Ostanimo u kontaktu

NAJBOLJA PRAKSA U PREVENCIJI I ZAŠTITI OD POŽARA

Video nadzorom protiv požara, predviđena kamera na području jezera Kuti u Neretvi

Objavljeno prije

Projekt HOLISTIC

U sklopu projekta HOLISTIC u Dubrovniku je održan okrugli stol na kojem je bilo riječi o mogućoj primjeni najboljih praksi iz područja prevencije i zaštite od požara iz zemalja sudionica projekta u sustav zaštite od požara na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sudionicima sastanka predstavljen je projekt Integriranog ranog sustava upozorenja i upravljanja borbom protiv požara Zapadne Atike u Grčkoj. Radi se o sustavu koji je razvijen 2010. godine, a čiji je cilj kombinirati uporabu tehnologija poput satelitskih snimaka, ortofotokarata, aplikacija geografskih informacijskih sustava i različitih modela simulacije vatre kako bi se područje Zapadne Atike zaštitilo od prirodnih nepogoda, posebno šumskih požara. Predstavljene su i studije slučaja iz Slovenije: Dugoročna procjena šumskih požara u SlovenijiMeteorološki rizik od požara u Sloveniji po kanadskom sustavu za procjenu rizika od požara koji zajednički provode Slovenska šumska uprava i Slovenski šumarski institut.

Sudionici okruglog stola zaključili su da predstavljene studije slučaja iz Grčke i Slovenije ukazuju na potrebu modernizacije postojeće vatrogasne infrastrukture, uz primjenu i korištenje modernih informacijsko komunikacijskih tehnologija u zaštiti od požara. Slovenski projekt Dugoročne procjene šumskih požara u Sloveniji, za razliku od ostala dva predstavljena na sastanku, teško se može primjeniti na području Dubrovačko-neretvanske županije s obzirom na nedostatak ažuriranih karti i podataka o  šumama.

Projekt HOLISTIC

Dr.sc. Damir Krstinić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita predstavio je projekt video nadziranja područja Dubrovačko-neretvanske županije koji projektom HOLISTIC predviđa postavljanje kamera za tri lokacije: na području jezera Kuti u Neretvi, na otoku Mljetu te na području Osojnika. Procjenjuje se da bi projekt video nadziranja navedenih područja trebao biti završen do početka ovogodišnje požarne sezone.

Poseban dio okruglog stola bio je posvećen primjeni meteorologije u zaštiti od požara. O utjecaju klimatskih promjena na potencijalnu opasnost od šumskih požara i vremenskim prilikama tijekom gašenja velikih požara raslinja govorila je Ivana Tomašević iz Državnog hidormeterološkog zavoda. Tomašević je tom prigodom predstavila analizu požara raslinja na području Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno je istaknula nekoliko velikh požara: u Dubrovačkom primorju 2001. godine, na otoku Lastovu 2003. godine te na Korčuli i Pelješcu prošle godine.

Okrugli stol okupio je pedesetak sudionika pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i dragovoljnih vatrogasnih društava s područja Dubrovačko-neretvanske županije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnika Istarske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

U projektu HOLISTIC sudjeluje 20 partnera iz 8 europskih zemalja. Vrijednost aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija je oko 404 tisuće eura, odnosno oko 3 milijuna kuna i u 85-postotnom iznosu sufinancirane su sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Inače, projekt je ukupno vrijedan oko 9 milijuna i 300 tisuća eura ili 70 milijuna kuna.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije