Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Veterani 4.gardijske brigade DNŽ u srijedu su stigli u Vukovar

Objavljeno prije

Veterani 4.gardijske brigade DNŽ u srijedu su posjetili Vukovar. U Andrijaševcima pored Vinkovaca dočekao ih je njihov domaćin Josip Vincetić te načelnik općine Ante Rajković koji je veterane upoznao s aktivnostima općine od kojih je istakao uređenje sportsko rekreacijskog centra s klupskim i popratnim prostorijama od kojih je veći dio fiunanciran preko EU fondova.

Pred polazak u Vukovar na mostu preko Bosuta izvjesili su veliku hrvatskju zastavu koja je mamila poglede domaćina.

Putem prema Vukovaru posjetili su Nuštar i Bogdanovce gdje su se iz prve ruke preko svog domaćina mogli upoznati sa teškim bormaba tijekom 1991.godine na tom dijelu. Kod spomen obilježja u Nuštru i Bogdanovcima zapalili su svijeće i pomolili se za poginule branitelje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zatim su posjetili Ovčaru i Memorijalno groblje gdje su također zapalili svijeće. Veliku želju imali su posjetiti obnovljen i uređen znameniti vodotoranj, jedan od simbola stradanja Vukovara 1991.godine s kojeg se pruža prelijepi pogled na okolicu i za čiji obilazak u ovo vrijeme treba čekati puno vremena. Na Trpinjskoj cesti zapalili su svijeću kod spomen obilježja generalu Blagi Zadri nakon čega su se uputili u Andrijaševce gdje su sudjelovali u mimohodu kroz mjesto sa velikom hrvatskom zastavom dok su mještani putem palili svijeće u spomen na žrtvu Vukovara. Inače se diljem Slavonije na cestama koje vode prema Vukovaru ovu večer pale brojne svijeće. Pred spomen križem u središtu Andrijaševaca molitvu je predvodio mjesni župnik a mještani su zapalili svijeće.

Danas će veterani četvrte sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru i ovaj put s dvadeset metarskom hrvatskom zastavom.

Udruga veterana 4.gardijske brigade

INFORMACIJE ZA JAVNOST VEZANO ZA INFLUENCU PTICA

Ministarstvo poljoprivrede nalaže obavezno držanje sve peradi i ptica u zatvorenim nastambama

Objavljeno prije

Foto: Antonijo Oršulić

U nedjelju, 5. prosinca 2021. godine, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021). Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda  te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Također molimo punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica.

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije