Ostanimo u kontaktu

VEČER DALMATINSKE ŠANSONE

Splitska Khaleesi s Nuićevom pjesmom osvojila nagradu za najbolju interpretaciju, novom pjesmom spaja ‘Zemlju i zrak’

Objavljeno prije

Kristina Boban prošle je godine debitirala na Večerima dalmatinske šansone, a ove godine im se opet vratila s pjesmom “Zemlja i zrak”.  Na Večeri novih skladbi bilo je i puno kantautora, a posebno je bio zapažen nastup mlade Kristine Boban koja je dobila nagradu za najbolju interpretaciju svoje pjesme ”Zemlja i zrak”.

Vođena i inspirirana glazbom te dijelom teksta u refrenu koji je napisao Metkovac Ivo Nuić, Kristina je doživjela pjesmu na sebi poseban način te joj je svojim tekstom i vokalnim aranžmanima dala jednu novu dimenziju. Konačni aranžman je zajedničko djelo Kristine i Ive, koji po prvi put su-potpisuju aranžman za jednu od njezinih pjesama, piše Music Corner.

Riječi su, kako nam prenosi Kristina, samo izlazile iz nje, a tek kasnije je shvatila njihovu dubinu koja se krije iza svega, i poantu koju je odlučila prenijeti u spot, tako da je u jednom dahu napisala i scenarij.

U samoj pjesmi, glavni lik prepričava svoju ne tako sretnu ljubavnu priču, zapravo svoju prošlost u kojoj je zapela i sve što se tu događa. Njezin fokus je kompletno u tome. U spotu se priča razvija još dublje. Naime, Kristina je u spotu odlučila odglumiti svoja dva naizgled različita lika, koji su zapravo jedno. Iako su jedno, izgledaju različito, a to je zato što jedan lik predstavlja ono što ona zapravo jest i njezinu bit, dok drugi prestavlja sve čovjekove slabosti, borbe, nesigurnosti i nesvjesnosti o vlastitoj vrijednosti i moći.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

U spotu se zapravo prikazuje potraga “za samim sobom”, odnosno onim likom koji je “zapeo” u prošlosti i bori se sa sobom. Iako ju na kraju stvaran lik pronalazi i pokušava pomoći, ona nesvjesno odbija vlastitu pomoć i vraća ju na početak. Spot završava tako da se Kristinin stvarni lik vraća na početak  i iznova kreće u potragu vođen vjerom da će izbaviti dio sebe koji je zapeo i ne može dalje. Time zapravo želi prenijeti poruku kako nikada ne treba odustati od sebe i koliko je važno truditi se živjeti u sadašnjem trenutku.

Snimanje je trajalo dva dana, a za ovaj zanimljiv uradak zaslužni su dva iznimno talentirana momka, Andrija Jurčević (snimatelj) i Ivan Trpimir Lozić (color i animacija). Za Kristinin izgled u spotu pobrinio se poznati splitski make up and hair stilist Ante Vukušić – Alex.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

Kristinin lik zarobljen u prošlosti zamišljen je kao netko fiktivan, tko ima moći, ali ih ona nije svjesna, pomalo mističnog izgleda, a opet ratoborna. Vizualni identitet tog lika Kristina je povjerila u ruke Aniti Vukov, modnoj dizajnerici koja je između brojnih projekata radila i na blockbuster seriji “Game of Thrones”, odjenuvši u svoje kreacije i jednu od glavnih likova Emiliju Clark, ”Mother of Dragons”.

Kristini je bila velika čast nositi njezinu kreaciju u spotu, a pokazala je i šibenskoj publici na 23. Večerima dalmatinske šansone 22. kolovoza, kada je pjesmu prvi put uživo predstavila pred publikom.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

– Čast mi je pjevati ponovno u Šibeniku i nadam se da ću opravdati povjerenje stručnog žirija, ali i publike. “Zemlja i zrak” za mene je nešto puno veće i dublje od svih pjesama dosad i oduševljena sam jednostavnošću i fluidnošću kojom je tekao cijeli projekt. Kad god osjetim takvu “lakoću”, znam da dolazi nešto veliko i dobro i nadam se da će prava poruka i poanta ovog djela doći do srca svih onih koji su “zapeli” na svom putu. Nadam se da će ih pjesma motivirati i osvijestiti da nikada ne odustaju od sebe, koliko god puta morali krenuti iz početka, – kaže Kristina.

– Na Šibenskom festu Kristina je dobila nagradu za najbolju interpretaciju sa mojom pjesmom, u stvari glazba je moja a zajedno smo stvorili tekst i aranzman. Njen nastup na festu koji je bio uživo na HRT-u je izazvao dosta pohvala, od kojih je možda i najjača od Gabi Novak koja je bila u publici kao počasni gost. Posebno smo ponosni na video spot koji je izasao u javnost prije dva dana, – prokomentirao je Ivo Nuić.

Čestitamo Kristini i Ivi na nagradi, a kako nam je Nuja otkrio, zbog situacije s koronavirusom sve je pratio preko malih ekrana i ovaj godišnji će provesti ipak mu u radnoj Saudijskoj Arabiji.

KAKO DO OBRADIVIH POVRŠINA I INTENZIVNE POLJOPROVREDE

Dubrovačko-neretvanska županija želi unaprijediti poljoprivredu

Objavljeno prije

Autor

Neretvanski poljoprivrednici desetljećima naporno rade kako bi svoju proizvodnju voća i povrća čim prije unaprijedili, sve zbog veće, brže i kvalitetnije proizvodnje, očekujući pri tomu i veće osobne prihode.

Nažalost, u tim nakanama česte su im prepreke vremenske nepogode, sortimenti, slanost tla, usitnjeni posjedi, poremećaji na domaćem i svjetskom tržištu, nepotpuna izgrađenost sustava za navodnjavanje, problemi vezani za raspolaganje državnim zemljištem, a ponekad i nemogućnost dobivanja poticaja ili subvencija.

Sa svim tim nedaćama suočavaju se desetljećima očekujući od svake nove državne strategije bolje učinke i sigurniju egzistenciju.

Dubrovačko-neretvanska županija sukladno svojim strateškim dokumentima i financijskim mogućnostima putem svojih upravnih i drugih tijela, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokušava riješiti do sada neriješena pitanja navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Trenutačno je , među ostalima, važan projekt navodnjavanja Donje Neretve i obrane od prodora morske vode zbog koje nije moguća intenzivna poljoprivreda.

Županija, Ministarstvo i Hrvatske vode već ostvaruju neke odrednice projekta navodnjavanja Donje Neretve „teškog“ 600 milijuna kuna. Bilo bi dobro ubrzati realizaciju cjelokupnog projekta, ali to ovisi o nizu drugih čimbenika, prije svega onih financijskih.

Naše je mišljenje da bi se konačno sve institucije u državi i u Županiji mogle i trebale pozabaviti stanjem u krškim poljima Jezero i Jezerac na području općine Pojezerje.

Doduše, u Jezeru ( površine su dijelovi općine Pojezerje, Vrgorca i Ploča) uspješno se razvija vinogradarstvo i voćarstvo, ali brojne čestice zemljišta i dalje su neobrađene. I na tom području morali bi postojati planovi i programi odvodnje viška voda (regulacija Matice), planovi komasacije i slični projekti kako bi se na tom području mogla razvijati intenzivna poljoprivreda. Krško polje Jezerac predstavlja poseban slučaj s obzirom na činjenicu da je polovica polja na teritoriju Bosne i Hercegovine a polovica u Hrvatskoj, te da je u zimskoj polovici godine mjesecima pod vodom. Nekada su na Jezercu uspijevali kukuruz, pšenica, vinova loza, razno povrće i duhan, a danas nije obrađeno niti pet posto površine. Znači, valjalo bi razmisliti o isplativosti odvodnje, mogućoj komasaciji, i drugim projektima kako bi se zemljište vratilo prvotnoj namjeni, proizvodnji hrane.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije