Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VELIKI USPJEH NAŠIH VINARA

Velika priznanja za vina iz vinogorja Komarna

Objavljeno prije

Na najvećem svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards, vinari iz Hrvatske osvojili su 254 medalje, tri platinaste, 8 zlatnih, 8o srebrnih i 163 bronačne medalje.

Među njima nagrade je dobilo čak sedam vina naših vinara s područja Komarna.

Tako su srebrne medalje dobila vina Opus Plavac Mali, 2016, Volarević, Plavac Mali, 2015, Rizman, Nonno Pošip, 2019, i Rizman, Syrah, 2018.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Brončane medalje dodijeljene su za vina : Volarević, Gold Edition Plavac Mali, 2016, Terra Madre, Sur Lie Pošip, 2019, i Rizman, Primus Plavac Mali ,2017.

I nove nagrade vinima iz vinogorja Komarna dokazuju kvalitetu vina iz toga mladog hrvatskog vinogorja, ali su i dokaz pravilnog i stručnog pristupa u podizanju vinograda i proizvodnji vina te golemog truda vlasnika tih vinograda i vinarija.

Za vina s područja Komarne već zna cijeli svijet, a u sljedećim razdobljima možemo očekivati još intenzivniju proizvodnju vina iznimnih kvaliteta.

Ujedno to je i dokaz da Dalmacija ima vinski potencijal kao jedinstvena vinska regija, te da dalmatinska vina mogu biti tržišno prepoznatljiva.

Udruga „Vino Dalmacije“ osnovana 2012.godine zamišljena je kao krovna udruga  koja će štititi interese vinara i vinogradara te promovirati Dalmaciju kao vinsku regiju. Cilj svih aktivnosti udruge svakako je tržišni uspjeh , afirmacija vinarstva i vinogradarstva Dalmacije te brendiranje  Dalmacije kao vinske regije.

Inače u Hrvatskoj su četiri vinorodne regije : Podunavlje, Središnja bregovita Hrvatska , Istra i Kvarner, te Dalmacija.

U cijeloj Hrvatskoj imamo iznad 20 tisuća hektara vinograda, ali  četiri puta manje nego li je nekada imala samo Dalmacija.

Trenutačno je u Dalmaciji pod vinovom lozom 6500 hektara . U Hrvatskoj prema svjetskim kriterijima nema velikih proizvođača vina, već nekoliko srednje velikih sa po 600 hektara, a svi ostali su ispod 50 hektara pa se smatraju malim proizvođačima.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije