Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

MAKEOVER IZ SNOVA

‘Villa Danica’ obitelji Musulin – samoodrživa ekološka kuća na Dragoviji

Villa Danica je preuređenjem iz stare obiteljske kuće postala primjer kvalitetnog promišljanja održive gradnje

Objavljeno prije

foto: Marin Veraja

U nekim hrvatskim ruralnim područjima još uvijek ne postoji osnovna infrastruktura kao što su struja, voda, kanalizacija i slično. Iako u vrijeme današnjeg tehnološkog napretka to zvuči pomalo nevjerojatno za članicu EU, nažalost to je istina od koje ne možemo pobjeći.

Ipak, nije nužno da takva činjenica bude ograničavajuća za razvoj u tim područjima. Rješenje za kojim se sve više poseže u posljednje vrijeme jest gradnja eko kuća. Inače, eko kuća je pojam koji podrazumijeva kuću sagrađenu uz minimalni utjecaj na prirodni okoliš, koristeći prirodne i obnovljive materijale u cilju uštede energije i zdravijeg življenja. Ovaj tip gradnje ima višestruku korisnost i praktičnost jer, osim povećanja energetske efikasnosti, štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada nastalog pri gradnji.

IZGRADNJA

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U ruralnom mjestu Dragovija, u neposrednoj blizini povijesnog mjesta Vid, obitelj Musulin odlučila je sagraditi tipičnu dalmatinsku, ali eko kuću i tako iskoristiti ‘nedostatke’ područja i okrenuti ih u svoju korist i u korist prirode. Vlasnici su mudro posegnuli za ekološkim izvorima energije kao što su solarni paneli za izvor struje i iskorištavanje kišnice za vodu. Ovu kuću službenog naziva Villa Danica također odlikuju i reduktori protoka vode, ekološki proizvodi za čišćenje, reciklaža više od 80% otpada te svjetla koja štede energiju – tim postupcima vlasnici su stvorili samoodrživu eko kuću.

– Za uređenje stare obiteljske kuće zaslužna je naša obitelj Musulin, a ujedno smo i vlasnici vile. Mi smo ti koji su najviše pridonijeli idejama i detaljima kako bismo stvorili kuću koja ima svoju priču i dušu. Željeli smo dočarati turistima vremena iz davnina kada se mnogobrojna obitelj okupljala uz ognjište za velikim obiteljskim stolom te stvarala sretne zajedničke trenutke – ističu nam vlasnici na samom početku.

Preuređenjem nekadašnje zapuštene kuće, koja se sastojala od samo jedne prostorije u kojoj je obitavalo šest osoba, obitelj Musulin je uspjela stvoriti ambijent prošlih vremena sa suvremenim izričajem. Vlasnici nam objašnjavaju da je u obnovu kuće uloženo mnogo truda i napora, prvotno u sanaciji kamenih zidova i krova, a naknadno u uređenju kompletnog interijera i eksterijera. Dodali su da se prilikom uređenja želio postići dojam starog dalmatinskog stila uređenja sela brdovitog područja Donjeg Poneretavlja. – Interijer je prožet detaljima i materijalima starih vremena koji su spojeni sa suvremenim kako bi se osigurali udobnost i komfor, pazeći da se zadrži mediteranski ugođaj.

Vlasnici su kuću vremenom nadograđivali prirodnim materijalima, pa Villu Danicu danas čine prizemlje i kat. Prizemlje se sastoji od samo jedne prostorije i kupaonice. U prostranoj prostoriji na samom ulazu u kuću smještena je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Masivni drveni strop, kameni zidovi i kamin od opeke doista ostavljaju dojam tradicionalne dalmatinske kuće. Cijelu ideju starinskog dalmatinskog štiha potvrđuje i veliki stol za blagovaonicu koji je inače centralni dio dalmatinskih kuća oko kojeg se odvija život.

– Kuhinja i kamin spoj su drva, stare cigle i kamena. Blagovaonski stol i stolice izrađeni su od stoljetnog hrasta, kao i stubište koje vodi na kat na kojem se nalaze spavaće sobe – opisuju nam vlasnici.

Na katu, koji je naknadno nadograđen, nalaze se dvije spavaće sobe, soba s radnim stolom i hodnik koji ih spaja. Uočljiva je razlika u uređenju između prizemlja i kata. Dok prizemlje odiše određenom težinom prirodnih materijala kamena i drva, čisti bijeli zidovi na katu čine prozračnu zonu kuće koja kao da se otvara prema eksterijeru.

Eksterijer se odlikuje izgledom tipične tradicionalne dalmatinske kuće.

IZGLED

Kamena fasada, crvene kupe i drvene zelene škure. Ulaz u kuću natkriven je drvenom nadstrešnicom s kupama i betonskim stupovima u nenametljivoj boji pijeska, tako da se uklope u kompletan izgled kuće. Na samu kuću se naslanja i vanjski kamin od opeke s pripadajućim natkrivenim dijelom za blagovanje, a neposredno uz taj dio nalazi se i bazen uz koji je postavljeno i tipično oblo kamenje s hrvatskih plaža.

Izgled, izvedba, ideja i lokacija kuće su kao stvoreni za sve one koji su željni odmora u osami ruralnog brdovitog područja, ali i za one malo aktivnije koji svoje vrijeme mogu provesti biciklirajući ili šetajući po obližnjim stazama.

Izvor: jutarnji.hr / Fotografije: Marin Veraja

 

FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Novi termin za podnošenje prijava za energetsku obnovu kuća je 7. prosinca, priprema prijava već od 30.11.

Objavljeno prije

Na stranicama Fonda objavljene su izmjene Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća iz rujna. Izmjene uključuju nove datume za pripremu i podnošenje prijave, ali i najavljeni veći budžet koji će građanima biti dostupan za provedbu projekata.

Umjesto planiranih 300, osigurano je čak 390 milijuna kuna, a tim sredstvima se planiraju sufinancirati troškovi obnove odnosno sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za više od 5.200 kućanstava.

S obzirom na tehničke poteškoće uslijed kojih je odgođen inicijalni termin zaprimanja prijava, sustav je bilo potrebno dodatno optimizirati te je odlučeno da će postupak prijave biti podijeljen na dvije faze. U prvoj fazi, koja će trajati od 30. studenog 2021. od 10 sati do 6. prosinca 2021. u 12 sati, građani će u sustavu ePrijave moći unositi podatke, mijenjati ih, dopunjavati te učitavati potrebnu dokumentaciju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, 6. prosinca od 12 sati isti neće biti dostupan za daljnje unošenje izmjena ni učitavanje dokumenata. Od 7. prosinca, s početkom od 10 sati, građani će moći podnijeti svoje prijave logiranjem u sustav ePrijave, bez dodatnih izmjena unesenih podataka ili učitavanja dokumentacije. Takav postupak smanjit će mogućnost usporavanja servera te osigurati optimalne uvjete za dovršetak započetih prijava.

Zaprimljene prijave obrađivat će se prema redoslijedu njihovog zaprimanja, sve dok se ne dodijele ukupno osigurana sredstva od 390 milijuna kuna.

Više informacija o prijavi na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća možete pronaći na stranici Fonda.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije