Ostanimo u kontaktu

UDRUGA MLADIH VID

Večeri dokumentarnog filma – Vid 2013

Objavljeno prije

PLAKAT UMVUdruga mladih Vid u suradnji s Opuzen film festivalom organizira “Večeri dokumentarnog filma˝ – Vid 2013.

Od 21. do 26. srpnja 2013. po raznim lokacijama u Vidu prikazat će se pet odabranih dokumentarnih različite tematike u kojima se obrađuju teme iz svakodnevnog života. Cijena ulaznice na svim projekcijama iznosi simboličnih 5 kuna.

Prve večeri, 21. srpnja prikazat će se film pod imenom ‘Child31’ koji govori o međunarodnoj organizaciji ‘MARIJINI OBROCI’ koja trenutno hrani 700.000 djece. Na toj večeri prikupljat će se pomoć za gladnu djecu, sva prikupljena sredstva uplatit će se na račun Hrvatskog ogranka Marijini obroci. Više o organizaciji saznajte na na http://www.marysmeals.hr/

Samo 75 kuna je dovoljno da jedno gladno dijete ima redovan obrok tijekom cijele godine!

Iz Udruge mladih Vid poručuju da nije bitno koliko će tko dati već da pomogne koliko tko može, pa i malim novčanim prilogom.

 

Raspored projekcija po danima i lokacije

 

1. Večer

Film:  31. DIJETE, ( MARIJINI OBROCI),  SAD 2012
Projekcija:  Arheološki muzej Narona
Trajanje: 31 min
Početak:  21 sat
Ulaz: BESPLATAN

PRIKUPLJANJE  DONACIJA  ZA  POMOĆ DJECI U SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Potresan dokumentarac govori o velikom projektu, kojim Marijini obroci pomaže milijunima djece u Malaviju, Keniji i Indiji. Zahvaljujući donacijama i nesebičnoj pomoći brojnih volontera nastoji se ublažiti jedan od najvećih problema današnjice – glad.  Svakih 30 minuta čak 31 dijete umre od gladi. Danas ogranak Marijinih obroka već nekoliko godina aktivno djeluje u Hrvatskoj sudjelujući u brojnim međunarodnim projektima, od borbe protiv gladi do pomoći napuštenoj djeci i siročadi. Osnivač ove humanitarne organizacije  Magnus MacFarlane-Barrow odlučio je učiniti sve što je u njegovoj moći da se to promijeni.

 

2. Večer

Film: PRAŠINA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA, Hrvatska 2011.
Projekcija: Ulica Carla Patcha
Trajanje: 77min
Početak: 21 sat
Ulaz: 5 kn

Dokumentarni film “Prašina Svakodnevnog Života” satkan je od razgovora glazbenika u rasponu od srednješkolskih godina do profesora na glazbenim školama i akademijama i autori su originalne glazbe koja ovom filmu daje poseban pečat. Oni govore o glazbi i situaciji u kojoj smo se svi zatekli i koja nas skoro ostavlja bez očiglednog izlaza.

 

3. Večer

Film:  KINOFIL, BiH 2010.
Projekcija: Ispred crkve Gospe Snježne
Trajanje: 90  min
Početak: 21 sat
Ulaz: 5 kn

Ovaj film je krik, pokušaj da se spriječi patnja i bol nedužnih životinja, koja se godinama provodi u Bosni i Hercegovini i o kojoj se po prvi put ovim filmom progovara. Ovo je bosanska priča o lošem tretiranju “najboljih čovjekovih prijatelja”, o njihovom hvatanju žicama i ubijanju na licu mjesta. Gradske vlasti nemaju sluha za inicijative aktivista da se u tom gradu, unatoč urednoj dokumentaciji, izgradi pravi suvremeni azil za pse. I dok je nebriga vlasnika pasa sve veća, biznis sarajevskih šintera cvate.

 

4. Večer

Naziv filma:  HTJELI SMO RADNIKE A DOŠLI SU NAM LJUDI, Hrvatska 2011.
Mjesto projekcije: Ulica Carla Patcha
Trajanje: 30 min
Početak: 21 sat
Ulaz: 5 kn

Film  “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi” govori o slučaju iskorištavanja bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji. Čovjek ne bira roditelje, niti državu u kojoj se rodio. Pitanje nacionalnog identiteta određuje sudbine mnogih, htjeli oni to ili ne. Građani mnogih europskih zemalja bježe trbuhom za kruhom u obećane zemlje Zapada, kako bi radili poslove koje domaće stanovništvo ne zna ili ne želi obavljati.

 

5. Večer

Film:  ZEMLJA ZNANJA, Hrvatska 2011.
Mjesto projekcije: Arheološki muzej Narona
Trajanje: 65 min
Početak: 21 sat
Ulaz: 5 kn

Tijekom blokade fakulteta studenti sve odluke donose metodom direktne demokracije. Tako Plenum, tijelo sastavljeno od više stotina studenata, postaje glavni lik filma. U filmu paralelno pratimo i drugu, medijsku stvarnost u kojoj “žive” osobe od političke važnosti i odlučuju o našoj današnjici i budućnosti. Film Zemlja znanja dokumentira 35 dana blokade fakulteta, tijekom kojih Vlada ignorira studente.

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Skriveni stanovnici doline Neretve’

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

U Prirodoslovnom muzeju Metković u ponedjeljak je otvorena izložba ‘Skriveni stanovnici doline Neretve‘. Ovaj prvi domaći postav otvorio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uvodno su govorili ravnateljica muzeja, Ivana Baće,  autor izložbe  mr. Petar Crnčan, koji je kroz proteklu godinu u dolini Neretve prikupio preko 280 vrsta školjkaša, što će ostati trajni fundus našega muzeja.

Ako ste propustili sinoćno otvorenje, izložbu može pogledati do svibnja 2019. godine, kada kreće u druge muzeje diljem Hrvatske promičući prirodna bogastva doline Neretve.

Nastavi čitati

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Nikola Horvat predstavio knjigu ‘Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače’

Objavljeno prije

Večeras je u Gradskoj knjižnici Metković Nikola Horvat održao multimedijalno predavanje ‘104 dana na Croatian Long Distance Trailu – 2200 km od Iloka do Prevlake’ u sklopu kojeg je predstavio i svoju novu knjigu ‘Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače‘.

Nikola Horvat, hrvatski ‘True Hiker’ i zaljubljenik u hodanje, nakon što je 2016. godine uspješno prehodao Pacific Crest Trail dug 4300 kilometra, osnovao je s grupom istomišljenika udrugu Long Distance Trail Hrvatska s ciljem da trasiraju najdužu i gotovo jedinu dugoprugašku stazu za hodanje u Hrvatskoj. Svojim novim pothvatom Horvat je spojio sve krajeve Hrvatske, povezao sjever, jug, istok i zapad u jednu veliku pješačku rutu – Croatian Long Distance Trail – dugu 2200 kilometara, od Iloka do Prevlake.

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki, prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice, preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Preko Kalnika nastavlja se do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga CLDT ide  južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Slijede Žumberak i Gorski kotar. Preko Klane se pješači do Istre gdje se planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Preko Pazina, Labina i Učke   zaobilazi se Rijeka i kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema  Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

Kad čovjeka izmjestiš iz obitelji, grada, iz plemenske pripadnosti, iz zone udobnosti, to ga neminovno izgrađuje. Ako nisi dovoljno jak, to te može i slomiti, ja sam se u tome pronašao doživjevši osobnu evoluciju duha i tijela. – Nikola Horvat

Nastavi čitati

Najčitanije