Ostanimo u kontaktu

SVEČANA SJEDNICA

Veslački klub ‘Neretvanski Gusar’ obilježio 50-tu obljetnicu rada

Objavljeno prije

50. godina Veslackog kluba Neretvanski gusar, Vido Jeramaz

U Metkoviću su bivši i sadašnji veslači, treneri, članovi uprava i prijatelji veslanja obilježili 50-tu obljetnicu osnutka i uspješnog rada VK ‘Neretvanski Gusar’. Tom prigodom a prema odluci Skupštine kluba, počasnim članovima imenovano je 11 osoba, od toga šest postuhumno.

Za doprinos radu u klubu priznanja je dobilo 13 članova uprava, veslača i trenera, a dodijeljena su 52 priznanja pojedincima i tvrtkama. Dodijeljeno je 60 priznanja za značajna sportska postignuća veslačima iz svih generacija.

Na Svečanoj sjednici Skupštine kluba o klupskoj povijesti i radu u proteklih 50 godina govorio je predsjednik Vido Jeramaz, a u prisutnosti velikog broja gostiju među inima i predsjednika Hrvatskog kajakaškog saveza Marka Čurkovića koji je zahvalnice i priznanja dodijelio Gradu Metkoviću, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tvrtkama i medijima za doprinos u organizaciji Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu Metković 2018.

Prema nekim izvorima o osnivanju veslačkog kluba u Metkoviću govorilo se daleke 1924, i nastavilo 1958. u Splitu gdje su veslači Gusara inače Metkovci Pero Jurjević i Zdravko Vučičević pokrenuli inicijativu za osnivanje kluba u Metkoviću. Njihova želja ostvarena je 1968. godine. Tada su upravo oni u Splitu kupili četiri rashodovana čamca i prevezli ih u Metković.

U rujnu iste godine održana je osnivačka skupština, a u listopadu je osnovan-registriran klub za čijega je prvog predsjednika izabran Božo Mustapić, a za potpredsjednika i trenera Pero Jurjević.

Malo po malo stizala je oprema, dolazili su veslači a klub je rastao. U siječnju 1969. godine Nertvom zaplovio prvi čamac (četverac bez kormilara) s veslačima-veteranima Stipom Vučkovićem, Perom Jurjevićem, Matom Marevićem i Zdravkom Vučičevićem. Umjesto veterana svoja mjesta u čamcu zauzimali su mladi veslači koji su već u travnju 1969. godine nastupili na prvenstvu Dalmacije u Splitu, a 7. lipnja 1970. u Metkoviću je održana Prva neretvanska regata na kojoj su Slobodan Batinović, Joško Sprčić, Jerko Jerković i kormilar Berislav Baffo, osvojili srebrnu medalju u četvercu bez, i brončanu medalju u četvercu s kormilarom.

Bio je to tek početak jedne sjajne veslačke povijesti na Neretvi, početak intenzivnog okupljanja veslačica i veslača koji su na domaćim i međunarodnim regatama osvojili brojna odličja, dok je klub gradio potrebnu infrastrukturu i nabavljao nove čamce kako bi mladima omogućio vježbanje. Te iste, 1970. godine posada četverca bez kormilara u sastavu Batinović, Sprčić, Dragović i Jerković, na prvenstvu Jugoslavije u Jajcu osvojila je treće mjesto !

Najveći klupski uspjeh ostvario je Tomislav Popić koji je s Ivicom Stojakovićem u dvojcu na pariće na Svjetskom prvenstvu u Linzu (Austrija) 1998. godine osvojio četvrto mjesto. Veslačice Marijana Zloić, Ivana Šiljeg, Karmen Šiljeg, Dijana Šimović i Željana Veraja u četvercu s kormilarom osvojile su 1974. prvo mjesto za seniorke na prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci, dok Nataša Šustić je trostruka prvakinja Hrvvatske u čamcu laki veslač (2016, 2017. i 2018.godine). Zlatne medalje na državnim prvenstvima osvajale su i Paula Pavlović, Vedrana Volarević, Milena Taslak, Anita Botica, Maja Plećaš, Anita Bebić, Jadranka Kežić i ostale veslačice.

Na državnim prvenstvima i brojnim regatama uspješno su nastupali Joško i Slobodan Medak, Ante Dragović, Marko Kravar, Mladen Kuran koji je i višestruki pobjednik svjetskih i europskih natjecanja za veterane, te mnogi drugi.

Tko je sve nagrađen i odlikovan pogledajte u priloženom dokumentu.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije