Ostanimo u kontaktu

PUTEM OLUJE

Veterani 4. GBR razvili veliku hrvatsku zastavu na Lištanskom vrhu i Žrvnju

Objavljeno prije

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ protekli vikend proveli su dvodnevnu hodnju na vrhovima planine Dinare s kojih su krenuli u oslobodilačke operacije na ljeto 1995. godine a čiju jubilarnu 25. obljetnicu obilježavaju ove godine.

Skok 1 i Skok 2, Ljeto95, OLUJA, Maestral i Južni potez pobjedonosni je niz kojim je četvrta gardijska brigada ostavila duboki trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

U čast ove obljetnice razvili su veliku hrvatsku zastavu na Lištanskom vrhu (1794m) i Žrvnju (1768m) unatoč jakom vjetru. Ova hodnja prva je od nekoliko planiranih u ovoj godini koje su veterani IV. gardijske planirali u ovu čast.

U POJEZERJU TREBA RIJEŠITI ODVODNJU

Poplave ugrozile poljske putove u Pojezerju

Objavljeno prije

Autor

Arhivska fotografija

Nedavne poplave u vrgoračkom kraju posebice one u Kokorićima, još su jedan dokaz da bez hidroloških  zahvata u dinarsko-biokovskom gorju nema pravih uvjeta za poboljšanje sigurnosti stanovništva i razvoj poljoprivrede u dva krška jezera, jezeru i u Jezercu na području Pojezerja.

Trenutačna su oba jezera pod vodom koja dotječe iz krških ponora a najveće štete nastale su na poljskim putovima u čije je nasipanje općina Pojezerje utrošila značajna sredstva. Voda iz Jezera otječe prema Baćinskim Jezerima u tunel Krotuša koji nema dostatni kapacitet pa ga je potrebno proširiti ili graditi novi tunel paralelno s postojećim. Čim se voda povuče pristupit će se novom nasipanju poljskih putova i  u to utrošiti značajna sredstva, a tako će biti sve dok se ne riješi problem regulacije rijeke Matice odnosno odvodnja. Kako je i polje Jezerac pod vodom i na tom području valja riješiti odvodnju, što će biti teška i dugotrajna zadaća zbog toga što pola polja pripada Hrvatskoj, a druga polovica Bosni i Hercegovini.

Najbolji primjer dugotrajnosti i sporog rješavanja zajedničkih projekata dviju država svakako je dio sustava obrane od poplava Metkovića, a na području općine Čapljina i duljine 2,5 kilometra. I sve to unatoč tomu što su Hrvatske vode uplatile oko 4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije ,ali radovi još nisu započeli .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije