Ostanimo u kontaktu

10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA METKOVIĆA

Za Program mjera poticanja poduzetništva Grada Metkovića za 2018. izdvojeno 360 tisuća kuna

Objavljeno prije

10. sjednica (1)

Jučer je, 7. lipnja, s početkom u 17 sati, održana 10. Sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića na kojoj su usvojene sve točke dnevnog reda.

Uz trinaest najavljenih točaka raspravljalo se i o prigovorima na prijedlog odluke o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Metkovića i o samom prijedlogu odluke o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pročitana su izvješća o izvršenju proračuna Grada Metkovića za 2017.godinu, izvješće o radu Gradonačelnika za period od 1. srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. godine, te o radu, uz financijsko izvješče, Dječjeg vrtića Metković, Ustanove za kulturu i sport, Gradske knjižnice, Prirodoslovnog muzeja, te o izvršenju programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017.

Jedna od zanimljivih točki dnevnog reda bila je Prijedlog Programa mjera poticanja poduzetništva u gradu Metkoviću za 2018.godinu, a gradonačelnik Dalibor Milan rekao je da se ona odnosi na sve male podzetnike te da će se uskoro objaviti i javni poziv.

Grad Metković je po prvi put donio mjere poticanja poduzetništva i za njih je izdvojio 360 tisuća kuna. Radi se o osam mjera, odnosno, potporama novoosnovanim tvrtkama i obrtima. Tu je potpora poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpora  za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, subvencioniranje dizajna i izrade promotivnih materijala, potpora za sufinanciranje pojedinačnog nastupa za poduzetnike na manifestacijama, potpora za sufinanciranje navbave dugotrajne materijalne imovine i potpora za očvanje i razvoj tradicijskih deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Što se tiče potpore novoosnovanim tvrtkama, to je mjera za izradu poslovnih planova, nabave informatičke opreme, bankarske usluge za obrtni kredit, ishođenje dokumentacije, za uređenje poslovnog prostora, nabavu strojeva, alata i slično. Potpora prema ovoj mjeri može najviše iznosti 50 posto prihvatljivih dokumentiranih troškova, a najviše ukupno 15 tisuća kuna, od čega će se za pojedine namjene izdvojiti najviše do 5 tisuća kuna. Pojedinom korisniku potpora se može dodjeliti samo jednom.

U  potpore poduzetnicima za pripreme i kandidiranje EU projekata ulaze troškovi izrade poslovnog plana, elaborata, projektno-tehničke dokumentacije, konzultacijskih usluga… Naknada troškova isplaćuje se podrobno zahjevu u jednokratnoj visini do 50 posto prihvatljivih troškova, a maksimalno 5 tisuća kuna po poduzetniku.

Mislim da je kvalitetna mjera potprora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje gdje pravo na potporu imaju poslodavci, pravne i fizičke osobe koje samostalno i trajno obavljaju djelatnost s namjerom ostvarivanja prihoda. Raspoloživa sredstva za samozapošljavanje iznose 4000 kuna i dodjeljuje se do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Što se tiče polaganja stručnih i majstorskih ispita, i tu želimo izaći u susret našim poduzetnicima i obrtnicima, a maksimalna mjera je 1000 kuna po korisniku.

Subvencioniranje dizajna i izrade promotivnih materijala je najviše 2000 kuna po korisniku, a što se tiče potpore za financiranje pojedinačnog nastupa poduzetnika na manifestacijama vezanih uz poduzetništvo potpora, ona također može iznositi 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše 2000 kuna. Što se tiče nabave dugotrajne materijalne imovine, ova se potpora ne može koristiti za kupovinu rabljene opreme, već za novu, a može iznositi do 5 000 kuna.

Meni najzanimljivija mjera je potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja  (…). Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru su ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju poslovnih prostora, nabavu opreme, alata, inventara, certifikata, kvalitete i znakova kvalitete, stjecanje statusa tradicijskog obrta i najviši iznos je do 5000 kuna po korisniku.

Korisnici mogu biti sva mala poduzeća i javni poziv kreće vrlo brzo – rekao je Milan.

Milan je pozvao i poljoprivrednike da se prijave na već aktivnu potporu za njih, a sjednicu, koju smo uživo prenosili putem naše Facebook stranice, možete pogledati ovdje:

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije