Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UPALJENE SVIJEĆE ZA POGINULE SUBORCE

Veterani IV. gbr DNŽ na obilježavanju 23. obljetnice VRO Maslenica, Grmoja u ime Grada Metkovića upalio svijeću

Objavljeno prije

Veterani 4. gbr obilježili 23. obljetnicu VRO Maslenica

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ sudjelovali su jučer na obilježavanju 23. obljetnice VRO Maslenica. Tom akcijom oslobođeno je zadarsko zaleđe, zračna luka Zemunik i Masleničko ždrilo u kojem je potom sagrađen privremeni pontonski most kojim je uspostavljena cestovna komunikacija juga i sjevera Hrvatske.

Brojna izaslanstva iz cijele Hrvatske položila su vijence kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću poginulim u ovoj akciji te kod spomenika poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade u Islamu Latinskom. U ime grada Metkovića vijence je položio zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja. U akciji Maslenica sudjelovala je i A satnija ZNG iz Metkovića kao postrojba 3. bojne / 4. gardijske brigade.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tijekom obilaska lokacija djeca branitelja sa zanimanjem su slušala svjedočanstva veterana o teškim bitkama koje su vodili te zime 93. godine. Veterani su zapalili svijeće kod spomen obilježja na mjestima pogibije suboraca pok. Marija Glavote i pok. Marija Nikolića u Paljuvu gdje su u crkvi Pomoćnice Kršćana sudjelovali na svetoj misi za poginule branitelje. Zajedničko druženje veterana 3. i 4. gardijske brigade nastavljeno je u Novigradu. U povratku veterani su posjetili Zadar gdje su imali priliku obići Arheološki muzej kojem je ravnatelj rođeni metkovac Jakov Vučić.

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije