Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojeno županovo izvješće o radu, produljene koncesije, a OB Dubrovnik dana suglasnost za formiranje Odjela za neurokirurgiju, jednoglasno izabrani laureati

Objavljeno prije

Posljednja redovna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u ovom mandatu održana je u utorak u Dubrovniku. Na sjednici su među ostalim usvojeni izvješće župana Dobroslavića o radu za drugo polugodište 2020. godine, suglasnost OB Dubrovnik za osnivanje Odjela neurokirurgije, a dodijeljeno je, odnosno produljeno više koncesija na području Dubrovnika.

VK Bellevue je tako dobio produljenje koncesije za područje oko kupališta Bellevue, JLH ispred hotela Pallace, tvrtka Hotel More ispred istoimenog hotela, tvrtka Kono za plažu Banje te tvrtka Jelavić za plažu sv. Jakov.

Govoreći uvodno o svom izvješću o radu za drugu polovicu prošle godine, župan Dobroslavić je istaknuo ”kako je to bilo razdoblje bitke s koronom u kojoj smo spašavali zdravlje sugrađana, ali nismo uspjeli spasiti i turističku sezonu”.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

”Naše zdravstvo potvrdilo se u ovoje pandemiji. Potvrdio se naš Stožer kao i Nacionalni, zahvalni smo Vladi. Nadalje, Županija je zdravstvu osigurala 29 milijuna kuna, od doznaka za opremu, uređaje, specijalizacije, troškove gostujućih liječnika itd. Za zdravstvene radnike, njih 600 odobrili smo posebnu novčanu nagradu. Nastavljeni su radovi na Dnevnoj bolnici Metković, pokrenuli smo projekt Energetske obnove OB Dubrovnik i prijavili ga na mehanizam Oporavak i otpornost”, rekao je župan Dobroslavić.

Istaknuo je i kako je Županija smanjila koncesije, najamnine i naknade u Poduzetničkom inkubatoru.

”U kontaktima s Vladom počeli smo tražiti mogućnosti pomoći za naše gospodarstvenike. Moram istaknuti kako je za plaće Vlada do sada izdvojila 406 milijuna kuna, a za kredite 178 milijuna kuna, od čega 58,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava”, istaknuo je župan.

”Što se tiče infrastrukturnih projekata Pelješki most održava dinamiku, završena je i predstavljena predstudija za autocestu do Osojnika. Studije za brze ceste su u izradi. Provodimo 780 milijuna kuna vrijedne projekte lučke infrastrukture, sve je spremno za odobrenje financiranja ribarskih luka. Provodimo projekte zaštite prirode u dolini Neretve, a trenutno provodimo 43 projekta financirana iz fondova EU. Dosad smo ugovorili 7 milijardi kuna iz EU i po tome smo rekorderi u Hrvatskoj. Ukupno imamo 333 koncesije, samo u prošloj godini ostvareno je njih osam. Nastavili smo podupirati gospodarstvo, naše Povjerenstvo nastavilo je pomagati proizvođačima mandarina. Završen je projekt GLOG, priprema se projekt Koševo – Vrbovci”, rekao je među ostalim župan Dobroslavić.

Izvješće je usvojeno većinom glasova.

Govoreći i proširenju djelatnosti OB Dubrovnik, predsjednica Vilma Kosović istaknula je kako podržava ovakvu odluku te kako neurokiruška struka djeluje pri Kirurgiji već deset godina ponajprije zahvaljujući prof. Lupretu.

”U OB Dubrovnik se izvode najkompliciranije neurokiruške operacije. Pozivam sve vijećnike da jednoglasno podrže ovu odluku”, rekla je Kosović.
Vijećnici su jednoglasno usvojili ovu točku dnevnog reda.

Na sjednici je usvojen i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2021., kao i Srednjoročni plan davanja koncesija na pomorskom dobru.

Jednoglasno izabrani laureati

Na ovoj posljednjoj redovnoj sjednici vijećnici Županijske skupštine u ovom sazivu, vijećnici su jednoglasno usvojili i Zaključak o dodjeli nagrada Dubrovačko-neretvanske županije. Priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana županije u svibnju.

Nagrada za životno djelo ide redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu, Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju novinarki HRT-a Silvi Capurso, Ligi protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet kao i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljuje se Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, Hrvatskom glazbenom društvu Sv. Cecilija iz Korčule te Hrvatskom nogometnom klubu Slaven iz Grude (Konavle.)

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije