Ostanimo u kontaktu

VELIKI USPJEH NAŠIH VINARA

Velika priznanja za vina iz vinogorja Komarna

Objavljeno prije

Na najvećem svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards, vinari iz Hrvatske osvojili su 254 medalje, tri platinaste, 8 zlatnih, 8o srebrnih i 163 bronačne medalje.

Među njima nagrade je dobilo čak sedam vina naših vinara s područja Komarna.

Tako su srebrne medalje dobila vina Opus Plavac Mali, 2016, Volarević, Plavac Mali, 2015, Rizman, Nonno Pošip, 2019, i Rizman, Syrah, 2018.

Brončane medalje dodijeljene su za vina : Volarević, Gold Edition Plavac Mali, 2016, Terra Madre, Sur Lie Pošip, 2019, i Rizman, Primus Plavac Mali ,2017.

I nove nagrade vinima iz vinogorja Komarna dokazuju kvalitetu vina iz toga mladog hrvatskog vinogorja, ali su i dokaz pravilnog i stručnog pristupa u podizanju vinograda i proizvodnji vina te golemog truda vlasnika tih vinograda i vinarija.

Za vina s područja Komarne već zna cijeli svijet, a u sljedećim razdobljima možemo očekivati još intenzivniju proizvodnju vina iznimnih kvaliteta.

Ujedno to je i dokaz da Dalmacija ima vinski potencijal kao jedinstvena vinska regija, te da dalmatinska vina mogu biti tržišno prepoznatljiva.

Udruga „Vino Dalmacije“ osnovana 2012.godine zamišljena je kao krovna udruga  koja će štititi interese vinara i vinogradara te promovirati Dalmaciju kao vinsku regiju. Cilj svih aktivnosti udruge svakako je tržišni uspjeh , afirmacija vinarstva i vinogradarstva Dalmacije te brendiranje  Dalmacije kao vinske regije.

Inače u Hrvatskoj su četiri vinorodne regije : Podunavlje, Središnja bregovita Hrvatska , Istra i Kvarner, te Dalmacija.

U cijeloj Hrvatskoj imamo iznad 20 tisuća hektara vinograda, ali  četiri puta manje nego li je nekada imala samo Dalmacija.

Trenutačno je u Dalmaciji pod vinovom lozom 6500 hektara . U Hrvatskoj prema svjetskim kriterijima nema velikih proizvođača vina, već nekoliko srednje velikih sa po 600 hektara, a svi ostali su ispod 50 hektara pa se smatraju malim proizvođačima.

10. ZELENA ČISTKA

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, gradskih tvrtki, ustanova i klubova jutros su se okupili u Gradskome parku kako bi sudjelovali u akciji ‘Zelena čistka’.

Riječ je o zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, u kojoj je proteklih godina sudjelovao velik broj naših sugrađana.

Nažalost, zbog kiše koja je padala tijekom cijele noći i zaista nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovogodišnju akciju bilo je nemoguće održati. Ipak, gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima koji su došli te tako pokazali dobru volju da odvoje jedan dan za ljepši okoliš.

U akciji ‘Zelena čistka’ jučer su sudjelovali i učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola. Osim čišćenja prostora oko škola, organizirali su digitalno čišćenje (brisanje nepotrebnih online dokumente, starih e-poruka, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija i videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, odjava pretplate nepotrebnih mailing lista) te PLOGGING (skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči).

Također, tijekom dana će se na nekoliko lokacija u gradu čistiti glomazni otpad.

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Očišćena i ilegalna odlagališta glomaznoga otpada

Grad Metković nekoliko godina zaredom koordinator je ekoakcije ‘Zelena čistka”.

U sklopu akcije tijekom dana su očišćena ilegalna odlagališta glomaznoga otpada na lokacijama na području grada. Tom prilikom, na odlagalište na Dubravici odvezeno je šest kamiona otpada.

Podsjetimo, ‘Zelena čistka’ je zajednička ekološka akcija divljih odlagališta otpada, a ujedno i najveća volonterska akcija u Hrvatskoj. Akcija je dio globalnoga pokreta Let’s do it! i World Cleanup, a svrha joj je podići svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te istaknuti važnost odgovornog gospodarenja otpadom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije