Ostanimo u kontaktu

VEČER DALMATINSKE ŠANSONE

Splitska Khaleesi s Nuićevom pjesmom osvojila nagradu za najbolju interpretaciju, novom pjesmom spaja ‘Zemlju i zrak’

Objavljeno prije

Kristina Boban prošle je godine debitirala na Večerima dalmatinske šansone, a ove godine im se opet vratila s pjesmom “Zemlja i zrak”.  Na Večeri novih skladbi bilo je i puno kantautora, a posebno je bio zapažen nastup mlade Kristine Boban koja je dobila nagradu za najbolju interpretaciju svoje pjesme ”Zemlja i zrak”.

Vođena i inspirirana glazbom te dijelom teksta u refrenu koji je napisao Metkovac Ivo Nuić, Kristina je doživjela pjesmu na sebi poseban način te joj je svojim tekstom i vokalnim aranžmanima dala jednu novu dimenziju. Konačni aranžman je zajedničko djelo Kristine i Ive, koji po prvi put su-potpisuju aranžman za jednu od njezinih pjesama, piše Music Corner.

Riječi su, kako nam prenosi Kristina, samo izlazile iz nje, a tek kasnije je shvatila njihovu dubinu koja se krije iza svega, i poantu koju je odlučila prenijeti u spot, tako da je u jednom dahu napisala i scenarij.

U samoj pjesmi, glavni lik prepričava svoju ne tako sretnu ljubavnu priču, zapravo svoju prošlost u kojoj je zapela i sve što se tu događa. Njezin fokus je kompletno u tome. U spotu se priča razvija još dublje. Naime, Kristina je u spotu odlučila odglumiti svoja dva naizgled različita lika, koji su zapravo jedno. Iako su jedno, izgledaju različito, a to je zato što jedan lik predstavlja ono što ona zapravo jest i njezinu bit, dok drugi prestavlja sve čovjekove slabosti, borbe, nesigurnosti i nesvjesnosti o vlastitoj vrijednosti i moći.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

U spotu se zapravo prikazuje potraga “za samim sobom”, odnosno onim likom koji je “zapeo” u prošlosti i bori se sa sobom. Iako ju na kraju stvaran lik pronalazi i pokušava pomoći, ona nesvjesno odbija vlastitu pomoć i vraća ju na početak. Spot završava tako da se Kristinin stvarni lik vraća na početak  i iznova kreće u potragu vođen vjerom da će izbaviti dio sebe koji je zapeo i ne može dalje. Time zapravo želi prenijeti poruku kako nikada ne treba odustati od sebe i koliko je važno truditi se živjeti u sadašnjem trenutku.

Snimanje je trajalo dva dana, a za ovaj zanimljiv uradak zaslužni su dva iznimno talentirana momka, Andrija Jurčević (snimatelj) i Ivan Trpimir Lozić (color i animacija). Za Kristinin izgled u spotu pobrinio se poznati splitski make up and hair stilist Ante Vukušić – Alex.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

Kristinin lik zarobljen u prošlosti zamišljen je kao netko fiktivan, tko ima moći, ali ih ona nije svjesna, pomalo mističnog izgleda, a opet ratoborna. Vizualni identitet tog lika Kristina je povjerila u ruke Aniti Vukov, modnoj dizajnerici koja je između brojnih projekata radila i na blockbuster seriji “Game of Thrones”, odjenuvši u svoje kreacije i jednu od glavnih likova Emiliju Clark, ”Mother of Dragons”.

Kristini je bila velika čast nositi njezinu kreaciju u spotu, a pokazala je i šibenskoj publici na 23. Večerima dalmatinske šansone 22. kolovoza, kada je pjesmu prvi put uživo predstavila pred publikom.

Kristina Boban, Foto: Andrija Jurcevic

– Čast mi je pjevati ponovno u Šibeniku i nadam se da ću opravdati povjerenje stručnog žirija, ali i publike. “Zemlja i zrak” za mene je nešto puno veće i dublje od svih pjesama dosad i oduševljena sam jednostavnošću i fluidnošću kojom je tekao cijeli projekt. Kad god osjetim takvu “lakoću”, znam da dolazi nešto veliko i dobro i nadam se da će prava poruka i poanta ovog djela doći do srca svih onih koji su “zapeli” na svom putu. Nadam se da će ih pjesma motivirati i osvijestiti da nikada ne odustaju od sebe, koliko god puta morali krenuti iz početka, – kaže Kristina.

– Na Šibenskom festu Kristina je dobila nagradu za najbolju interpretaciju sa mojom pjesmom, u stvari glazba je moja a zajedno smo stvorili tekst i aranzman. Njen nastup na festu koji je bio uživo na HRT-u je izazvao dosta pohvala, od kojih je možda i najjača od Gabi Novak koja je bila u publici kao počasni gost. Posebno smo ponosni na video spot koji je izasao u javnost prije dva dana, – prokomentirao je Ivo Nuić.

Čestitamo Kristini i Ivi na nagradi, a kako nam je Nuja otkrio, zbog situacije s koronavirusom sve je pratio preko malih ekrana i ovaj godišnji će provesti ipak mu u radnoj Saudijskoj Arabiji.

BERBA MANDARINA

Kontaktirali smo neke od vlasnika plantaža mandarina, dnevnice berača su na razini prošlogodišnjih!

Objavljeno prije

Reakcije na oglas kako se traže berači mandarina za dnevnicu od samo 90 kuna stižu sa svih strana. Tako se u priču o tako niskoj cijeni branja uključio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je kazao da je cijena dnevnice sramotna ne provjerivši informacije s terena.

Pokušali smo dobiti neke od vlasnika plantaža mandarina koji nam u razgovoru ističu da je to suludo i da kakva god bila otkupna cijena i urod, cijena branja je uvijek bila i ostat će ista, cca 200-250 kuna, te plus gorivo i obrok.

Također doznajemo i što se tiče otkupnih stanica da su uvjeti poboljšani.

Ono što najviše zabrinjava je to da i u ovako teškim uvjetima zbog koronavirusa neko pokušava ovakvim, kako ih neki vlasnici plantaža nazivaju ‘dezinformacijama’ poljuljati cijeli sustav. Mada smo mišljenja, ako je vijest objavljena na nekoj radio postaji onda postoji ime i prezime osobe tj vlasnika neke plantaže koja je to i objavila, što u konačnici nikako ne znači da je to stvarna cijena branja. Između ostalog, tu cijenu je obrazložio i sam autor oglasa, da računa na radnike iz istočnih zemalja kojima nudi obrok, spavanje i određene uvjete, u što dalje nećemo ulaziti… niti komentirati odaziv, samo ćemo potvrditi vijest većine vlasnika plantaža mandarina koji ističu, iako je ovogodišnji urod mandarina oko 15-ak posto manji to zasigurno neće utjecati na dnevnice za berače, i one ostaju kao i prijašnjih godina, a to je 200-250 kuna.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije