vanjski kamin od opeke s pripadajućim natkrivenim dijelom za blagovanje, a neposredno uz taj dio nalazi se i bazen uz koji je postavljeno i tipično oblo kamenje s hrvatskih plaža.

Izgled, izvedba, ideja i lokacija kuće su kao stvoreni za sve one koji su željni odmora u osami ruralnog brdovitog područja, ali i za one malo aktivnije koji svoje vrijeme mogu provesti biciklirajući ili šetajući po obližnjim stazama.

Izvor: jutarnji.hr / Fotografije: Marin Veraja

 

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Održana 4. Dnevna doza fizike u pojačanom izdanju

Objavljeno prije

Danas je u Gimnaziji Metković održano zanimljivo događanje u organizaciji profesorica fizike Angele Ćelić i Ane Dragović i maturanata koje je okupilo veliki broj učenika i posjetitelja, a radi se o 4. Dnevnoj dozi fizike.

Profesorica Angela Ćelić nam o događaju kaže: ‘Ovo nam je 4. Dnevna doza fizike koju organiziramo u našoj školi. Ove godine smo je odlučili održati malo ranije jer su naši maturanti koji su završili školu izrazili želju da prije nego što odu na fakultet sudjeluju u tradicionalnoj Dnevnoj dozi, tako da smo sve organizirali na početku umjesto, kao inače, pred kraj školske godine.’

Događaj je organiziran po sobama, pa su tako posjetitelji mogli zaviriti i sudjelovati u sobi s iluzijama, sobi sa strujom, sobi za eksperimente s tekućinama i vodom, escape roomu, mogli su pravili i lansirati projektile, programirati svoje igrice, a po prvi put ove godine istraživati i svijet kemije.

Ove godine imaju i pojačanje jer je jedna maturantica, sada studentica fizike, dovela i svoje kolege s fakulteta koji su joj došli u goste da vide kako to izgleda. Inače, ta 2015./16. generacija maturanata je bila prva generacija koja je organizirala Dnevnu dozu fizike sa svojom profesoricom.

‘Vidimo da svi uživaju, djeca uživaju, mi uživamo i nastavljamo i dalje. Imamo podršku škole, ravnatelja, Grada i nadamo se da će tako i ostati!’ – zaključuje profesorica Ćelić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije