Ostanimo u kontaktu

IN HOC SIGNO VINCES

Veterani 4. GBR DNŽ oslikavanjem murala i mimohodom do Spomenika poginulim braniteljima proslavili 25. obljetnicu VRO Oluja

Objavljeno prije

25. obljetnicu VRO Oluja, kojom su oslobođeni okupirani krajevi RH, članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije, kojima se pridružio i gradonačelnik Dalibor Milan, prigodno su proslavili, oslikavanjem murala u Sportskoj ulici u Metković i mimohodom sa svojom zastavom te molitvom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule suborce kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu kralja Tomislava.

Iako je bilo interesa, odustali su od organiziranog odlaska u Knin zbog aktualne situacije oko pandemije COVID-19. U središtu Metkovića u čast 25. obljetnice OLUJE nacrtali su mural s grbom 4.gardijske brigade ispred kojeg su jutros u 9 sati krenuli mimohod sa velikom hrvatskom zastavom i latisnkim sloganom IN HOC SIGNO VINCES (u ovom ćeš znaku pobijediti) sa grba četvrte, do Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Kralja Tomislava u Metkoviću gdje su zapaliti svijeće i položiti vijenac.

Svečanost su nastavili uz turnir na buće članova. Za ovu prigodu za ačlanove su izradili i unikatne dresove s kockicama i logom četvrte.

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije