Ostanimo u kontaktu

KUU SV. KLIMENT

Veterani 4. GBR pozivaju na predstavu ‘Skupljanje kostiju’, koja će se večeras održati u GKS-u Metković

Objavljeno prije

Naša trajna obveza prisjećati se te žrtve i odavati počast svim poginulima u obrani domovine. Stradanje i patnju hrvatskog naroda i domovine u Domovinskom ratu, na svojstven način prema istinitom i potresnom svjedočanstvu pretočenom u monodramu „Skupljanje kostiju“ imamo priliku vidjeti u nedjelju 15. rujna s početkom u 20 h u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Ratna monodrama Skupljanje kostiju nastala je na motivima  svjedočanstva pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991. godine, mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo.

Tu je potresnu priču zapisala, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle i objavila u zbirci Koracima nade u istinu, a Mladenka Gruica pretočila u snažnu monodramu koja govori o trpljenju razdiruće duboke i neprolazne boli ,ali i o nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga. Prestava je nakon premijere u Splitu 2017. god i HNK Zadru izvedena bezbroj puta u Hrvatskoj i van njenih granica.

U nedjelju u Gradskom kulturnom centru predstavi će nazočiti uz goste iz Splita, predstavnike Udruge veterana 4. gardijske brigade, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova i izravni svjedoci ovog nemilog događanja iz Domovinskog rata, branitelji 3. bojne 112. brigade iz Zadra koji su vodili akciju spašavanja nedužnih civila – zapovjednik Ante Baraba Čiča, general Blaž Beretin, Ivica Baždarić i drugi sudionici akcije spašavanja a uz njih biti će nazočan i Ante Pedić, sin pokojnog branitelja o čijoj smrti govori monodrama.

Organizatori Udruga veterana 4. gardijske brigade Split i podružnica DNŽ u suradnji s KUU Sv. Kliment organizirali su ovu večer povodom 25. obljetnice akcije Zima 94.

Ulaz je slobodan.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od jučer uzetih 10 uzoraka, 3 su negativna, a za 7 se još čekaju rezultati. Devet uzoraka poslanih na analizu prekjučer, a za koje rezultate nismo imali do slanja prošlog priopćenja, su također negativni. Danas je još jedna osoba ozdravljena, također iz Dubrovnika.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb je poslano je 3150 uzoraka.

U dubrovačkoj Općoj bolnici broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID i dalje se nije mijenjao te su na Zaraznom odjelu smještene 2 osobe.

U samoizolaciji u našoj županiji više nema niti jedna osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije