Ostanimo u kontaktu

NACIONALNI STOŽER

Uvodi se poseban režim za putnike koji dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije

Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović rekao je da se uvodi obvezna samoizolacija za osobe iz četiri države u kojima je lošija epidemiološka situacija. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je više od 92 posto novooboljelih od Covid-19 mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao

Objavljeno prije

U Hrvatskoj je danas nekoliko županija objavilo da imaju novih slučajeva zaraze koronavirusom. Za razliku od jučer kada je bilo 30 novooboljelih, danas je 22 novooboljelih. Najviše novih slučajeva dolazi iz Grada Zagreba. Žarište je Đakovo gdje je zaraženo 13 časnih sestara iz samostana.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 22 novooboljelih. 18 osoba je na bolničkom liječenju.

Davor Božinović je rekao da prate situaciju kako bi donijeli najbolje preporuke. Poseban režim se uvodi za ulazak osoba iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Za njih će biti određena samoizolacija od 14 dana.

Obveza se ne primjenjuje na one koji su u tranzitu kroz navedene zemlje. Druga odluka se odnosi na izmjenu u javnom prometu po kojoj vozači i ostali zaposlenici i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati općih mjera.

Poziv Milanoviću da proglasi izvanredno stanje

– To je kampanja. To su ljudi koji od prvog dana ne razumiju što se ovdje radi. To je vrlo lako pokazati s obzirom na epidemiološku situaciju. Što se tiče trenutačne situacije, mi, da ne bi došli u situaciju da se borimo s eksponencijalnim rastom donosimo mjere kao što smo donosili u prvoj fazi. Tako radimo i sada. Raste nam broj oboljelih iz ovih zemalja za koje smo uveli novi režim. Na prvo  mjestu će nam biti zdravlje hrvatskih građana, rekao je Božinović.

Blaži simptomi virusa

– Većina novooboljelih ima blage i gotovo nikakve simptome. Dosta njih ima samo nalaz pozitivan bez ikakvih simptoma, rekla je Alemka Markotić.

– Bitna je količina virusa i njegova sposobnost da prodre kroz stanice. Čini se da on nije tako snažan sada, dodala je.

– Kada ste vi razmaknuti na otvorenom prostoru teže je nekome prenijeti veću količinu virusa, ali sve je to na razini percepcije.

Koronavirus u Zadru

– Provedeno je nekoliko stotina testiranja, a utvrđeno je sedam pozitivnih osoba. Zadar je stavljen pod kontrolu, rekla je epidemiologinja.

Lokalna transmisija u Zagrebu

Imamo uvid u institucije, a kolege na terenu su upoznate sa svim podacima. Osoba se bilježi prema svome prebivalištu, ali ovisi i o boravištu. Ono što je bitno jest da mreža funkcionira. Hrvatska se već neko vrijeme nalazi na popisu zemalja s lokalnom transimisijom. Virus je takav da se lako širi i prisutan je u populaciji.

Mjere za vjenčanja i veća okupljanja

Još nema promjena, ali svakako treba pohvaliti organizatore. Oni su odgovorni za svu provedbu mjera u ovakvim okolnostima.

Što se tiče mjera za vjenčanje neće biti nikakvih promjena zasad, rekla je epidemiologinja Bubaš. Javlja: Vecernji.hr

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

35 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, tri su iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom (11 je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 24 osobe iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Blata te po jednoj iz Konavala, Korčule i Vele Luke.

Među spomenutim slučajevima su i dva korisnika Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia.

Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 20 osoba ženskog spola, a za njih 21 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1938.)

Izliječene su 23 osobe: 14 iz Dubrovnika, po dvije iz Konavala i Korčule te po jedna iz Blata, Metkovića, Ploča, Vele Luke i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 290 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37 927 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 644 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (dva na granici). Od početka pandemije utvrđena su ukupno 263 slučaja kršenja samoizolacije (134 na graničnim prijelazima).
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije