Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen proračun za 2022. godinu i Plan razvoja DNŽ do 2027. godine

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je proračun razvojan i održiv.

”Ovim proračunom približavamo se pred pandemijskim vremenima. On je napravljen u skladu sa smjernicama Ministarstva financija, našim procjenama o rastu i razvoju, sadrži sve projekte za koje smo se i dosad zauzimali. On je uravnotežen, nema nikakvih dubioza, zadovoljava sve ono što želimo pokriti u idućoj godini, od realizacije CGO LR (županijski dio), sufinanciranje projekata iz EU fondova”, rekao je župan Dobroslavić.

Pročelnica UO za financije Dragica Stanić istaknula je kako se proračun predlaže na milijardu i 90 milijuna kuna, od čega je 258 milijuna izvorni proračun Županije, a 832 milijuna kuna je udio proračunskih korisnika.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na Skupštini je usvojen i Financijski plan ŽUC-a za 2022. godinu, a usvojen je i Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je riječ o važnom temeljnom strateškom dokumentu u sljedećih sedam godina.

”To je nova generacija temeljnih planskih dokumenata. Po prvi put u Hrvatskoj na razini države imamo Nacionalnu razvojnu strategiju 2030. i s njom se moraju uskladiti Planovi razvoja županija. Kroz dvije godine smo prošli sve faze, uključili smo radne skupine, predstavnike JLS, poduzetnika itd. Kroz Partnersko vijeće smo utvrdili konačni prijedlog koji je pred vama. Neke od glavnih smjernica su daljnje prometno povezivanje, razvoj turizma i ostalog gospodarstva s naglaskom na digitalno i zeleno gospodarstvo, razvoj poljoprivrede, ujednačen razvoj DNŽ s posebnim naglaskom na otoke, brdska i potpomognuta područja itd. Strateški projekti u ovom Planu su oni od državnog i županijskog značaja, ali i neki koji su kandidirale JLS. U njemu nisu projekti koji su već u provedbi, a ukupna vrijednost projekata iz ovog Plana je 9,8 milijardi kuna”, rekao je župan Dobroslavić te vijećnicim iznio viziju županije kroz Plan razvoja.

”Do 2027. godine Dubrovačko-neretvanska županija će postati europska regija visoke kvalitete življenja, stabilne i dinamične ekonomije, visokog stupnja društvene solidarnosti i uključivosti, očuvanog okoliša i kulturnopovijesnog nasljeđa kojom se upravlja kroz participativan i strateški utemeljen pristup na dobrobit budućih generacija”.

Ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić rekla je kako je riječ o srednjoročnom okviru ulaganja u DNŽ te kako je riječ o poveznici između Nacionalne strategije i lokalnih planova.

”U sklopu plana zadana su četiri strateška prioriteta, 13 posebnih ciljeva i 39 različitih mjera”, rekla je Milić.

Plan razvoj 2027. prihvaćen je jednoglasno.

Na Skupštini je potvrđeno i 108 koncesijskih polja u Malostonskom zaljevu, usvojen je Program poticanja poduzetništva 2022. – 2024. godine, Plan razvoja sustava CZ za trogodišnje razdoblje, Program rada Županijske skupštine za 2022, Odluka o visini turističke pristojbe za 2023. godinu kao i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2022. godinu.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije