Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DOLINA NERETVE

Utjecaj niskih temperatura i mraza na stablo mandarine

Objavljeno prije

Mandarina

Ovih dana svjedoci smo izrazito niskih temperatura praćenih olujnom, na udare i orkanskom burom. I dok se neki vesele zimi s druge strane poljoprivrednicima nije do veselja. Nakon prošlogodišnje slabe otkupne cijene i činjenice da je na stablima ili na tlu ostalo najmanje 20 tisuća tona mandarine, ove ih je godine zadesila još jedna nevolja, a to je niska temperatura i mraz u proteklim danima.

Po riječima prognostičara slično vrijeme nastavilja se i narednih dana, a što to znači za agrume razgovaramo sa agronomom iz Opuzena, Željkom Bjelišem.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Željko Bjeliš– Upravo mandarine su pretrpjele znatnu štetu zbog jake bure koja je puhala zadnjih dana, što je nasilnim opadanjem lišća napravilo iznimnu defolijaciju stablu mandarine. Svako nasilno opadanje lišća rezultira manjim urodom naredne godine. Također, problem nasilnog opadanja lišća, isto kao i rana rezidba, na stablima stvara otvorene rane i time pridonosi razvoju raznih bolesti kao što su bakterioze i razne viroze, – ističe Bjeliš, te napominje da temparature do -8°C ne bi trebale naštetiti granama mandarine starije od sedam do deset godina, stablo se ne bi trebalo sušiti.

Svi koji su rezali mandarine za vrijeme berbe da olakšaju proljetni posao i oni koji su ostavili mandarine neobrane nisu napravili dobro, u odnosu na one koji su obrali navrijeme, kojima su stabla dobro ishranjena pa se biljka mogla pripremiti za zimski period. Mada tek kada popusti mraz i temperature dođu u normalu moći će se vidjeti pravo stanje, – ističe Bjeliš te savjetuje kada temparatura bude 7°C i više stabla je potrebno zaštititi bakrenim sredstvima.

Pored mandarine limun je najosjetljiviji i zato je malo zastupljen u dolini Neretve. Uspijeva samo na određenim lokalitetima, koja su prozračna i gdje nema slane, za koju je Bjeliš istaknuo da je sreća što je ove godine nije bilo jer šteta bi inače bila još veća.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije