Ostanimo u kontaktu

KUU SV. KLIMENT

Veterani 4. GBR pozivaju na predstavu ‘Skupljanje kostiju’, koja će se večeras održati u GKS-u Metković

Objavljeno prije

Naša trajna obveza prisjećati se te žrtve i odavati počast svim poginulima u obrani domovine. Stradanje i patnju hrvatskog naroda i domovine u Domovinskom ratu, na svojstven način prema istinitom i potresnom svjedočanstvu pretočenom u monodramu „Skupljanje kostiju“ imamo priliku vidjeti u nedjelju 15. rujna s početkom u 20 h u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Ratna monodrama Skupljanje kostiju nastala je na motivima  svjedočanstva pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991. godine, mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo.

Tu je potresnu priču zapisala, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle i objavila u zbirci Koracima nade u istinu, a Mladenka Gruica pretočila u snažnu monodramu koja govori o trpljenju razdiruće duboke i neprolazne boli ,ali i o nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga. Prestava je nakon premijere u Splitu 2017. god i HNK Zadru izvedena bezbroj puta u Hrvatskoj i van njenih granica.

U nedjelju u Gradskom kulturnom centru predstavi će nazočiti uz goste iz Splita, predstavnike Udruge veterana 4. gardijske brigade, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova i izravni svjedoci ovog nemilog događanja iz Domovinskog rata, branitelji 3. bojne 112. brigade iz Zadra koji su vodili akciju spašavanja nedužnih civila – zapovjednik Ante Baraba Čiča, general Blaž Beretin, Ivica Baždarić i drugi sudionici akcije spašavanja a uz njih biti će nazočan i Ante Pedić, sin pokojnog branitelja o čijoj smrti govori monodrama.

Organizatori Udruga veterana 4. gardijske brigade Split i podružnica DNŽ u suradnji s KUU Sv. Kliment organizirali su ovu večer povodom 25. obljetnice akcije Zima 94.

Ulaz je slobodan.

OTVARANJE PROJEKTA U ČETVRTAK

Sveta misa povodom početka projekta ’72 sata bez kompromisa’

Objavljeno prije

Volonterska akcija 72 sata bez kompromisa koja će se održavati u 11 mjesta diljem Hrvatske započinje u četvrtak.

U crkvi sv. Ilije proroka projekt se otvara svetom misom u 18 sati koju će predvoditi fra Darijo Sinković.

Kako su priopćili iz organizacije 72 sata bez kompromisa, zadnje pripreme su u tijeku: kupuju se boje za ličenje, slažu se majice, dodjeljuju se volonteri na ugovorene volonterske akcije, zbrajamo zadnje prijave.

“Očekujemo nekoliko tisuća mladih koji će beskompromisno volontirati na preko 400 volonterskih akcija diljem Hrvatske”, istaknuli su.

U ovogodišnju, šestu akciju “72 sata bez kompromisa”, uključeni su Dubrovnik, Sinj, Suhopolje, Karlovac, Sisak, Zadar, Metković, Slavonski Brod, Zagreb, Osijek i Split.

Donosimo raspored misa povodom otvorenja i zatvaranja projekta “72 sata bez kompromisa”.

Izvor: hkm.hr

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije